Expoziție cu vânzare de bijuterii, cristale naturale, pietre prețioase și semiprețioase, în centrul Craiovei

0
1816

Bijuterii cu pietre prețioase, precum rubinul, safirul și smaraldul, cu pietre semiprețioase cunoscute sau mai rare, cristale naturale montate în argint, confecționate manual, diverse minerale – toate pot fi admirate sau cumpărate de craioveni, la acest sfârșit de săptămână, de la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, deschis în aer liber, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”. Obiectele aparțin unor colecționari și comercianți din țară și din străinătate și costă de la câțiva lei la câteva sute de lei, iar la unii puteți face plata și cu cardul. Odată cu produsele, primiți o mulțime de informații interesante și utile despre proveniența pietrelor, puterile lor tămăduitoare ori care sunt cele norocoase pentru fiecare zodie.

Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme este organizat de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, și reunește aproximativ 40 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară  (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti ş.a.) şi străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). Deschiderea oficială a avut loc ieri, de Ziua Internațională a Muzeelor (18 mai) și în preambulul Nopții Europene a Muzeelor (19 mai).

„În anul 2008 am avut inițiativa organizării la Craiova a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme și consider că desfășurarea lui, an de an, a fost benefică pentru publicul craiovean și nu numai. Ne-am asigurat de fiecare dată că în cadrul acestui eveniment kitschul nu își are locul. Și de această dată, pe parcursul a trei zile, veți avea posibilitatea să găsiți aici piese deosebite realizate cu pietre prețioase și semiprețioase”, a precizat, ieri, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Printre expozanți se află, din nou, geologul Oscar Edelstein, din Baia Mare. „Suntem foarte încântați când venim la Craiova, atât datorită organizatorilor, care ne asigură cele mai bune condiții, cât și publicului, care este extrem de interesat de produsele pe care le realizăm. De fiecare dată încercăm să aducem noutăți. Acum, pe lângă cunoscutele pietre semiprețioase, aducem altele noi, precum cele din sideful de la melcul paua, sau mai puțin cunoscute, ca Jaspul bondar din Indonezia ori Larimarul din Republica Dominicană, precum și pietre destul de rare ca Eudialitul, care se găsește în Rusia ori provine din alte țări îndepărtate. Ne va face plăcere să vorbim cu publicul, să îi prezentăm date despre pietrele pe care le expunem, povești legate de istoricul descoperirii lor, cât și despre utilizarea lor nu numai ca obiecte de podoabă, ci și ca obiecte cu semnificații subtile”, a precizat cunoscutul geolog.

Încântate în mod deosebit de Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme vor fi, cu siguranță, doamnele și domnișoarele, care găsesc aici o multitudine de bijuterii: coliere cu atât de frumosul albastru al pietrei Lapis lazuli, brățări, broșe, cercei cu piatra lunii, aventurin, rubin, safir, chihlimbar ori jad, cristale naturale montate în argint, confecționate manual. Collins Marin, un camerunez stabilit în România, vine pentru a cincea oară la Craiova și aduce, pe lângă bijuterii cu pietre semiprețioase, și bețișoare parfumate și suporturi metalice pentru acestea, provenite din India.

Numeroși vizitatori ai expoziției s-au oprit, ieri, la standul lui Petru Dorel Toda, din Brad-Hunedoara, care expune, spre vânzare, ceasuri de masă pe suport din diferite pietre pe care le-a adunat din țară. «Avem, de exemplu, Lizardit de la Polovragi, Rodocrozit de la Cavnic-Maramureș, Agat dintr-o localitate aflată între Brad-Hunedoara și Zlatna, lemn silicifiat de pe Valea Crișului. Toate sunt adunate de mine și tot eu le prelucrez. Am o colecție, care în curând va deveni muzeu. Deocamdată, am o expoziție itinerantă la Baia Mare, este deschisă timp de două luni la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”», a precizat colecționarul. Ineditele ceasuri au prețuri cuprinse între 160 și 300 lei.

Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme poate fi vizitat astăzi, 19 mai, în intervalul orar 9.00-19.00, iar duminică, 20 mai, până la ora 15.00.