Suedia în Stagiunea „Europa”: expoziţie, recital de trompetă, proiecţie de film şi concert simfonic

0
559

Săptămâna Suediei – cea de-a 11-a din cadrul Stagiunii „Europa” a Filarmonicii „Oltenia” – aduce la Craiova, între 18 şi 22 ianuarie, mai multe evenimente artistice. Între acestea, o expoziţie de grafică şi mixed media, un recital neconvenţional de trompetă, o seară specială de film şi, vineri, un concert simfonic cu două prime audiţii.

Săptămâna Suediei a debutat ieri cu o expoziţie de grafică şi mixed media semnată de Veronica şi Magnus Swanstrom, ale căror lucrări pot fi admirate în foaierul Filarmonicii „Oltenia” până duminică, 24 ianuarie. Astăzi, publicul este aşteptat, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă pentru un recital neconvenţional de trompetă. Emil Emilson Holmesland şi Vicent Granell Verdeguer, studenţi ai Academiei de Muzică din Gothenburg, vor fi acompaniaţi la pian de maestrul Mihai Ungureanu.

Mâine, Filarmonica „Oltenia”, cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti, vor organiza Seara filmului suedez. Cinefilii sunt invitaţi, de la ora 19.00, la cinema „Modern”, pentru a viziona „Reuniunea”, lansat în anul 2013, un film scris, regizat şi jucat de Anna Odell. Filmul a fost premiat la Brussels European Film Festival 2013 şi la Bratislava International Film Festival 2013. Pe scurt, Anna Odell, o artistă faimoasă, nu primeşte invitaţie la reuniunea de la terminarea liceului, ceea ce o determină să realizeze un film despre ce s-ar fi putut întâmpla dacă ea ar fi participat la reuniune – cum şi-ar fi confruntat foştii colegii care obişnuiau să o batjocorească. Mai târziu, ea ajunge să le prezinte acelor colegi confruntarea fictivă şi le documentează reacţiile.

Per Ivarsson

Joi, 21 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”, melomanii vor putea sta de vorbă cu protagoniştii concertului de a doua zi, dirijorul Thord Svetlund şi solistul Per Ivarsson (trompetă). „Accesul la cele patru evenimente este liber, pentru a oferi posibilitatea cât mai multor craioveni să vină în contact cu ideile şi mesajul unei culturi nordice, cum este cea suedeză”, precizează reprezentanţii Filarmonicii craiovene.

Invitaţii suedezi vor susţine un concert vineri, 22 ianuarie, începând cu ora 19.00, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Programul include două lucrări în primă audiţie: Rapsodia suedeză nr. 1 de Hugo Alfven şi Concertul nr. 1 pentru trompetă şi orchestră, op. 47, „Bridge” („Podul”) de Rolf Martinsson. De asemenea, va mai fi audiată Simfonia a V-a în Do minor, op. 67, „a Destinului” de Ludwig van Beethoven. Biletele costă 35 lei şi, redus, 25 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari).