Liceul “Charles Laugier” din Craiova, implicat în proiecte europene privind evoluţia femeii în societate, în secolul XXI

0
406

În perioada 21-27aprilie 2024, în cadrul proiectului Erasmus+,  având titlul “Lesfilles au 21ème sieclè“, s-a derulat mobilitatea, la OsnovaSkola Vladimira Nazora, Postira, Croația. La mobilitate , delegația Liceului ’’Charles Laugier’’ a fost formată din patru elevi și doi profesori, Bîrsan Sorin și Dumitru Ana-Maria, fiind prezente, de asemenea , delegațiile țărilor partenere în proiect – Croația, Italia și Franța.

Tema dezbătută în cadrul mobilității din Croația,  prin intermediul conferințelor, workshop-urilor și vizitelor, a subliniat evoluția femeilor și lupta acestora pentru imaginea unei persoane nobile, demne, capabilă să întreprindă și să desfășoare activități importante din punct de vedere cultural, social sau politic. Au demonstrat că, dincolo de a fi mame și soții, sunt capabile să facă performanță în toate domeniile de activitate, inclusiv în cercetare, management, turism, politică, tehnologie, informatică etc. Prima zi a mobilității a debutat cu vizita la școala gazdă din Postira, Croația și prezentarea materialelor pregătite de delegațiile participante privind tema proiectului- femei de succes ce au marcat istoria fiecărei țări partenere în proiect. Programul a continuat cu explorarea locației gazdă, Postira din cantonul Split-Dalmația, Croația și a insulei Brac. Pe insula Brac un obiectiv remarcat este Muzeul Uleiului de Măsline. Prin vizitarea acestui muzeu, participanții la reuniune s-au bucurat de un tur ghidat al unei proprietăți tradiționale croate de familie, cu bijuteria coroanei sale-muzeul măslinelor, încheindu-se cu o degustare a uleiului de măsline extravirgin și o instruire aferentă de recunoaștere a acestuia. A doua zi a programului reuniunii a cuprins vizita orașului medieval Dubrovnik, o fortificație renumită care protejează orașul medieval Dubrovnik, cu ziduri impresionante datând din secolul al XVI-lea. În drumul spre Dubrovnik s-a vizitat Stonul, un orășel cochet, înconjurat de un zid având cea de-a doua lungime în lume, după Marele Zid Chinezesc. Activitatea a continuat la Universitatea de Economie și Business din Dubrovnik, participând la conferința ,,Rolul femeilor de afaceri în societatea contemporană,,. Ivona Vrdoljak Raguž și Nikolina Trojić, amfitrioanele conferinței , sunt două femei de succes, ccare au reușit să spargă orice barieră culturală ce le impunea să respecte cutumele unei societăți unde femeia îndeplinea doar funcția de administrator al gospodăriei și responsabilă cu creșterea copiilor. Au înființat ,,Asociația croată a femeilor de afaceri-Cercul,, ele însele fiind modele prin funcțiile de conducere pe care le dețin, șefa Camerei de Comerț și respectiv șef departament în cadrul universității, pentru femeile ce doresc o dezvoltare personală și ascensiune pe scara socială.

Conferinţe de succes

Hotelul “View” din Postira a găzduit, în a patra zi a mobilității , conferința “Femeia în funcțiile de conducere din turism”. Gazda întâlnirii a fost doamna Ivona Buljevic, directoarea hotelului. Povestea experienței sale profesionale poate fi considerată una de succes și de urmat. Elevii și cadrele didactice prezente la activitate au putut discuta despre un subiect sensibil în toate țările – HORECA. Criza forței de muncă este un subiect care preocupă societățile economice din cele patru țări. Un punct cu o mare încărcătură sufletească și profesională a constituit vizita la școala de pe insula Bol, Croația, și participarea la conferința internațională ,,Implicarea femeii în managementul comunității locale,,. Coordonatorul din Croația, Sanja Nejasmic, fost profesor al școlii din Bol, actual director al școlii din Postira, le-a prezentat participantilor evoluția sa în carieră, alături de fostele sale colege aflate acum în funcții de conducere director de școală, respectiv primar al localității Bol. ”În urma acestei mobilități am trăit cu toții, elevi și profesori, experiențe de neuitat, constructive și educative în ceea ce privește viziunea, atitudinea și asumarea în rândul societății actuale a rolului femeii moderne raportată la mediul căruia îi aparține: familie, serviciu, societate” a precizat prof. Ana-Maria Dumitru. La rândul său ,  prof. Sorin Bîrsan a scos în evidență faptul că ,,fiecare reuniune aduce un plus de valoare profesională și managerială, numeroasele întâlniri prilejuind discuții cu persoane din diferite domenii de activitate și cu diverse responsabilități. Nu în ultimul rând aceste activități schimbă optica elevilor noștri asupra statului femeii contemporane și importanța rolului acesteia în evoluția societății,,.