„Nallely Rebecca şi Îngerii”, debut literar, la Craiova

5
390

Înconjurată de oamenii care au inspirat-o, de cei care i-au îndrumat paşii, dar şi de aceia care au văzut în ea, după doar câteva clipiri, un exponent al sensibilităţii tinerei generaţii, Nadia Bică, o tânără de 25 de ani, şi-a văzut, ieri, visul împlinit. Prima ei carte a primit atingerea celor care ştiu că, dincolo de file, înseamnă mai mult decât cuvinte…

Nallely Rebecca şi Îngerii vorbeşte despre tânărul anilor 2000, un tânăr care este oarecum debusolat, un tânăr care, înainte de toate, este cosmopolit, este extrem de deschis lumii, dar este şi foarte legat cu sine. Este un tânăr care face un dublu proces mental, acela al descoperirii lumii din punct de vedere geografic şi, prin aceasta, a descoperirii sinelui. Legătura pe care Nadia o face prin această carte se înscrie serialităţii culturale din care fac parte şi Elevul Dima dintr-a VII-a şi Cireşarii, şi este una dublă: în primul rând, prin titlu, care este un strigăt. Acest te iubesc – căci nallely asta înseamnă, este un strigăt şi, în acelaşi timp, o provocare la dialog, prin sensibilitate. Pentru că generaţia aceasta, atât de deschisă, este, în cele din urmă, extrem de timidă şi dornică de o sensibilitate profundă”, a subliniat prof. univ. Nicolae Panea, prorectorul Universităţii din Craiova, invitatul special al tinerei autoare. „Nadia Bică este un câştig, pentru felul în care tânăra generaţie reuşeşte să-şi exprime sensibilitatea, să se exprime pe sine, este un câştig pentru panorama scriitoricească craioveană”, a apreciat acesta.

La fel de importantă pentru tânăra scriitoare a fost şi prezenţa prof. Anca Moldoveanu, cea care i-a stat alături în demersul ei editorial, după ce, vreme de câţiva ani, i-a îndrumat paşii, din spatele catedrei. „Unul dintre elevii mei a scris o carte şi asta nu e puţin lucru”, a afirmat aceasta emoţionată. „Nallely Rebecca şi Îngerii este povestea unei tinere care pleacă în propria aventură de cunoaştere, în încercarea de a găsi sensul existenţei, de a găsi iubirea şi de a înţelege rostul ei în această lume…”, a spus prof. Anca Moldoveanu.

***

Niciodată nu m-am gândit că o să scriu o carte. Când eram mai micuţă scriam poezii, dar cred că mulţi dintre noi au  făcut lucrul acesta… Sufletul meu este în paginile ei şi sper să vă placă, să o înţelegeţi şi să mă înţelegeţi, pentru că, citind-o, o să mă cunoaşteţi pe mine” – Nadia Bică, autor.

***

„Scrierea Nadiei este, înainte de toate, o scriere cinematografică. Stilul foarte scurt, scenele extrem de condensate, redau realitatea ca o cameră de luat vederi… În cele din urmă, toate acestea sunt ambalate într-o sensibilitate caracteristică, pe de o parte proprie vârstei, pe de alta, feminismului, pentru că, în cele din urmă, cartea frizează câteva elemente de feminism”, prof. univ. Nicolae Panea

 

5 COMENTARII

  1. Gebailă….Nu Ti se pare forţat articolul si de azi, ca si cel de ieri? Spune-ne de fapt cine-i fata de a venit prorectorul să o lanseze…Nu cumva o altă Eba?…Ciresarii, elevul Dima…s-aiu vândut în mii de exeplare să devină celebre…Exista zeci, sute de tineri care scriu, si bine…nu prea i-am văzut…Pt.scriitoare, succes…

  2. Ciresarii s-au vandut in mii de exemplare de-a lungul timpului si asa au devenit volume celebre. Nu ar putea o Eba sa fie capabila sa scrie o carte. Iar daca insinuezi ca Nadia este vreo ruda cu domnul prorector, gresesti amarnic.Domnului Nicolae Panea ii face placere sa se implice in astfel de evenimente si mereu incurajeaza tinerii.
    Nadia este o persoana de o sensibilitate extraordinara si este una dintre tinerele scriitoare al carei talent are nevoie sa fie incurajat nu discreditat pe nedrept. asa ca, inainte de a arunca cu pietre, citeste cartea.
    Incetati sa va indoiti si sa condamnati orice lucru bun si deosebit care se intampla in orasul asta.
    Si daca nu ai vazut tineri care sa scrie carti bine, inseamna ca nu exista asa de multi precum spui. Iata, Nadia este unul din acei putini tineri care scriu si au curajul sa isi faca opera cunoscuta pentru a primi critici, fie ele bune sau rele.

  3. Pentru “tineri cu talen”. Numele meu este Nadia Bica si sunt autoarea cartii. Pe domnul prorector Panea nu l-am cunoscut personal pana in ziua lansarii. I-am oferit cartea si citind-o dumnealui a decis ca merit sa fiu sustinuta in incercarea mea. Dumnealui este momentan implicat intr-un proiect de sustinere a tinerilor, motiv pentru care am avut onoarea sa il am ca invitat. Nu sunt nici o EBA si nici nu s-a facut vreun “nepotism” in cazul meu. Ar trebui intai sa cunoastem subiectul despre care vorbim si apoi sa judecam. Am simtit ca trebuie sa ma explic de indata ce am muncit atat la aceasta carte, la acest vis al meu, si drept urmare sunt discreditata in felul acesta in necunostinta de cauza. Consider ca imi exercit dreptul la replica. Inainte sa ma judeci citeste cartea altfel nu ai nici un drept sa faci supozitii de genul acesta.

  4. Sincer, vreau sa-i spun celui ce a scris putin mai sus, ca ar trebui sa ne bucuram cand vedem, ca desi rar, cineva sustine tinerii talentati!
    Fata aceasta, Nadia, este o fata isteata ce a studiat mult sa reusasca ce a reusit acum si merita apreciata! Nu e cazul “Eba”, Pe cuvant!.

  5. Ce ma irita acele persoane care vorbesc fara sa stie despre ce e vorba si care cred k toti au nevoie de “pile” sa ajunga undeva. Degeaba s-a intitulat ” tineri cu talent” pentru ca, din cate se vede nu are nici un talent dar nici nu stie sa recunoasca unul cand il vede. Nadia, pana acum esti scriitoarea mea preferata. Te pup!

Comments are closed.