Săptămâna Greciei în Stagiunea „Europa”

0
1012
Eugenia Manolides

Grecia, o ţară cu veche tradiţie a muzicii vocale, este a 20-a invitată în Stagiunea „Europa” organizată de Filarmonica „Oltenia” în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016. Săptămâna dedicată acestui spaţiu cultural va debuta marţi, 22 martie, ora 19.00, la Muzeul de Artă Craiova, cu un recital neconvenţional de pian susţinut de Theodosis Fardis, student la Conservatorul din Atena. Joi, 24 martie, ora 19.00, melomanii vor dialoga în Sala „Filip Lazăr” cu invitatele speciale din Grecia, dirijorul Eugenia Manolides şi soprana Evdokia Moisidou.

Vineri, 25 martie, de Ziua Naţională a Greciei, Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, alături de cele două artiste elene, vor interpreta Simfonia nr. 1 în Do minor, op. 68 de Johannes Brahms şi două lucrări în primă audiţie: „Cinci dansuri greceşti” pentru orchestră de coarde de Nikos Skalkottas şi „Tempel im Gehor – Rilke Vertont („Un templu în auz” – muzică pe versuri de Rilke) pentru soprană, cor şi orchestră de Eugenia Manolides. Concertul va începe, ca de obicei, la ora 19.00.

Evdokia Moisidou

Deşi a studiat toată copilăria pianul, Eugenia Manolides a fost dintotdeauna fascinată să compună muzică. Şi-a urmat visul la celebra Juilliard School din New York, unde a studiat compoziţie, orchestraţie şi pian. Primul său album, „Semnificaţii şi simboluri”, exprimă viziunea artistică generată de „o sursă infinită de inspiraţie”, marile mituri greceşti.

Soprana Evdokia Moisidou este solistă la Hellenic Navy Band, ansamblu cu care a înregistrat un album de arii clasice şi cântece greceşti pentru postul de radio naţional din Atena, ERT. Repertoriul ei include o gamă largă de muzică vocal-simfonică, de la baroc la muzică modernă şi contemporană.