Muzica Lituaniei a fost celebrată, săptămâna aceasta, în Stagiunea „Europa” a Filarmonicii „Oltenia” prin mai multe evenimente artistice, programul culminând cu concertul simfonic de astă-seară, ora 19.00. Acesta îi aduce pe scenă pe unul din cei mai apreciaţi tineri dirijori din Vilnius, Modestas Barkauskas – director artistic şi dirijor al Orchestrei de Tineret „Balys Dvarionas” din capitala Lituaniei, şi pe reputatul pianist Kasparas Uinskas. Un bilet pentru concert costă 35 lei, cu reducere la 25 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Modestas Barkauskas este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din tânăra generaţie. Din 2008 este director artistic şi dirijor al orchestrei de tineret a Şcolii de Muzică „Balys Dvarionas” din Vilnius, ansamblu cu care a susţinut concerte în Germania, Belgia, Polonia şi a înregistrat trei CD-uri. Repertoriul său este deosebit de variat şi bogat, începând cu lucrări din secolul al XVII-lea şi până la muzica contemporană, acoperind toate genurile: simfonic, de operă şi muzică de cameră. Este implicat în numeroase proiecte privind educaţia muzicală a tinerilor şi este dirijor-invitat al Fundaţiei „Mstislav Rostropovich”. Este profesor la Academia de Muzică şi Teatru din Vilnius.
Pianistul lituanian Kasparas Uinskas a concertat pe unele dintre cele mai prestigioase scene din întreaga lume (Carnegie Hall – New York, Berliner Philharmonie). Repertoriul său cuprinde lucrări reprezentative pentru toate epocile componistice, de la Johann Sebastian Bach la compozitorii secolului al XX-lea, însă predilecţia artistului este de departe către creaţia chopiniană (în 2006 a realizat un CD şi în 2008 un DVD cu pagini celebre de Fr. Chopin). Vădind o preocupare deosebită pentru promovarea muzicii lituaniene, în 2005 Kasparas Uinskas s-a alăturat unui grup de artişti împreună cu care a înregistrat lucrări aparţinând compozitorului, pianistului şi muzicologului Vladas Jakubenas, precum şi lucrări compuse de Balys Dvarionas.
În programul concertului de astă-seară sunt incluse trei creaţii care vor fi prezentate în primă audiţie la Craiova: Uvertura festivă de Balys Dvarionas, Trei preludii pentru pian (versiunea orchestrală: Arvydas Malcys) de Mikalojus Konstantinas Ciurlionis, şi Suită din baletul „Egle, regina şerpilor de casă” de Eduardas Balsys. De asemenea, va fi interpretat Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Frederic Chopin. Lucrarea a fost scrisă în anul 1830, sub impulsul evenimentelor revoluţionare ale epocii, reliefând intens sentimentul de dragoste nutrit de Chopin pentru tânăra cântăreaţă Constance Gladkowska. Prima audiţie a avut loc în acelaşi an la Varşovia (11 octombrie), în contextul emoţionantelor concerte „de adio” susţinute de compozitor înainte de a părăsi Polonia natală.
Estonia, cea de 16-a ţară invitată în Stagiunea „Europa”, va aduce la Craiova, săptămâna viitoare, doi tineri pianişti: Mihkel Poll – muzician complex, cu o tehnică perfectă şi o interpretare plină de lirism şi sensibilitate, şi Johan Randvere – student al Academiei de Muzică şi Teatru din Tallinn. Juri Alperten, dirijorul Operei Naţionale din Estonia, va prezenta împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” două lucrări estoniene (în primă audiţie naţională) şi Simfonia a 2-a de Beetohoven.