Numărul deceselor provocate de SIDA, în scădere

0
320

Resursele financiare tot mai substanţiale acordate în lupta împotriva SIDA, dar şi progresele înregistrate în medicină au făcut ca maladia să nu mai provoace tot atâtea victime ca, spre exemplu, în urmă cu zece ani. Numărul de decese, dar şi de noi cazuri cu HIV s-a redus considerabil faţă de anii precedenţi. În judeţul Dolj, puţin peste 100 de persoane suferă de SIDA.  

Cei mai mulţi dintre pacienţii bolnavi de SIDA din judeţul Dolj au fost infectaţi la începutul anilor ’90 în spitale. Pe atunci copii, mulţi dintre bolnavii care au supravieţuit acestei afecţiuni sunt acum tineri cu vârsta peste 20 de ani. Au fost infectaţi chiar în unităţile sanitare întrucât, pe atunci, nu se ştia că virusul HIV se transmite prin sânge ori prin acele de seringă. De la înregistrarea primelor cazuri şi până în prezent, peste 400 de doljeni au murit din cauza SIDA. Majoritatea, deoarece, la vremea respectivă, sistemul medical românesc nu era pregătit şi nu s-a putut adapta pentru a face faţă acestei boli. Anul trecut, în judeţul Dolj se aflau în evidenţele medicilor 288 de cazuri, din care 173 cu infecţie HIV şi 115 cu boală SIDA.

Peste trei milioane de vieţi salvate

Progresele înregistrate în medicină au făcut, totuşi, ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis. Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 2013, la nivel global, s-au înregistrat 1,5 milioane de decese cauzate de SIDA. Dar numărul de victime provocate de SIDA a scăzut net în  întreaga lume, fiind cu 11,8% mai mic decât în anul precedent. Este cea mai puternică scădere de la vârful epidemiei în 2005. În timp ce numărul deceselor legate de SIDA a scăzut constant cu 100.000 pe an începând din 2005, în 2013 scăderea a fost de 200.000. Numărul deceselor legate de SIDA a scăzut cu 35% de la vârful înregistrat în 2005. De asemenea, numărul cazurilor noi de infestare cu HIV a scăzut de la 2,2 milioane în 2012, la 2,1 milioane în 2013. Cazurile noi de contaminare la copii s-au diminuat de asemenea, de la 270.000 la 240.000. Din 2005, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire s-a redus în total cu 27,6% în întreaga lume.

500 de pacienţi, din toată Oltenia, primesc tratament la Craiova

Şi totuşi, pentru întreaga lume, SIDA rămâne o boală gravă şi sursa unor probleme complexe, atât din punct de vedere medical, cât şi social şi economic. În prezent, se pune tot mai mult accent pe asigurarea accesului pacienţilor la tratament. În România, circa 10.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani. În judeţul Dolj, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singura unitate sanitară unde pacienţilor cu HIV/SIDA li se poate administra medicaţia necesară, peste 200 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi aproape 300 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei întrucât clinica craioveană îndeplineşte rolul de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA.

Este necesară o finanţare mai bună

În opinia specialiştilor, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor sunt necesare fonduri suplimentare, trebuie ridicat nivelul de conştientizare, trebuie continuată lupta împotriva prejudecăţilor – acestea sunt premisele de la care pornesc cei ce au dus o adevărată bătălie cu boala în ultimii ani. Poate cel mai important aspect rămâne însă cel legat de educaţia populaţiei şi accesul la tratament al celor infectaţi. În toată lumea resursele financiare alocate luptei împotriva SIDA au crescut de la an la an, în pofida crizei. 19,1 miliarde de dolari au fost alocate anul trecut, comparativ cu numai 4,6 miliarde în urmă cu 10 ani. Totuşi, se estimează că este nevoie între 22 şi 24 de miliarde de dolari pe an pentru a finanţa lupta împotriva SIDA. Pe de altă parte, numărul persoanelor care trăiesc cu virusul SIDA a crescut uşor anul trecut, ajungând la 35 de milioane în 2013, comparativ cu 34,6 milioane în 2012. Cele mai afectate ţări de această epidemie rămân Africa de Sud şi Nigeria.