Craiova : Vizită la proiectele Regio

0
425

Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a prezentat ieri trei proiecte Regio implementate în regiunea de dezvoltare Sud-Vest pentru a vedea stadiul acestor proiecte şi, implicit, impactul Programului Operaţional Regional la nivel regional. Evenimentul a început la Casa Universitarilor din Craiova, cu o scurtă prezentare a stadiului programului Regio şi a continuat cu o vizită în campusul universitar de la Facultatea de Mecanică,  apoi, în cartierul Craioviţa Nouă, unde s-a analizat stadiul lucrărilor de infrastructură rutieră şi s-a încheiat cu inaugurarea Centrului de dezvoltare a serviciilor de Afaceri „Blue Wings”. 

Prezentarea stadiului programului Regio a fost făcută de către Cătălin Surdeanu, şeful Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional.  Obiectivul general al REGIO este sprijinirea şi promovarea dezvoltării locale durabile în regiunile României, atât din punct de vedere economic, cât şi social, prin reducerea disparităţilor de dezvoltare dintre acestea şi celelalte regiuni ale Uniunii Europene. „Evenimentul de la Craiova face parte din această campanie în care se prezintă rezultatele implementării unor proiecte cu fonduri europene, precum şi valoarea adăugată a acestora în dezvoltarea comunităţilor regionale şi locale. Programului Regio îi sunt alocate 4,4 miliarde de Euro, din care 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene”, a subliniat Cătălin Surdeanu.

Reducerea termenelor procedurale de la 45 la 30 de zile

Reprezentantul AM pentru POR a mai precizat că în acest moment, Guvernul României este foarte interesant de modalitatea de implementare a proiectelor pentru că se urmăreşte o creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Tot ieri s-a mai discutat şi despre calvarul corecţiilor financiare, care grevează bugetul local. Cristian Surdeanu a enumerat ieri şi câteva dintre măsurile de îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor europene : „Îmbunătăţirea sistemului de identificare şi verificare a conflictului de interese prin crearea unui sistem informatic integrat”; „Adoptarea unui Plan de întărire a capacităţii admistrative care să prevadă standarde de personal, criterii de performanţă bine definite”; „Îmbunătăţirea sistemului de verificare a achiziţiilor publice prin responsabilizarea instituţiilor implicate în sistemul de verificare şi control al procedurilor de achiziţii publice” şi nu în ultimul rând „Reducerea termenelor procedurale în relaţia cu beneficiarii pentru rambursarea cheltuielilor la 30 de zile”.  În legătură cu această ultimă măsură reprezentantul AM POR a subliniat faptul că simplificarea procedurii se face în paralele cu Comisia de audit astfel încât să nu existe semne de întrebare.

Infrastructura din Craiova – pe fonduri europene

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management, derulează în perioada 1 octombrie 2012 – 10 iunie 2013 o campanie de promovare a proiectelor finanţate prin Regio – Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Cele trei proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, vizitate ieri şi derulate în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional  sunt: „Reabilitarea campusului universitar Complex Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova”, prin lucrări de schimbare de destinaţie a cantinei în bibliotecă şi extinderea clădirii pentru asigurarea de spaii de învăţământ şi facilităţi conexe; „Reabilitarea infrastructurii rutiere din zona de nord-vest a polului de creştere Craiova”, în vederea fluidizării traficului în zona metropolitană Craiova; „Centrul pentru dezvoltarea serviciilor şi afacerilor <<Blue Wings>>”.

Au fost contractate 444 de proiecte

Despre aceste proiecte dar şi despre altele implementate în această zonă a discutat în detaliu directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu. „Am vizitat astăzi trei obiective importante care au vizează dezvoltarea mediului economic, a vieţii sociale şi nu în ultimul rând dezvoltarea mediului de afaceri. Am fost contractate 444 de proiecte pe toate domenile de intervenţie. Discutăm de proiecte foarte bune făcute de autoritatea publică şi am dori ca toate aceste proiecte să primească finanţare. Ne preocupă activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare. Este nevoie să atragem cât mai multe investiţii. Avem tradiţii în foarte multe domenii, dar şi un PIB foarte scăzut. Cred că factorul uman nu este foarte bine stimulat. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Cele mai multe proiecte le avem pe Domeniul 4.3, microîntreprinderi şi ele vizează domeniul medical, IT şi turism”, a mai spus Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Reabilitarea campusului universitar, proiectul lui Brâncuşi

Unul din proiectele de referinţă este cel al „Reabilitării campusului universitar Complex Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova”, inagurarea oficială având loc săptămâna viitoare, vineri, 26 aprilie, când este aşteptat să vină la Craiova şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Astfel, peste 3000 de studenţi vor învăţa într-un spaţiu dotat la nivel european. „Am încercat să transpunem trei perspective. În primul plan se vede cerul, în al doilea, reflexia clădirilor, partea de sus,  proiecţia, iar a treia perspectivă constă într-o imagine generală a oraşului. Am dorit să fie o clădire foarte luminoasă”, a precizat Mihai Trif, arhitectul proiectului. Valoarea proiectului se ridică la 60.120.895 lei, total eligibil, 46.863.558 lei. Prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova a precizat că a fost vorba de un proiect foarte mare şi un termen foarte scurt, 42 de luni. „Discutăm de 10 amfiteatre, 15 săli de laborator, 30 de birouri pentru profesori, trei prodecanate, un birou pentru şefii de departamente, un decanat şi trei secretariate. Este un spaţiu generos şi vrem să-l utilizăm cu eficienţă. Am început să aducem în fiecare seară câte un instrumentist de la Filarmonica „Oltenia” pentru a crea o atmosferă asemenea celor din campurile universitare din Europa”, a subliniat prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor.