30 de fermieri din sudul judeţului vor deprinde tainele managementului agricol

0
659


30 de tineri fermieri cu domiciliul într-una din cele 15 localităţi care compun Grupul de Acţiune Locală (G.A.L.) Sudolt – respectiv comunele Afumaţi, Bârca, Bistreţ, Catane, Cârna, Gângiova, Gighera, Giurgiţa, Goicea, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Sadova, Urzicuţa şi oraşul Dăbuleni, din Dolj, alături de comuna Ştefan cel Mare din Olt – vor avea ocazia să afle ultimele noutăţi în materie de managementul şi contabilitatea fermei, agricultură ecologică şi protecţia mediului, precum şi diversificarea activităţilor în exploataţiile agricole, şi totodată să vadă practic cum se aplică cele învăţate într-o fermă din aceeaşi zonă şi cu ce rezultate. Aceste lucruri vor fi posibile prin intermediul proiectului „Dezvoltarea, perfecţionarea şi diversificarea agriculturii în GAL Sudolt”, în valoare de 19.731 euro, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Axa 4 Leader, Măsura 111 „Formare profesională (training), informare şi difuzare de cunoștințe”, implementat de firma BP Consulting Solutions SRL din Craiova. La conferinţa de lansare a proiectului, care a avut loc în comuna Bârca, au participat, printre alţii, reprezentanţi ai Facultăţii de Agricultură şi Horticultură din Craiova, care vor preda unele din cursurile de formare profesională, şi ai altor primării din zona GAL Sudolt, edilul comunei Goicea, Marcu Dumitru Viorel, precum şi foşti cursanţi.

Aşa cum a subliniat la conferinţa de presă managerul de proiect Cristina Neicu, din partea SC BP Consulting Solutions SRL, aflată deja la a treia experienţă în această calitate pe un proiect pe PNDR, fermierii noştri au început să fie tot mai interesaţi să afle informaţii despre cum se face o agricultură modernă, ecologică, care să protejeze şi mediul, adică exact ceea ce ar urma să înveţe la cursurile de formare profesională în domeniul agricol organizate prin intermediul proiectului de faţă. Pentru cei care nu au avut până acum astfel de curiozităţi însă, „ne propunem să-i informăm şi să-i conştientizăm în legătură cu utilitatea informaţiilor pe care le vor obţine în urma participării la cursurile de formare profesională în domeniul agricol. Cu ocazia acestor întâlniri, cei interesaţi vor afla şi cum se pot înscrie la cursuri, care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi ce acte vor trebui să depună la dosar”, a explicat Cristina Neicu. Vorbim, în total, de 300 de persoane care au domiciliul pe teritoriul celor 15 localităţi ale GAL Sudolt şi care au început să fie informate începând de ieri.

Cursurile vor avea loc în luna aprilie

„În total, vom organiza 15 întâlniri, câte una în fiecare comună componentă a G.A.L. Sudolt. Le vom explica de ce sunt utile informaţiile pe care le furnizăm prin intermediul cursurilor dacă vrei să-ţi deschizi o afacere în domeniul agricol ori să-ţi creşti afacerea. Este vorba despre dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale, pe scurt. Din aceste 300 de persoane informate vom selecta cei 30 de cursanţi”, a explicat managerul de proiect. Cât priveşte criteriile de selecţie a cursanţilor, aceasta a explicat că se va ţine cont în primul rând de suprafaţa de teren pe care o gestionează. Prioritate vor avea, însă, şi beneficiarii Măsurilor 112 şi 141, cu vârsta până în 40 de ani, obligatoriu cu domiciliul într-una din localităţile GAL Sudolt. „Cursurile vor avea loc pe parcursul lunii aprilie şi se vor ţine la şcoala din comuna Bârca. Cursanţii vor avea asigurat transportul zilnic de la locul de domiciliu la Bârca şi o masă. Vor fi 10 zile de teorie şi 5 zile de practică, care se va desfăşura în ferme agricole din zonă, ce îşi susţin activitatea pe baza metodelor prezentate în partea teoretică. În cadrul modulelor de curs vor fi abordate următoarele subiecte: managementul fermei, standarde UE în agricultură, agricultura ecologică şi protecţia mediului, diversificarea activităţilor în exploataţiile agricole şi contabilitatea fermei”, a menţionat Cristina Neicu.

Cursurile de formare profesională, obligatorii pentru cei care au aplicat pe Măsurile 112 şi 141

„Sperăm că informaţiile transmise prin cursurile organizate de noi vor fi utile celor care doresc să aplice  proiecte pe noua strategie PNDR 2014-2020, dar, în primul rând, am dori să ştie cât de utile le pot fi aceste cursuri de formare profesională în domeniul agricol celor care au în implementare proiecte pe Măsurile 112 şi 141 prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) – respectiv «Instalarea tinerilor fermieri» şi «Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă». Parcurgerea acestor cursuri reprezintă, în fapt, și o contribuție la atingerea obiectivului legat de creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea exploataţiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziţie”, a mărturisit managerul de proiect. Aceasta a reamintit că „în anul 2014, principalele modificări aduse fișelor tehnice ale Măsurilor 112 și 141 din PNDR 2007-2013 prevăd obligativitatea absolvirii unui singur curs de formare profesională pentru beneficiarii celor două măsuri. Până cel târziu la data de 31 decembrie 2015, tinerii fermieri care beneficiază de sprijin prin aceste măsuri  sunt obligaţi să urmeze un curs de formare profesională prin Măsura 111 «Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe» în cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc. Cu alte cuvinte, până în momentul în care trebuie să depună cererea finală de plată, fermierii trebuie să poată face dovada că au urmat un astfel de curs de formare profesională în domeniul agricol”.

Informaţiile despre contabilitatea fermei te feresc de… datorii

Ca manager de proiect, Cristina Neicu a explicat că a întâlnit şi persoane „care ne-au spus că făcuseră cursuri de legumicultori, spre exemplu, pe care le şi plătiseră cu bani destul de mulţi – ale noastre fiind gratuite – şi că nu mai vor să se înscrie la cursurile noastre, că nu mai are rost. Când au mers însă cu cererea finală de plată pentru proiectele pe măsurile 112 şi 141 au aflat că au nevoie de astfel de cursuri de formare profesională pe Măsura 111, aşa cum a precizat Ministerul Agriculturii. Noi sperăm ca toată lumea să conştientizeze acest aspect şi să vină la cursuri”. Totodată, aceasta a spus că a întâlnit şi „cazuri de persoane care au aplicat pe Măsura 141, şi-au înfiinţat ferme agricole, dar au lăsat contabilitatea acestora de izbelişte, iar la final au constatat că aveau de dat bani la stat. Dau acest exemplu deoarece la cursurile organizate de noi avem un modul unde o să înveţe tocmai despre contabilitatea fermei, ceea ce le va fi extrem de util”.

Cristina Neicu, manager de proiect:

„După cum v-am spus, eu sunt deja la a treia experienţă ca manager de proiect şi vă pot povesti că la ultimul proiect, implementat în localităţile componente ale GAL Colinele Olteniei, am avut o cerere foarte mare pentru astfel de cursuri de formare profesională în domeniul agricol. Iniţial, am avut prevăzut un număr de 24 de cursanţi prin proiect, am făcut solicitare şi ni s-a aprobat să creştem numărul la 33 de cursanţi, dar au mai rămas cel puţin 100 de cereri nerezolvate, pe această zonă fiind foarte mulţi care au proiecte pe Măsurile 112 şi 141. Sperăm că şi în zona GAL Sudolt tinerii fermieri sunt interesaţi de cursuri de formare profesională, pentru că, spre deosebire de GAL Colinele Olteniei, unde astfel de cursuri nu se mai pot organiza, nemaiexistând finanţare disponibilă, în zona dumneavoastră se mai poate”.

S.C. BP CONSULTING SOLUTIONS S.R.L. este o societate româneasca cu răspundere limitată, înfiinţată în anul 2013, ce are ca principal domeniu de activitate Cod CAEN 8559 Alte forme de învăţământ n.c.a. În prezent firma desfăşoară o gamă de activităţi ce au drept scop formarea profesională atât în domeniul public, cât şi privat.

G.A.L. Sudolt este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2008, care are drept scop atragerea de fonduri nerambursabile pentru localitățile din Valea Dunării, respectiv orașul Dăbuleni și 13 comune din judeţul Dolj – Afumați, Bârca, Bistreț, Catane, Cârna, Gângiova, Gighera, Giurgița, Goicea, Măceșu de Jos, Măceșu de Sus, Sadova, Urzicuța –, la care se adaugă comuna Ştefan cel Mare, din județul Olt.

Persoanele care doresc să participe la cursurile de formare profesională organizate prin acest proiect trebuie să completeze un formular de înscriere ce poate fi obţinut de la sediul GAL Sudolt (comuna Bârca, strada „Mihai Viteazu” nr. 244 – Casa de Cultură, judeţul Dolj). Tot aici va fi depus şi dosarul de înscriere, care va trebui să conţină următoarele documente: formularul de înscriere, completat şi semnat de aplicant; copie a actului de identitate/CUI exploataţie (din care să rezulte domiciliul aplicantului/sediul investiţiei pe teritoriul GAL Sudolt); o copie a ultimului act de studii absolvite.