Timp de doi ani, Şcoala Gimnazială nr. 1 Mârşani desfăşoară proiectul şcolar Comenius bilateral – „Creştini sau musulmani, împreună vorbim europeană” –, în colaborare cu o şcoală din Turcia din oraşul Darica – Zeki Gezer Ortaokulu. Acest proiect de parteneriat între cele două unităţi de învăţământ, care a început la 1 septembrie 2013, se desfăşoară în cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, şi este finanţat de Comisia Europeană.
Obiectivele principale ale proiectului “Creştini sau musulmani, împreună vorbim europeană” sunt stimularea învăţării limbilor străine, în special limba de comunicare a proiectului – engleza –, precum şi limbi mai puţin vorbite la nivel internaţional, ca româna sau turca. De asemenea, elevii celor două şcoli sunt implicaţi în activităţi care menite să stimuleze dialogul intercultural între două ţări cu religii şi tradiţii diferite. Activităţile proiectului precum schimbul de informaţii despre literatură, religia, tradiţiile şi obiceiurile populare demonstrează că cele două ţări aderă la aceleaşi valori morale sau culturale comune promovate la nivelul Uniunii Europene: democraţia, libertatea de exprimare, egalitatea de şanse şi toleranţă.
“În perioada 11-21 mai, partenerii din Turcia se află în şcoala noastră cu ocazia schimbului de elevi prevăzut în cadrul proiectului. În această perioadă se desfăşoară în şcoală diferite activităţi comune ale elevilor turci şi români, precum spectacole artistice, lecţii comune de literatură română şi turcă, geografie, istorie. Sub coordonarea profesorilor din ambele ţări, elevii vor elabora produse comune ale proiectului precum logo-ul proiectului, o broşură cu scriitori reprezentativi din ambele tari partenere, un dicţionar englez-român-turc şi web site-ul dedicat proiectului. În afară activităţilor din şcoală, în această perioadă sunt prevăzute şi alte activităţi culturale: vizitarea muzeelor din Craiova, mănăstirile din regiunea Olteniei, precum şi castelul medieval de la Hunedoara sau castelul Peleş. Proiectul este susţinut nu doar de profesorii membri ai echipei de proiect din şcoală, ci şi de către părinţii elevilor care s-au implicat activ în organizarea întâlnirii. De asemenea, primarul comunei Mârşani, Constantin Ghencioiu, sprijină în mod activ şi apreciază aceste proiecte de schimb cultural considerând că ele sunt o cale foarte eficientă de a arăta şi împărtăşi valorile culturale şi morale pe care comună Mârşani le posedă: păstrarea tradiţiilor populare dar şi hărnicia locuitorilor comunei Mârşani”, a precizat profesorul Ion Doru Savu, coordonatorul proiectului.
este o pagina interesanta si buna pentru cei care nu au avut aceea experienta
Comments are closed.