Primarul din Caraula îşi vede mandatul ameninţat

0
483

Primarul comunei Caraula şi-ar putea pierde mandatul. Ştefan Vancea a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că, în paralel cu funcţia de edil, şi-ar fi păstrat şi poziţia de administrator la două societăţi comerciale. Mai mult decât atât, primarul ar fi beneficiat de foloase materiale de la Primăria Caraula.

Potrivit ANI, Ştefan Vancea s-a aflat în stare în incompatibilitate pe o perioadă de 3 ani şi 7 luni. Mai precis, între 20 iunie 2008 – 20 aprilie 2012, acesta a deţinut simultan atât funcţia de primar, cât şi pe cea de administrator a două societăţi comerciale, fapt care este interzis de lege. „Vancea Ştefan a încălcat dispoziţiile articolului 87, aliniatul 1, litera d din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”, se arată într-un comunicat al ANI. Cele două firme controlate de primar, SC Vanamy Com SRL şi SC RV SAT SRL.

Administratorul şi primarul Ştefan Vancea

ANI a sesizat şi un conflict de interese în ceea ce îl priveşte pe primarul Ştefan Vancea. În comunicat se spune că acesta ar fi beneficiat de foloase materiale de la Primăria Caraula. Iar acest lucru a reieşit de pe unele dintre actele administrative întocmite de Primăria Caraula. Potrivit ANI, primarul din Caraula a încălcat astfel dispoziţiile articolului 76 din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine.

O şedină presantă

În comunicatul ANI se mai precizează şi că primarul Ştefan Vancea a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, precum şi drepturile de care beneficiază, dar că el nu a depus la dosar nici un punct de vedere în apărarea sa. Contactat şi de către noi, ieri, primarul comunei Caraula a motivat că este prins într-o şedinţă, rugându-ne să revenim pentru lămuriri. La un telefon ulterior, edilul localităţii nu a mai putut fi găsit. Perseverenţi, am făcut şi a doua încercare, dar cu acelaşi rezultat: nici un răspuns.

Firmele edilului

SC Vanamy Com SRL, una dintre firmele în care primarul a fost mult timp administrator, a fost radiată între timp. Cealaltă societate, RV SAT SRL, a fost înfiinţată în 2003, având doi asociaţi, Butoi Romeo şi Ştefan Vancea, ultimul fiind chiar primarul localităţii. Fiecare a vărsat un capital de 100 de Ron şi şi-au păstrat calitatea de administratori cu puteri depline. Firma avea ca obiect de activitate telecomunicaţiile şi se află acum în acţiune de lichidare.

Şi primarul din Argetoaia are probleme cu ANI

Un alt primar care a fost sancţionat de ANI este edilul comunei Argetoaia, Mircea Beznă. Şi acesta a fost declarat incompatibil întrucât ar fi semnat contractul de angajare al soţiei sale, Geta Beznă, ca referent în cadrul Primăriei Argetoaia. Primarul a contestat în instanţă acest verdict susţinând că soţia sa a promovat pe post în urma unui examen. Recent, ÎCCJ şi-a exprimat punctul de vedere în această privinţă, decretându-l pe Mircea Beznă incompatibil întrucât a încălcat dispoziţiile articolului 76, aliniatul 1 al Legii nr. 161/2003  privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.

Primăria Craiova, pe punctul de a-şi pierde viceprimarul

Florentin Tudor

La Primăria Craiova, ANI a sancţionat pe viceprimarul Florentin Tudor, care a fost găsit, de asemenea, incompatibil. El a fost numit, pe data de 7 martie 2006, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al RAT Craiova, regie care se află în subordinea Primăriei Craiova. Doi ani mai târziu, Florentin Tudor a fost validat drept consilier local, moment în care trebuia să renunţe la funcţia deţinută la regie. Deşi a contestat această decizie şi a pierdut la toate instanţele de judecată, Florentin Tudor şi-a recunoscut ulterior greşeala. Pe de altă parte, în cele câteva zile de incompatibilitate, viceprimarul nu a câştigat nici un ban, nefiind remunerat.

Scoşi pe margine timp de trei ani

Potrivit ANI, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. În comunicatul ANI se mai spune şi că, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.