Evazionişti condamnaţi la închisoare

0
542

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa într-un dosar în care cinci persoane au fost judecate pentru evaziune fiscală. Cei cinci, trimişi în judecată în aprilie a.c. de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi la pedepse cuprinse între un an şi 4 ani şi 6 luni de închisoare. Unul dintre inculpaţi, craioveanul Horaţiu Vili Ene este evazionist „de cursă lungă”, având la activ o altă condamnare, rămasă definitivă la sfârşitul lunii septembrie 2012, prin care a primit 3 ani de închisoare tot pentru evaziune fiscală.

Cercetările în acest dosar au început de la craioveanul Horaţiu Vili Ene, de 41 de ani,  reţinut pe 31 mai 2011 pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul creat de acesta fiind de peste 1,1 milioane lei, după cum anunţau anchetatorii la momentul respectiv. Din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, în colaborare cu ofiţeri ai SIPI Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, s-a stabilit că Horaţiu Vili Ene, în calitate de administrator al SC ECV Craiova, a derulat diverse activităţi comerciale, în perioada 2007-2009, fără a întocmi documentele contabile legale, prin activitatea infracţională creând un prejudiciu bugetului de stat de 1.173.557 lei. Prin firma respectivă bărbatul achiziţiona cereale de la persoane fizice, pe care ulterior le vindea, fără a evidenţia în contabilitate veniturile obţinute. În schimb, pentru a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit, acesta întocmea facturi fiscale fictive. Din anul 2009, bărbatul şi-a mutat operaţiunile pe alte societăţi comerciale, înfiinţate cu diverse persoane, însă a continuat şi activitatea ilicită. Pe 31 mai 2011, poliţiştii au descins la locuinţa bărbatului, dar şi la domiciliile altor persoane suspectate că i-ar fi complici la activitatea infracţională, fiind descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor înscrisuri, chitanţe şi facturi cu care s-au umplut patru saci. Documentele cu pricina au fost folosite de oamenii legii pentru continuarea verificărilor la toate societăţile în care Horaţiu Ene a fost partener sau administrator, deoarece îl suspectau pe bărbat că ar fi achiziţionat cereale şi de pe piaţa comunitară, pe care ulterior le-a valorificat fără a înregistra în contabilitate veniturile obţinute. De altfel, în urma acestor verificări, a reieşit că bărbatul a fost sprijinit pe parcursul activităţilor desfăşurate de Costel Adrian Marinescu. Acesta era administrator al unei firme “fantomă”, înfiinţată pentru activitatea infracţională desfăşurată de Ene, mai precis furniza facturi fictive pentru a se putea sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe venit.

În acest dosar, atât Ene cât şi Marinescu au fost condamnaţi definitiv, primul la 3 ani de închisoare cu executare, iar al doilea la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Ene şi-a tras „la răcoare” colaboratorii

Tot pe baza documentelor ridicate la percheziţiile din 2011, continuând ancheta, anul acesta, pe 4 aprilie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor Daniel Andi Sfîrlogea, Romulus Mihart, Horaţiu Vili Ene, Claudia Ene şi Liviu Marius Călinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, încasarea sau plata dividendelor din profituri fictive, transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate în scopul sustragerii de la urmărire penală. Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat că inculpaţii, în mod repetat au constituit societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat tranzacţii comerciale generatoare de venituri, neevidenţiate în contabilitate ori au înregistrat tranzacţii fictive în scopul denaturării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar ulterior pentru a împiedica verificările financiare, au concesionat sau preluat fictiv părţile sociale ale societăţilor. Au primit mandate pe 4 aprilie doar Sfârlogea, Mihart şi Horaţiu Vili Ene (care era deja încarcerat), însă toţi cinci au fost trimişi în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Dolj pe 27 aprilie a.c.

Ieri, judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat soluţia şi în acest dosar, toţi cei cinci inculpaţi fiind găsiţi vinovaţi. Astfel, Horaţiu Vili Ene a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, Claudia Ene la 3 ani de închisoare, Daniel Andi Sfîrlogea tot la 3 ani de închisoare, Liviu Marius Călinescu la un an de închisoare, iar Romulus Mihart a primit 2 ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. În plus, instanţa a dispus ca nici unul dintre inculpaţi să nu fie fondator, asociat, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale şi i-a obligat la acoperirea prejudiciului de 1.060.955,92 lei, o parte fiind deja achitată de Sfîrlogea. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori.