Mai multe blocuri de pe Calea Bucureşti, dar şi Spitalul de Neuropsihiatrie, Școala generală nr. 21 şi Grădiniţa Pinocchio au rămas, ieri, încă de dimineaţă, fără căldură. Cauza este o avarie care s-a produs la o conductă aparţinând CEO – Sucursala Electrocentrale Craiova II. În tot acest timp, cele trei asociaţii de proprietari continuă şi ele să facă frigul în apartamente, autorităţile spunând că s-a luat o decizie corectă în ceea ce le priveşte, fiind vorba de datorii foarte mari la plata facturilor.
Potrivit conducerii Termo Craiova, avaria s-a produs pe strada Dezrobirii, unde, din cauza temperaturilor scăzute, o conductă de distribuţie a agentului termic s-a fisurat. Responsabilii de la Termo s-au văzut nevoiţi să oprească furnizarea de căldură în zona respectivă, iar ca urmare toate blocurile aflate în perimetrul acela, dar şi spitalul de neurologie, o şcoală şi o grădiniţă au rămas, încă de dimineaţă, în frig. Numai că, imediat ce a fost semnalată avaria, angajaţii de la CEO, împreună cu cei de la Termo, s-au mobilizat şi au început să intervină, dând asigurări că lucrările de remediere se vor încheia în seara aceleeaşi zile. Mai precis, în jurul orei 22.00, când se va relua şi furnizarea agentului termic.
Cele 400 de apartamente, în continuare neîncălzite
Lipsa căldurii din apartamente continuă să fie însă o reală problemă pentru cele trei asociaţii de proprietari din Craiova. Reamintim că, din cauza că locatarii nu şi-au respectat graficele de eşalonare, 400 de apartamente arondate au fost decuplate de la consumul de gigacalorie, încă de la începutul săptămânii trecute. De atunci, apartamentele sunt complet neîncălzite, iar locatarii încearcă să îi determine pe cei de la Termo să le dea drumul la căldură, invocând frigul pătrunzător de afară. Tentativa lor de a negocia cu termoficarea este şi mai grea, pentru că nu mnai au de partea lor nici autorităţile locale. Dacă în alte dăţi, aşa cum s-a întâmplat în decursul anilor, se lăsau convinse de locatari şi renunţau la măsură, de această dată autorităţile spun că nu mai pot proceda aşa.
Primăria Craiova: Decizia aparţine administratorului judiciar
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat, într-o conferinţă de presă, că măsura de oprire a căldurii la locatarii cu mari restanţe nu aparţine conducerii SC Termo, ci a administratorului judiciar de acolo. Iar acest lucru face să nu existe nici o modalitate de a mai putea fi influenţată de către autorităţi. „Tot ceea ce înseamnă prerogativele administrării societăţii de termoficare Craiova sunt ale administratorului judiciar de la Termo Craiova. Nimeni nu poate să intervină şi nimeni nu are capacitatea de a se băga peste felul în care administrează”. Autorităţile spun că SC Termo a purtat nişte discuţii cu asociaţii de locatari, cu care au stabilit, încă din noiembrie, o eşalonare a plăţii facturilor curente, dar că aceştia nu au plătit nimic.
„E obligaţia fiecărui cetăţean să plătească tot ce consumă”
Potrivit autorităţilor, în mod normal ar fi trebuit ca societatea de termoficare, prin planul de reorganizare, să solicite la plată toate sumele anterioare. Eşalonările cu asociaţiile în cauză s-au făcut, în schimb, numai pe sumele curente. „Nu i-a obligat nimeni să vină cu plăţi din spate, care sunt istorice, ci pe sumele curente. Și nu că nu s-au ţinut de eşalonare, ci aproape că nu au plătit nimic. Ori în momentul în care ai o factură de plătit de câteva zeci de miliarde şi tu nu plăteşti nimic, păi chiar este o problemă. E obligaţia fiecărui cetăţean să plătească ceea ce consumă, mai ales că primăria face eforturi mari, an de an, de a subvenţiona gigacaloria. Și să nu mai vorbim că mai sunt şi alte ajutoare de încălzire, sub alte forme, pentru persoane dezavantajate”, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.