Dr. Khadra Mohamad Ghassan : “Boala nu face diferențe între naționalități, este o perioadă grea pentru toată lumea”

0
3012

          Medicul Khadra Mohamad Ghassan este un nume cunoscut în lumea medicală craioveană. S-a născut în Siria, la Damasc și a venit la Craiova înainte de 1989, anul Revoluției fiind anul absolvirii. A terminat Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și acum este medic specialist în medicină internă. Cunoaște foarte bine limba română și iubește în mod special Craiova. Face parte din grupul de informare/sprijin creat la nivelul Ambasadei Republicii Arabe Siriene la București, grup care se ocupă de informarea corectă a cetățenilor sirieni din România pe tema pandemiei de Covid 19.

              Este o întrebarea pe care o adresez frecvent în ultima perioadă de timp. Poate fi considerată pandemia de Covid 19 cea mai mare provocare a omenirii din ultimii 15 ani ?

Sigur, este cea mai mare provocare. Și asta prin faptul că a afectat într-un timp foarte scurt întreaga planetă, prin numărul mare de pierderi de vieți omenești, problemele din sistemele de sănătate. A declașat probleme economice, sociale, mulți oameni vor fi pe viitor afectați și psihic. Am văzut campanii de fake news, teorii ale conspirației, iar spre deosebire de problemele deja existente pe planetă, această pandemie nu a ținut cont de puterea statelor și a creat probleme, drame adevărate. Să nu uităm însă de sărăcia din Africa, embargo-urile politice asupra unor state și schimbările climatice, care au devenit și mai apăsătoare în această perioadă teribilă.

           Până acum s-a comunicat bine În România ? Cum ați caracteriza prestația medicului Raed Arafat ?  

Doctorul Arafat a fost, este și va rămâne un profesionist desăvârșit, dar ca și răspuns la întrebarea dumneavostră, comunicările transmise de doctoral Raed Arafat sunt niște hotărâri comune luate de un grup de lucru format din specialiști, ținând cont, bineînțeles de recomandările OMS și a instituțiilor abilitate din România. Consider că prin tot ceea ce a făcut în toată activitatea sa din România, și cu atât mai mult în această pandemie, doctorul Raed Arafat a dat dovadă de profesionalism și și-a arătat devotamentul și dragostea față de țara noastră.

          Dar în perioada asta, totuși cine ar trebui să comunice mai mult :  medicii sau guvernanții ?

Cu siguranță medicii, fiind vorba acum de o criză sanitară, sunt mai autorizați în a recomanda oamenilor ceea ce este de făcut în această situație, alături de specialiști în comunicare care să poată transmite transparent, correct, toate informările, mesajele medicilor. Treaba guvernanților ar trebui să fie să creeze cadrul prin care informațiile medicilor să ajungă cât mai clar la populație, pentru a evita neînțelegerile sau a apariția fenomenului de fake news/teorie a conspirației.

          Nu sunteți doar un medic foarte bun și apreciat în comunitatea noastră locală, dumneavoastră reprezentați și comunitatea siriană din Craiova. Au existat cazuri de infectare și în rândul lor? Cum au trecut prietenii dumeavoastră, connaționalii dumneavoastră,  de impasul acestei boli  ? Și ce-i îndrumați să facă ?

Așa cum am mai zis mai devreme, boala nu face diferențe între naționalități, și astfel această perioada a fost la fel de grea pentru toată lumea. Încă de la începutul pandemiei am recomandat tuturor pacienților, prietenilor, conaționalilor mei, prudență maximă, respectarea normelor de igienă, a distanțării fizice, purtarea măștii. Cred că este bine să ne vaccinăm, aceasta fiind sigură, atâta timp cât state extrem de dezvoltate au dat deja ok-ul acestui vaccin. În general, pentru orice medicament, cea mai bună probă este proba timpului, dar ținând cont de situația fără precedent creată de această pandemie, luând în calcul uriașa dezvoltare a cercetării în domeniu, a tehnologiei de care omenirea dispune, studiile  anterioare și  sprijinul financiar enorm oferit celor care au dezvoltat vaccinul, s-a ajuns la realizarea acestuia în timp record.

            Când credeți că ar începe campania de vaccinare în România ? Sistemul medical este pregătit ? 

Campania de vaccinare va începe atunci când Agenția Europeană a Medicamentului  va autoriza vaccinul, cel mai probabil vorbim aici de cel creat de Pfizer-Biontech, Primele doze ar urma să ajungă la sfârșitul lunii decembrie, astfel vaccinarea putând fi efectuată cel mai devreme înainte de sfârșitul anului sau la începutul anului viitor. Din punct de vedere al factorului uman, colegii mei, medici, asistenți, au fost pregătiți pentru orice situație și cred că sistemul medical va face față și va trece cu bine acest test. Cred că informarea  ar trebui făcută doar de specialiști în domeniu, fără prea mare implicare a politicului, pentru a avea un număr cât mai mare de oameni vaccinați, după ce aceștia se conving că vaccinul este sigur.

           Păstrați legătura și cu rudele din Siria, ce vă spun în legătură cu acest virus ? Situația este asemănătoare cu cea din România.

Situația globală este delicată, dar cu atât mai mult în țara mea natală, Siria, care a suferit foarte mult în ultimii ani, și din cauza situației create de embargo-ul economic impus, efectul pandemiei este mult mai accentuat, fiind mult mai dificil să facă rost de aparatură medicală, medicamente și multe alte lucruri necesare pentru a face față acestei provocări uriașe. Aș vrea să amintesc aici efortul și sacrificiul pe care l-au făcut colegii mei medici din Siria pentru a salva viețile oamenilor, chiar cu prețul propriilor vieții, acest lucru fiind valabil pentru medicii de pretutindeni. La nivel de măsuri luate de guvern, ele sunt asemănătoare celor luate aici.

          Până la vaccin ar trebui să respectă, niște reguli de prevenție. Cât sunt ele de importante ?

Importanța regulilor de prevenție este maximă, în medicină numindu-se profilaxie primară. Indiferent despre ce  boală vorbim , este mai bine să previi decât să tratezi. Aici putem aduce în discuție imporanța unei diete sănătoase, a unui stil de viață sănătos, astfel încât să avem o imunitate mai bună a oamenilor. La fel de important este să menționăm că aceste reguli de prevenție vor rămâne valabile chiar și după ce va începe vaccinarea.

Țin să transmit tuturor, sărbători fericite, sănătate, să țină cont de situația actuală și să nu uite de normele de prevenție.