Și în acest an, Noaptea Europeană a Muzeelor i-a scos pe craioveni în număr mare din case, aducându-i la Muzeul Olteniei, unde, în cadrul celor trei secții, au putut vedea peste zece expoziții permanente și temporare. Aproximativ 12.000 de vizitatori s-au înregistrat în acest an, potrivit conducerii instituției, un număr ceva mai mic decât cel de anul trecut, când s-a ridicat la 14.000. Acum însă Noaptea Muzeelor a „concurat” nu numai cu vremea capricioasă, cât mai ales cu distracția din centrul orașului, unde craiovenii au putut petrece cu mici și bere, concerte și tiribombe.
Ținând cont de aceste aspecte, și, desigur, de faptul că accesul publicului a fost gratuit, Noaptea Muzeelor poate fi considerată un succes la Craiova, unde evenimentul tinde să se transforme într-unul de tradiție și, în egală măsură, de atmosferă. Un succes este și dacă ne gândim că, pe parcursul unui an întreg, Muzeul Olteniei are aproximativ 30.000 de vizitatori, cu toate că prețurile biletelor sunt modice (2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari și 5 lei pentru adulți), iar program de vizitare este inclusiv sâmbăta și duminica, între orele 9.00 și 17.00.
După cum a declarat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, în primele două ore de la startul Nopții Europene a Muzeelor, dat sâmbătă, la 19.00, aproximativ 1.000 de persoane s-au grăbit să viziteze expozițiile deschise la cele trei secții ale instituției. „Vârful” s-a înregistrat între orele 21.00 și 00.00, cei mai mulți craioveni – aproximativ 5.000, ca și anul trecut – îndreptându-se către Secția de Științele Naturii. Aici, expoziția „Oltenia – Terra Fossilis”, ce cuprinde reconstituirile scheletelor de mastodont descoperit în anul 1928 la Stoina (Gorj) și de urs găsit la Peştera Muierilor, ca și Planetariul, au reprezentat principalele „atracții”.
Câte 3.500 de vizitatori au avut Secția de Etnografie (Casa Băniei) și Secția de Istorie-Arheologie, la aceasta din urmă chiar formându-se cozi de câțiva metri. Pentru a evita supraaglomerarea încăperilor, reprezentanții muzeului au permis aici accesul în grupuri de 50 până la 75 de persoane.
Ultimul vizitator a trecut pragul Muzeului Olteniei în jurul orei 2.00. Curioșii au continuat să vină și pe parcursul zilei ieri, când s-a sărbătorit Ziua Internațională a Muzeelor. Accesul a fost însă contracost.
Pe parcursul celor șapte ore de vizitare pe timpul nopții, craiovenii au fost îndrumați nu numai de muzeografii de la cele trei secții, ci și de mai mulți tineri voluntari, care au ales să facă un stagiu de câteva luni la Muzeul Olteniei și care au fost de un real folos în ceea ce privește interacțiunea cu publicul și promovarea evenimentului.
Ca în fiecare an, din 1977 încoace, comunitatea mondială a muzeelor a sărbătorit, ieri, 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor. În 2014, tema aleasă a fost „Legăturile create de colecțiile muzeelor”. „Povestind istoria patrimoniului cultural al unei comunități, precum și memoria sa colectivă, muzeele contribuie la dezvoltarea societății în mijlocul căreia se află și pe care o servesc, țesând legături trainice între vizitatori și obiectele – atât de diferite – pe care muzeele le expun. Tema din acest an are în vedere reînnoirea metodelor tradiționale adoptate de muzee, în secolul trecut, în sensul unei mai profunde implicări în cadrul comunităților, rămânând în serviciul publicului lor, ale cărui gusturi și preferințe sunt în permanentă evoluție”, a subliniat dr. Virgil Ştefan Nițulescu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) și managerul Muzeului Național al Țăranului Român.