Consiliul Judeţean Dolj a fost principalul promotor al evenimentelor dedicate celebrării Zilei Naționale Constantin Brâncuși, miercuri, 19 februarie 2025. Astfel, la ora 12:00 a avut loc un spectacol de teatru „Șurubul de teasc” (Centrul “Constantin Brâncuși”), care va fi urmat, la ora 17:00, de un vernisaj expoziție – document „Brâncuși și avangarda din România” (Centrul “Constantin Brâncuși”) şi, de la ora 19:00 , de un concert extraordinar „Pasărea Măiastră”, susţinut de Filarmonica “Oltenia” (Sala „Amza Pellea”, Teatrul Național “Marin Sorescu”). Spectacolul de la ora 12:00 a fost emoţionant și a ridicat în picioare asistenţa – reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, oameni de cultură, elevi ai Liceului de Arte “Marin Sorescu” aplaudând la scenă deschisă.
Centrul “Constantin Brâncuşi” din Craiova, parte a Muzeului de Artă, a fost gazda unor impresionante momente dedicate lui Constantin Brâncuşi, organizate de CJ Dolj. “Mă bucur să fiu aici, la această manifestare culturală. În ultimii ani, de când am inaugurat acest Centru, am dorit să marcăm, prin evenimente deosebite, memoria Marelui Constantin Brâncuşi. Suntem, deja, la a III-a ediţie, la fiecare venind cu ceva nou. Brâncuşi s-a născut, a doua oară, la Craiova. Din anul 2021, aducem, an de an, la lumină, instituţii de cultură din judeţ. Au fost, în anii precedenţi, Culele de la Cernăteşti şi Brabova, Muzeul “Amza Pellea” din Băileşti, iar în acest an, Casa Memorială “Elena Farago” din Craiova, la anul urmând Casa Memorială “Alexandru Macedonski”. Nu putem decât să ne bucurăm de Brâncuşi şi de cultură”, a precizat Cosmin Vasile, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.
Spectacol de gală
Spectacolul “Şurubul de teasc” s-a dovedit a fi la înălţimea aşteptărilor. A debutat cu un repertoriu de cântece interpretate de Maria Rotaru şi taraful care îi poartă numele. Un program care ne-a transpus în muzica autentic românească. A urmat un dans susţinut de artişti al Operei Române Craiova, aceştia revenind pe scenă, câteva momente mai târziu, tot cu un astfel de moment. Dar apogeul a fost oferit de Constantin Brâncuşi … în persoană.
Constantin Brâncuşi … trăieşte
La un moment dat, pe scenă apare un personaj cu barbă, ochelari, îmbrăcat în straie autentic româneşti. Nimeni nu ştia cine este. Era chiar … Marele sculptor, transpus de actorul Corneliu Jipa, de la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte. A fost un recital de mare amploare, care a ţinut cu sufletul la gură asistenţa. “Brâncuşi” ne-a adus aminte cum a plecat din Hobiţa natală, cum a ajuns la Paris, la atelierul lui Auguste Rodin, pe care, apoi, l-a părăsit, cum s-a născut a doua oară la Craiova. <“Şurubul de teasc”, una dintre creaţii, este cea care m-a inspirat să dau naştere Coloanei fără sfârşit. Nu am uitat de unde am plecat şi am lăsat, la Târgu Jiu, “Masa Tăcerii” şi “Poarta Sărutului”. Am vrut, în tot ceea ce am realizat, să scot în evidenţă frumuseţea sufletului. Am făcut piatra să cânte>, a menţionat actualul Brâncuşi. Au mai urmat și alte momente emoţionante. De undeva, din culise, apare… Maria Tănase, interpretată de actriţa Oana Marcu, tot de la Târgovişte. Între cei doi Magnifici a avut un dialog savuros. Dar, când totul se pregătea de sfârşit, mai apare cineva pe scenă: Nicolae Titulescu, jucat de actorul independent Laurenţiu Stratan. A urmat o altă discuţie savuroasă, cei doi Mari ai României şi Universalităţii purtând un dialog cu multe reverberaţii, unele mai actuale decât altele. La final, toţi interpreţii au venit pe scenă, culegând aplauzele publicului.