La Muzeul Olteniei au început, de ieri, atelierele de creație și inițiere în confecționarea mărțișorului tradițional, organizate de specialiştii Secţiei de Etnografie (Casa Băniei) în cadrul celei de-a XI-a ediții a evenimentului „Parada Mărțișoarelor”. Adresate elevilor din școli și grădinițe, atelierele se vor desfășura până vineri, 22 februarie, zilnic, între orele 10.00-12.00, în sala de conferinţe a instituției (strada „Madona Dudu” nr. 14). Cele mai originale mărțișoare vor fi premiate de un juriu și prezentate într-o expoziție al cărei vernisaj este anunțat pentru data de 7 martie, ora 11.00, la sediul Secției de Etnografie (strada „Matei Basarab” nr. 16).
„Parada Mărțișoarelor” este organizată, în acest an, de Muzeul Olteniei în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj și se adresează preşcolarilor şi şcolarilor din unităţile de învăţământ doljene. „Manifestarea noastră îşi propune să iniţieze copiii în cultura tradiţională românească, în expresiile şi modelele ei, motiv pentru care participanţii vor beneficia de expuneri şi demonstraţii asupra subiectului, atât în ateliere, cât şi în expoziţia de bază a Secţiei de Etnografie a muzeului”, precizează reprezentanții muzeului craiovean.
După încheierea atelierelor de creaţie, coordonate de muzeografii specialişti din cadrul Secţiei de Etnografie, fiecare grădiniţă sau şcoală participantă va depune un panou cu maxim 25 de mărţişoare până pe 1 martie, ora 16.00, la Secția de Etnografie. Un juriu format din artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor va stabili premiile. De la fiecare şcoală şi grădiniţă se va premia un singur mărţişor, ales după criterii de originalitate şi măiestrie artistică. Vernisajul expoziţiei şi festivitatea de premiere a celor mai originale mărţişoare vor avea loc pe data de 7 martie.