La Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj sunt aproape 11.000 de carnete de muncă neridicate

0
420

Aproape 11.000 de carnete de muncă sunt încă neridicate de la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Peste 50% trebuie recuperate de titulari, direct, iar celelalte fac parte din segmentul care ţine de partea angajatorilor.

 În acest moment, sunt, în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, 10.918 carnete de muncă, neridicate. Dintre acestea, 6.270 sunt ale titularilor, aflate în custodia instituţie, dar care nu au fost ridicate de aparţinători. Mai sunt, în registratură, 2.427 de documente doveditoare a vechimii în câmpul muncii, care nu au fost preluate de angajatori. Unele dintre ele nu pot fi preluate, deoarece 2.221 au incompletă lista cu actele necesare. Este de ştiut că toţi angajatorii, indiferent de încadrarea lor juridică (societate comercială, societate mixtă, din sistemul public etc.), au obligaţia de a preda titularilor „cărţile de muncă”.

Multe carnete de muncă neînregistrate

Numărul carnetelor care sunt evidenţiate se pare că sunt mult mai puţine decât cele aflate în realitate. «Estimăm că, pe lângă cele înregistrate, sunt cel puţin  acelaşi număr la angajatori. Unii dintre titulari nu mai ştiu unde se află carnetul lor, alţii, din neglijenţă, nu vin să le revendice, au fost şi cazuri de decedaţi, pentru unii actele s-au plimbat de la diferite societăţi comerciale la altele. Pentru cele peste 2.000 de carnete care nu sunt operate „la zi”, trebuie ca reprezentanţii angajatorilor, cu atribuţii în domeniu, să le predea instituţiei noastre. Sunt cazuri în care documentele sunt înregistrate la alte inspectorate din ţară. Pentru recuperarea lor, facem recomandarea ca titularii să ni se adreseze direct, pentru a fi simplificate procedurile de restituire. Cred că este cea mai simplă cale de rezolvare», a precizat  Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj.

Carnetele  sunt dovezi ale vechimii în muncă, pe baza lor fiind întocmite toate documentele care produc efecte în obţinerea unor drepturi după încheierea activităţii.