Poliţiştii şi jandarmul anchetaţi în dosarul grupării de cămătari coordonată de „Mafiotul” merg la puşcărie

0
532

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au confirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul grupării de cămătari conduse de Constantin Enache zis „Mafiotul”. Curtea Supremă a respins recursurile inculpaţilor, astfel că vor face puşcărie şi cei trei angajaţi ai MAI – doi poliţişti de la IPJ Olt şi un jandarm de la IJJ Olt – folosiţi de Enache pe post de recuperatori care fuseseră achitaţi pe fond, dar condamnaţi de judecătorii Curţii de Apel Craiova la câte 4 ani de închisoare cu executare. Liderul grupării, „Mafiotul”, a rămas cu cea mai mare pedeapsă, de 12 ani închisoare. Sentinţa pronunţată joi, 14 noiembrie a.c. la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au soluţionat, joi, 14 noiembrie a.c., recursurile declarate în dosarul grupării de cămătari coordonată de Constantin Enache zis „Enache Mafiotul” sau „Mafiotul” destructurată în urmă cu mai bine de trei ani de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile inculpaţilor, între care se află şi trei angajaţi ai MAI, doi poliţişti şi un jandarm, astfel că sentinţa pronunţată în cauză de Curtea de Apel Craiova, pe 17 aprilie 2013 a rămas definitivă. „Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpatii Enache Constantin, Stancu Iancu, Mangâru Viorel, Pata Claudiu Laurentiu Gabriel, Veteanu Marius, Budor Giani Gigi, Stoiculescu Marin, Tudor Tomi Danut, Dinca Stefan Marius, Motog Adrian, Mihai Marin, Stoiculescu Mihail Constantin, Radu Eugenia Monica, Cosma Ioan Cornel si Mozoc Ene împotriva deciziei penale nr.139 din 17 aprilie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru cauze cu minori”, se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ. Judecătorii Curţii de Apel Craiova au fost cei care au majorat, la apel, pedepsele unora dintre inculpaţi, şi i-au condamnat şi pe oamenii legii cercetaţi în cauză, care fuseseră achitaţi pe fond, la Tribunalul Olt.

Astfel, liderul grupării, Constantin Enache, a rămas cu pedeapsa de 12 ani de închisoare, Iancu Stancu a primit 7 ani şi 6 luni de închisoare (faţă de 5 ani şi 3 luni cât primise la Tribunalul Olt), Viorel Mangâru a primit 8 ani de închisoare (faţă de 5 pe fond), Alexandru Rotariu a „crescut” de la 7 ani la 7 ani şi 6 luni de închisoare, poliţiştii Marius Veţeanu şi Claudiu Paţa au primit câte 4 ani de închisoare pentru aderare la grup infracţional organizat şi şantaj, Giani Budor şi Marin Stoiculescu au rămas cu câte 4 ani de închisoare, Nicu Stoiculescu a ajuns de la 3 ani, la 4 ani şi 6 luni de închisoare, Dănuţ Tudor – de la 4 la 7 ani de închisoare, Ştefan Dincă (achitat pe fond) a primit 3 ani de închisoare, Adrian Moţog – de la 5, a ajuns la 7 ani de închisoare, Marin Mihai a primit 4 ani de închisoare, Mihail Stoiculescu a ajuns de la 2, la 4 ani de închisoare, Adrian Alecsandru de la 3, la 4 ani şi 6 luni închisoare, Eugenia Radu de la 3, la 5 ani de închisoare, iar jandarmul Ioan Cosma şi Ene Mozoc au primit şi ei tot câte 4 ani de închisoare.

Au obţinut prin cămătărie peste 500.000 de euro

Reamintim că, la jumătatea lunii septembrie 2010, poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova demarau o acţiune de mare amploare în mai multe localităţi din judeţul Olt, pentru destructurarea unei grupări de cămătari foarte violenţi, coordonată de Constantin Enache zis „Mafiotul”, din comuna olteană Brebeni. După cum precizau anchetatorii la momentul respectiv, ca urmare a dobânzilor foarte mari percepute, care ajungeau în unele cazuri şi până la 300%, membrii grupării şi-au deposedat victimele prin şantaj, ameninţări şi chiar violenţe, de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau, obţinând în acest fel venituri ilicite de peste 500.000 de euro. Mai mult, potrivit procurorilor DIICOT, „Mafiotul” cooptase în gruparea sa şi doi poliţişti ai IPJ Olt, Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, dar şi un jandarm de la IJJ Olt, Ioan Cosma, pe care îi folosea pe post de recuperatori. Procurorii au trimis în judecată, în acest dosar, în februarie 2011, 18 inculpaţi, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, violare de domiciliu, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii.

După un proces care a durat un an şi jumătate, în iulie 2012, judecătorii de la Tribunalul Olt au pronunţat sentinţa pe fond. Procurorii DIICOT au atacat acea hotărâre nemulţumiţi că o parte din inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, care le-ar fi adus pedepse consistente, aşa că au scăpat cu închisoare cu suspendare sau cu pedepse cuprinse între trei şi şapte ani de detenţie, iar cei trei angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv poliţiştii şi jandarmul, au fost achitaţi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina lor, Marius Veţeanu primind o amendă administrativă de 1.000 lei. Acum vor merge cu toţii la închisoare.