„Bachus şi bucatele din Balcani” – Festin gastronomic

0
400

Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (A.R.o.T.T). implementează proiectul „Turismul tematic transfrontalier – oportunitate pentru dezvoltarea şi promovarea identităţii regiunii Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana, Vraţa, Pleven”. Parteneri în cadrul  acestui proiect sunt: Asociaţia Transfrontalieră E (quilibrum) Environment, Fundaţia Perpetuum Mobile – Pleven,  Asociaţia Parteneriatul Regional pentru Dezvoltare Durabilă – Vidin. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 18 luni şi este adresat autorităţilor regionale şi locale, agenţiilor de turism, tour operatorilor, ONG-urilor şi IMM-urilor din domeniul turismului din zona Dolj-Olte-Mehedinţi-Vidin-Montana-Vrata-Pleven.

Turism tematic

Timp de două zile, la Craiova, ieri şi astăzi are loc la sediul A.R.o.T.T. din Craiova, primul workshop din cadrul acestui proiect unde este prezentat  traseul turistic ce are ca temă gastronomia  – „Bachus şi bucatele din Balcani”. „Obiectivul principal al proiectului este protejarea resurselor transfrontaliere naturale şi protecţia mediului pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, printr-o cooperare sporită între toţi actorii-cheie din regiune” a precizat ing. Gabriel Vlăduţ, responsabil proiect. Unul din principalele rezultate ale proiectului îl reprezinta elaborarea studiului: „Turismul tematic – oportunitate pentru dezvoltarea şi promovarea identităţii în zona transfrontalieră Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana, Vraţa, Pleven” prin care au fost identificate şapte trasee turistice tematice. „Acest studiu identifică principalele atracţii turistice din zona vizată de proiect. Rutele tematice includ elemente ce pot fi vizitate în câteva zile. Aceste rute tematice au scopul de a oferi operatorilor de turism un nou produs pentru a fi prezentat către potenţialii turişti din regiune. Rutele turistice vor fi promovate la nivel transfrontalier şi internaţional prin intermediul unei Asociaţii Transfrontaliere a IMM-urilor din domeniul turismului” a mai spus Gabril Vlăduţ.

„La conacul lui Dinescu”

Traseul gastronomic „Bachus şi bucatele din Balcani” se adresează în special gurmanzilor, celor care vor să savureze o mâncare şi un vin bun, servite în localuri tradiţionale. Cazarea propusă este în pensiuni agroturistice. Se porneşte din Craiova către Staţiunea de cercetări „Banu Mărăcine” pe drumul european E70 şi se merge până în judeţul Mehedinţi, la Şimian. Se continuă traseul până la Domeniile Vânju Mare. De aici se merge pe DN56A, spre sud, până la Punghina, apoi se ajunge la Crama Oprişor. „Ne întoarcem în judeţul Dolj, la Cetate, unde se va servi prânzul, „La conacul lui Dinescu”. Aici vom aprecia renumita pastramă din piept de gâscă” a subliniat responsabilul de proiect. Traseul va continua la Crama Măgura, sat Rabisha şi de acolo direct la Falkovets, unde se serveşte cina şi se va înnopta la Han Madona. Traseul gastronic va continua la Crama Borovitsa, la Vidin şi apoi pe E79. Se va ajunge la Vratza, unde se va servi masa de prânz la unul dintre localurile tradiţionale din zona Vratsata. „Se va organiza o degustase de vin, la Crama Motelului „Grivitsa”. A doua zi vom întreprinde o vizită şi la Institutul de viticultură şi enologie Pleven. La Oryahova se vor degusta vinurile prezentate la Crama Burgozone, iar  Segarcea, va fi un punct forte în cadrul acestui traseu, deoarece vom vizita Crama „Domeniul Coroanei”. Ne vom întoarce la Craiova şi vom continua pe E70 spre Timişoara până în satul Beharca, unde vom cina şi vom înnopta la Pensiunea „Carul din stele”.  Dimineaţă se va pleca spre Crama „Domenile Sâmbureşti”…” a mai spus Gabriel Vlăduţ.