Pe 20 mai, Colegiul Naţional „Carol I” sărbătoreşte cea de-a 190-a aniversare. Fiind o dată foarte importantă, conducerea instituţiei de învăţământ preuniversitar, una cu tradiţii şi rezultate memorabile, care vor rămâne în istorie, o celebrează cum se cuvine. Au început manifestările dedicate aniversării, care vor culmina, pe 20 mai, începând cu ora 10.00, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, cu un spectacol de anvergură. Ieri, managementul de la „Carol I” şi-a prezentat planul de viitor, unul plin de speranţe.
Colegiul Naţional „Carol I” îşi va sărbători, pe 20 mai, 190 de ani de existenţă. Pentru această aniversare, sunt pregătite mai multe manifestări, la care vor participa elevi, cadre didactice şi, poate mai mult de atât, foşti profesori şi adolescenţi (din anii trecuţi), care au dus faima instituţiei dincolo de graniţele României. „Triada Istorie – Educaţie – Performanţe trebuie continuată. Este necesar să înţelegem că acest Colegiu trăieşte prin noi toţi, elevi şi profesori deopotrivă, şi trebuie să trăiască şi dincolo de noi. De aceea, suntem datori, generaţii la rând, să ne străduim să menţinem acest prestigiu în aproape toate domeniile, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Sunt foarte multe activităţi dedicate acestui eveniment, despre care vă vor spune mai multe colegii mei”, a declarat prof. Anca Pricină, director al Colegiului Naţional „Carol I”.
Un program plin de manifestări
La rândul său, prof. Laura Crăciunoiu, director adjunct al Colegiului „Carol I”, a menţionat: «Am început pe 16 mai acţiunile de sărbătorire, care conţin foarte multe tematici. Vom prezenta şi ediţiile unor reviste ale noastre – a copiilor sau de matematică făcând parte dintre ele –, la care se adaugă competiţii sportive sau tematice. Vineri va fi punctul culminant, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, când vor fi premiaţi şi olimpicii noştri. De asemenea, am prezentat şi oferta pentru anul şcolar următor, dar despre aceasta vă poate spune mai multe colegul meu Lucian Chilom».
„Vom depăşi notele de anul trecut”
Prof. Lucian Chilom a fost foarte prompt şi a prezentat planul pentru 2016-2017: «Vrem să ducem mai departe această istorie şi nu ne dăm la o parte. Pentru prima dată, avem, la anul pregătitor, cinci clase. La anii I-III, din ciclul primar, avem câte patru clase, iar la a IV-a, două. La a V-a sunt prevăzute cinci clase, câte patru la ceilalţi ani, excepţie făcând cel terminal, unde sunt două. Dar, la liceu oferta este foarte bună şi ne dorim să păstrăm trendul ascendent. Avem prevăzute 28 de locuri la „bilingv” – română-engleză, acolo unde, în 2015, a fost obţinută cea mai mare notă de admitere (9,68), iar nota minimă de anul trecut (9,18 – bilingv română-spaniolă) va fi depăşită. La Matematică – Informatică sunt 84 de locuri şi suntem convinşi că vom depăşi nota de anul trecut a ultimului admis – 9,56».