Programul Național de Suport al Guvernului pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID19

0
367

Platforma de resurse pentru părinți, specialiști și copii – www.dingrijapentrucopii.gov.ro,  ce conține materiale de ajutor pentru a gestiona problemele psiho-emoționale ale copiilor și riscurile de siguranță online, a fost lansată astăzi, 18 februarie 2022, la șase luni de la aprobarea Programului Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

Platfoma www.dingrijapentrucopii.gov.ro găzduiește interviuri cu specialiști, cu părinți și elevi, precum și informații privind problemele psiho-emoționale și modalități de gestionare ale acestora.

La 6 luni de la adoptarea programului guvernamental, 58,18% dintre livrabilele principale sunt realizate. Un obiectiv important este finalizarea și lansarea numărul unic 119 pentru copii, la data de 05 ianuarie 2022, care este complet operațional.

Reuniunea de evaluare a primelor șase luni de implementare a Programului Național al Guvernului de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, a avut loc, la Palatul Victoria, cu participarea coordonatorului programului, consilierul de stat Mădălina Turza, consilierului prezidențial Ligia Deca, a reprezentanților instituțiilor și organizațiilor partenere.

Mă bucur să asist la etapa de monitorizare a implementării acestui Program după un timp atât de scurt. Consider că trebuie să apreciem munca tuturor partenerilor și procesul de coordonare care a dat roade și avem astăzi un exemplu clar de succes și bună practică de cooperare interinstituțională, dar și de colaborare public-privată sub patronajul Guvernului României”, a declarat doamna Ligia Deca, consilier prezidențial.

Programul Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII își urmează parcursul cu rigurozitate și consecvență. Consider că această decizie a Guvernului de a investi în măsuri substanțiale pentru copii, pentru siguranța lor, dar și pentru sprijin psiho-emoțional, în această etapă pandemică dificilă, reprezintă o dovadă că problematica copiilor este o prioritate pe agenda decizională”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, Coordonator al Programului.

Consilierul de stat Mădălina Turza a prezentat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, rezultatele obținute în primele șase luni de aplicare ale programului guvernamental.

10 măsuri pentru copii

Programul Național de suport pentru copii în contextul pandemiei de COVID-19, “DIN GRIJĂ PENTRU COPII” prevede următoarele măsuri care se află în diferite stadii de implementare:

1.

Crearea unui număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii

100% realizat

2.

Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților

100% realizat

3.

Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruți -RoALERT – COPIL DISPĂRUT

95% realizat

4.

Dezvoltarea un sistem informatic integrat de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online

75% realizat

5.

Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ

30% realizat

6.

70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie gratuite pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de pandemia de COVID-19

70% realizat

7.

Tematici de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online în curriculum școlar

15% realizat

8.

Formarea a cel puțin 7000 de specialiști (profesori, asistenți sociali, polițiști) în domeniul managementului emoțiilor și al relaționării, metode de identificare și intervenție în situațiile disruptive psiho-emoțional

10% realizat

9.

Introducerea unui modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic

5% realizat

10.

Crearea unor compartimente dedicate managementului incluziunii și al suportului psiho-pedagogic în școli

50% realizat

 

Programul este implementat cu sprijinul Ministerului Educației, MAI, MS, MMSS, MFTES, IGPR, STS, Colegiului Psihologilor din România, Colegiului Asistenților Sociali din România, Federației Asociațiilor de Părinți, Consiliului Național al Elevilor și organizațiilor neguvernamentale partenere.

Numărul unic pentru copii – 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII

19.489 de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119 în perioada 5 ianuarie – 17 februarie 2022. 9.723 apeluri preluate s-au constituit în tot atâtea cazuri concrete de salvare a copiilor din situații de abuz, neglijare și exploatare.

Până în prezent, 5.006 cazuri au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență, iar 4.717 cazuri sunt în lucru la nivel național, adică se află în derulare anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere și intervenție.

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 281 de misiuni de urgență în teren, 1.706 fișe de caz sunt în acest moment închise, însemnând faptul că tot atâtea situații de risc la adresa copiilor au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență.

Principalele probleme semnalate de copiii și adulții care au apelat numărul 119 vizează abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, neglijarea, bullying și cerșetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informații în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocație etc.

Precizăm faptul că numărul unic pentru copii 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII beneficiază de o infrastructură complexă tehnică și de resurse umane: la nivelul fiecărui județ, în Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului există un birou de operatori call-center, care funcționează în regim de permanență. Peste 100 de specialiști (psihologi, asistenți sociali) fac parte din echipele mobile de intervenție, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare și înregistrare.

De asemenea, softul pus la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale permite monitorizarea în timp real a activității operatorilor și a modalităților de soluționare a cazurilor.

Exemple de situații de risc din care au fost salvați copiii de specialiștii DGASPC:

ü S-a semnalat situația a 4 copii lipsiți de supraveghere și îngrijire părintească ce locuiau în condiții precare, casă insalubră neîncălzită. Concluziile intervenției echipei mobile: cei 4 copii au fost preluați de specialiști și s-a dispus măsura de protecție specială plasament în regim de urgență.

ü Apel primit de la Poliția Transporturi Feroviare Sibiu situația unei mame scoasă din casa socrilor cu fiul ei în vârstă de 3 ani. Echipa mobilă a preluat cuplul mamă copil în vederea găzduirii într-un centru specializat.

ü Sesizare la numărul 119 cu privire la 2 postări video pe Facebook în care o fetiță de aproximativ 2 ani era abuzată fizic și emoțional de mama sa. DGASPC Constanța împreună cu IJP Constanta au identificat persoana în cauză. Față de mama minorului abuzat s-a emis ordin de protecție provizoriu și s-a dispus ca fetița împreună cu cei 2 frați să fie încredințați tatălui.

Programul Național de Suport al Guvernului pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, aprobat prin OUG. Nr.105/24 septembrie 2021, are o durată de doi ani și beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.