Cum a transformat tehnologia obiceiurile de weekend ale oltenilor?

0
59

Felul în care ne petrecem weekend-urile s-a schimbat în ultimii ani față de deceniile precedente, grație evoluției tehnologiei. În Oltenia și peste tot în lume, este mult mai ușor să ne găsim activități, întrucât avem mai multe surse de informare și mai multe opțiuni de divertisment chiar în locul în care ne aflăm.

Să spunem că este sâmbătă după-amiaza și dorești să ieși undeva în oraș în Craiova. În urmă cu 20 de ani, nu prea aveai cum să afli în timp real ce evenimente sunt în desfășurare sau vor avea loc în orele următoare. Acum, tot ce trebuie să faci este să intri pe internet, pe un site care prezintă calendarul evenimentelor mondene.

Poți face acest lucru de oriunde te-ai afla, nu mai e obligatoriu să fii lângă un PC. Foarte probabil dispui de un telefon inteligent conectat la rețeaua globală, la fel ca 90% dintre români.

Fără tehnologie nu ar fi existat Social Media

Am dat doar un exemplu despre felul în care tehnologia a transformat obiceiurile de weekend în regiunea noastră și pretutindeni. Oamenii ies mai mult din casă, pentru că le este mai ușor să afle ce se petrece în jurul lor și să aleagă evenimentele din zona lor de interes.

Telefoanele mobile conectate la internet reprezintă un element central al vieții cotidiene. În cazul în care nu vrei să te deplasezi nicăieri, te poți relaxa de acasă cu jocuri online, poate beneficiind de un cod bonus Fortuna. Apropo de jocuri, mulți dintre olteni obișnuiesc să petreacă ore bune din weekend în lumi virtuale, prin intermediul consolelor.

Potrivit unui sondaj recent, 93% dintre români petrec cel puțin o oră pe zi pe rețelele sociale, indiferent de regiunea în care trăiesc. Numărul de ore dedicate socializării online este mai mare în weekend, când avem mai mult timp liber. Evident, fără tehnologie nu am fi vorbit de social media.

Unii pot spune că facilitatea de a socializa online nu este neapărat o consecință pozitivă a evoluției tehnologice, întrucât oamenii ar trebui să se întâlnească mai mult față în față și să își facă prieteni reali, nu virtuali. Noi doar prezentăm modurile în care digitalizarea se reflectă în calendarul de weekend, ne ferim de judecăți de valoare.

Să revenim… Pasionații de filme și de seriale sunt printre cei mai fericiți beneficiari ai tehnologiei de vârf. Cine dorește să facă un „maraton” de vizionare în weekend nu mai este condiționat de programul televiziunilor. Acum există platforme de streaming care oferă sute de producții, pentru toate gusturile.

Platformele de streaming sunt foarte de mare ajutor și în cazul microbiștilor. Dacă nu poți ajunge pe stadion la un meci al Universității Craiova și nu ești nici în preajma unui televizor, tot ce trebuie să faci este să te conectezi pe un site și urmărești acțiunea în timp real.

Roboții fac curățenie, noi citim de pe e-book

Pentru că nu au timp să gătească sau să facă curățenie în zilele lucrătoare, numeroși olteni lasă aceste activități pentru weekend. Totul este mult mai ușor, datorită tehnologiei. Bucătarii de ocazie și cei care au ca hobby arta culinară se pot inspira în prezent din vlogguri făcute de chefi faimoși. A cam trecut timpul cărților de bucate care nici măcar nu avea poze pas cu pas.

De asemenea, este mult mai simplu să faci curat când ai la dispoziție aspiratoare performante sau chiar roboței umblă prin casă și lustruiesc podeaua, apoi se așază cuminți la locul lor, ca să își încarce bateriile.

În felul acesta, oamenii au timp pentru activități relaxante precum cititul. Într-adevăr, are un farmec deosebit să ții o carte în mână și să dai pagină cu pagină, însă într-un e-book încap mii de cărți. Nici nu ar încăpea în casă o bibliotecă să le cuprindă pe toate.

În general, aproape ce facem are legătură cu tehnologia, într-o măsură mai mică sau mai mare.O zi de weekend fără curent electric și cu telefonul mobil închis va trece foarte greu, ca o lună de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *