Craiova s-a apropiat la un singur punct de liderul CSM Oradea / „Albii” aruncă şi câştigă

1
132

Universitatea Craiova – BC Mureş 88-82 (27-14, 22-25, 23-25, 16-18)

Universitatea: Habus (21 de puncte), Drăguşin (17), Seals (16), Dzambic (17), Djurasovic (7). Au intrat: Bureau (10), Hallik. Antrenor: Andelko Mandic.

BC Mureş: Ciric (7), Peciukas (18), Păltinişanu (7), Navickas (7), Cuic (21). Au intrat: Ceskovic (14), Barro (2), Dumitru (6). Antrenor: Srecko Sekulovic.

 

Într-o atmosferă senzaţională creată de 5.000 de fani, baschetbaliştii Ştiinţei au făcut spectacol şi au învins pe BC Mureş

Jucătorii şi staff-ul echipei de baschet se temeau ca Sala Polivalentă să nu arate dezolant la unele meciuri cu rating scăzut, luând în calcul revenirea periodică în Valea Vlăicii. Numai că feed-back-ul a fost mult peste aşteptări, iar la partidele Ştiinţei lumea nu a prea lăsat locuri libere. „Toţi în alb” a fost apelul echipei către fani şi chiar dacă doar jumătate dintre spectatori au adoptat out-fit-uri deschise la culoare, Polivalenta a înregistrat un nou record de asistenţă. Cu o jumătate de oră înainte de meci, la casele de bilete cozile tindeau să ajungă în stradă, pentru ca la startul jocului în sală să nu mai existe locuri libere nici pe scări. Ticsită cu 5.000 de craioveni, Polivalenta s-a dovedit neîncăpătoare, amintind de vremurile în care Ştiinţa putea umple de 3 ori câte un „Ion Oblemenco”. „Cred că dacă sala se umplea şi dacă avea 20.000 de locuri, eu am întâlnit acest lucru doar când am jucat în străinătate”, declara la final team-managerul oaspeţilor, Bruno Roşnafschi, fostul component al marii echipe a Clujului, în care jucat Ghiţă Mureşan, Ţenter, Rotaru, Sinevici sau Cristescu.

„Doctor” Habus a marcat de peste tot

Impulsionaţi din start de fani, craiovenii şi-au conturat o diferenţă clară din primul sfert, care avea să fie decisivă în faţa unei echipe solide precum cea antrenată de Srecko Sekulovic, care şi-a adjudecat la limită celelalte 3 sferturi. „Unii dintre jucătorii noştri au avut emoţii la început din cauza sălii şi craiovenii a luat un avantaj mare, noi fiind nevoiţi să alergăm după ei tot meciul” a precizat Roşnafschi. Darko „The Doctor” Habus a operat atât din afara semicercului (3×3), cât şi prin pătrunderi solitare, reuşind 21 de puncte, la fel ca la Sibiu, fiind principalul marcator al Craiovei. „Am continuat prestaţia de la Sibiu, dar de această dată m-a ajutat şi sala, fiindcă fanii au fost al şaselea jucător pentru noi”, a spus sârbul de 30 de ani. Seals a avut şi el „ţeavă” de la distanţă, reuşind 4 coşuri de 3 puncte. În sfertul secund şi-a făcut apariţia şi jucătorul cel mai spectaculos al Ştiinţei, Travis Bureau care a ridicat sala în picioare prin cele 3 coşuri de sus, unul dintr-o recuperare ofensivă şi 2 „alley-oop-uri” de efect, procedeu reuşit şi de Seals, ambii cu Dzambic la serviciu. De altfel, „Turbo” a fost esenţial în momentele mai dificile, când oaspeţii se apropiau ameninţător. Cu Branko Cuic şi Ceskovic letali de la distanţă, iar lituanianul Peciukas în mare formă, oaspeţii au echilibrat jocul şi au păstrat suspansul până în ultimul minut, cel în care publicul a aplaudat în picioare victoria favoriţilor. În runda viitoare, Universitatea Craiova va întâlni în deplasare pe Csikszereda Miercurea-Ciuc.

Mandic: „A fost un meci excelent, pentru un public fantastic”

La conferinţa de presă, antrenorul Mandic s-a declarat mândru de jucătorii săi, care au contribuit la un spectacol deosebit alături de echipa adversă, mulţumind publicul prezent, care a făcut o atmosferă de senzaţie. „A fost un meci excelent din multe puncte de vedere, cred că spectatorii şi telespectatorii au avut ce vedea: două echipe bune, cu jucători valoroşi, faze spectaculoase, de baschet adevărat. Publicul a fost la înălţime, fantastic, aşa cum ne-am obişnuit deja. Preţ de 19 minute şi jumătate am jucat aproape perfect, apoi am comis câteva erori în finalul primei reprize, iar ei au marcat 6 puncte, diferenţa fiind doar de -10 la pauză. Echipa a arătat însă caracter, am parte de nişte jucători speciali, care au făcut risipă de energie. Cred că apărarea a făcut totuşi diferenţa. Mulţi aşa-zişi specialişti spun că locul ocupat de noi este un accident, însă cred că s-au adunat prea mulţi specialişti prin România. Ne merităm locul acesta, am muncit pentru el, avem un run de 7-0 cu care nu ştiu câţi se pot lăuda, putem spune că suntem echipa momentului în Liga Naţională. Totuşi, ne convine postura de out-sider, dacă ne vor desconsidera în continuare pentru noi va fi un avantaj”, a declarat Mandic.

