Astăzi, ora 17.00, „Scriitori la TRADEM” – „Negresa din Ierusalim” – poezie în lectura autorului Marian Drăghici

0
487
Marian Drăghici

Cea de-a II-a ediţie din acest an a întâlnirilor literare „Scriitori la TRADEM” – proiect iniţiat de Nicolae Coande, în colaborare cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – îl are ca invitat pe poetul Marian Drăghici. Acesta citeşte din poezia sa astăzi, la Casa de Cultură a municipiului Craiova (director: Alexandru Stuparu), sub vălul poetic al „Negresei din Ierusalim”. Prezintă poetul Nicolae Coande, iar invitaţi să susţină câteva momente muzicale sunt Andreea Suchici (vioară) şi Mircea Suchici (violoncel). Recitalul de muzică şi poezie începe la ora 17.00, iar intrarea este liberă.

Marian Drăghici (n. 25 februarie 1953, Osica de Sus, judeţul Olt) este, în prezent, redactor şef-adjunct al revistei „Viaţa Românească”. A fost unul dintre poeţii tineri remarcaţi de Marin Sorescu în ambianţa cenaclului „Ramuri” condus de acesta în anii ’80. A primit premiul pentru volum în manuscris al revistei „Ramuri” pentru volumul în manuscris „Paharul cu raze”, în 1985, alături de Doina Pologea (proză) şi Marius Ghica (eseu). Distincţia a fost iniţiată de Marin Sorescu, anume pentru a „forţa” debutul editorial al tinerilor afirmaţi în paginile revistei, fiind acordată în cadrul festiv al Zilelor Ramuri, la care participau scriitori de elită din toate generaţiile, din întreaga ţară.

În 1988 i-a apărut la Editura „Cartea Românească” volumul „Despre arta poetică” (titlul iniţial, „Descriere după altă natură”, a fost respins de cenzură). În februarie 1991, în cadrul unui „schimb cultural” de două săptămâni cu Uniunea Scriitorilor din URSS, a vizitat Moscova, Suzdal, Vladimir, experienţă care i-a inspirat poemul titular al volumului „Partida de biliard din pădurea rusească”, inclus/comentat de Ion Mircea în antologia „Ocolul lumii în 80 de poeme”. În 1995 a participat la Festivalul Internaţional „Serile de Poezie de la Struga”, Macedonia, cu amplul poem „Lunetistul” tradus în macedoneană de Lidija Dimkovska. Din iniţiativa KulturKontaktAustria, a publicat volumul bilingv „Licht, langsam / Lumină, încet” – versiune în limba germană de Florica Madritsh Marin (Wieser Verlag, Klagenfurt, 2004).

A fost bursier în programul „Writers in residence” (2004/2005) şi a susţinut lecturi cu public, în 2004, la Bank Austria Creditanstalt, Central Bibliothek Austria (în deschiderea Zilelor României la Viena) şi, în 2005, la Institutul Cultural Român din Viena. A iniţiat colecţia de poezie „Ins-Urgent”, în care a antologat/prefaţat volume de Vasile Petre Fati („Zidul şi pălăria”), Paul Aretzu („Urma lui Uriel”), Ioana Crăciunescu („Maşinăria cu aburi”), Rodian Drăgoi („Lumină de mireasă”).

Între alte premii cu care a fost distins se numără Premiul revistei „Steaua” la Festivalul „Lucian Blaga” (1980), Premiul „Ramuri” (2004), Premiul revistei „Tomis” şi al Filialei Dobrogea a USR (1989, 1996), Premiul „Frontiera Poesis” (1997), Premiul revistei „Convorbiri literare” (2004), Premiul Naţional pentru Poezie „Serile la Brădiceni” (2006), Premiul „Virgil Mazilescu” (2009), Premiul revistei „Argeş” (2010).