Drăguşin, la al şaselea „double-double” stagional

Ionuţ Drăguşin a fost din nou imperial sub ambele panouri, dominându-şi adversarii, în condiţiile în care mureşenii nu l-au avut la dispoziţie nici pe Jucan, considerat un apărător care ar putea să-i facă faţă jucătorului de 2.21 metri al Craiovei. În 35 de minute petrecute pe parchet, „Dragonul” a marcat 17 puncte (5 din 7 aruncări libere), a făcut 12 recuperări, a administrat 3 capace şi a oferit un assist, fiind lider pe teren la recuperări şi eficienţă. „Ne-a fost greu să ne apărăm la Drăguşin, a putut să-şi facă jocul”, a declarat Bruno Roşnafshi, iar preşedintele Lungu l-a completat: „Nu am putut să-l anihilăm pe Drăguşin, dacă am fi contraatacat staţionările sale din zonă, altul era rezultatul”.

Oaspeţii au acuzat atmosfera ostilă şi atitudinea crainicului

La final, oaspeţii au încercat să se „acopere” pentru eşec, arătându-se extrem de deranjaţi de faptul că unii spectatori i-au înjurat, dar mai ales de comentariile şi încurajările crainicului sălii, afirmând că vor depune plângere la FRB. „S-a creat o mare presiune din partea crainicului, ceea ce este împotriva regulamentului. Tot timpul ne-au cântat în cap că echipa gazdă e cea mai bună, că jucătorii sunt excepţionali, nu treceau 15 secunde să nu spună ceva. Ce se întâmplă la Craiova nu este normal, spectatorii ne-au înjurat şi ne-au scuipat, s-au luat de aspecte etnice. Sper să nu transformăm baschetul în fotbal. Nu este uşor să joci în faţa a 4.000 de spectatori, atenţionez celelalte echipe să nu tolereze ceea ce se întâmplă la Craiova”, a declarat pentru totalbaschet.ro preşedintele clubului BC Mureş, Cornel Lungu. Mai conciliant a fost Roşnafschi la conferinţa de presă: „Craiova nu are tradiţie în baschet şi unii spectatori acţionează precum la fotbal, dar treptat se vor obişnui cu atmosfera şi nu vor mai înjura, e important că vin totuşi în număr mare la sală”. Regulamentul nu acceptă încurajări de la staţia de amplificare, fiind prevăzute amenzi de minimum 100 de euro, însă în multe săli din România crainici fac apel la galerii, la suporteri să încurajeze echipa, FRB neluând vreo măsură până acum în acest sens.

Mascota a fost botezată „Simba”

Înainte de meci, mascota Sălii Polivalente din Bănie, leul care animă asistenţa la toate jocurile, a primit şi un nume. După mai multe propuneri făcute de fani pe facebook, au fost alese 3 variante: Simba, Leone şi Cha Cha, fiind aleasă prima dintre ele. Numele este inspirat de personajul animat din filmul lui Disney, „The Lion King”. Tot Simba se numea şi puiul de leu care a fost adus pe pista stadionului „Ion Oblemenco” la meciul Universitatea Craiova – FC Braşov din 2000.

 

Rezultatele etapei a 22-a: Universitatea Craiova – BC Mureş 86-82, Asesoft – BCM Piteşti 71-67, Timba – Mobitelco 72-95, Ciuc – Atlassib 79-82, Farul – CSM Bucureşti 71-74, CSS Giurgiu – Energia Rovinari 104-99, Gaz Metan – CSM Oradea 71-64, BC Timişoara – Dinamo 112-63.

Clasament

1. CS Municipal Oradea         22        18        4          40

2. Universitatea Craiova         22        17        5          39

3. Gaz Metan Mediaş              23        15        8          38

4. BC Timişoara                      22        15        7          37

5. CSM Bucureşti                   22        15        7          37

6. BC Mureş Tg. Mureş          22        15        7          37

7. “U” Mobitelco Cluj 22        15        7          37

8. CSU Asesoft Ploieşti          22        15        7          37

9. Energia Rovinari                 22        11        11        33

10. CSU Atlassib Sibiu           22        11        11        33

11. BCM „U” Piteşti               22        10        12        32

12. CSS Giurgiu                      22        8          14        30

13. Timba Timişoara                22        5          17        27

14. BC Miercurea-Ciuc           22        3          19        25

15. Farul Constanţa                 22        3          19        25

16. Dinamo Bucureşti             23        1          22        24

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.