Poliţia doljeană a prezentat situaţia în ceea ce priveşte traficul rutier

0
34

Creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la traficul rutier reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, fiind unul dintre obiectivele generale asumate de Poliţia Română. Principalii indicatori care descriu fenomenul rutier se raportează la categoriile și numărul persoanelor participante la trafic (conducători auto, pietoni, bicicliști, motocicliști,conducători de trotinete electrice, conducători de vehicule cu tracțiune animală etc.), conduita acestora, numărul vehiculelor care circulă pe drumurile publice, precum şi caracteristicile infrastructurii rutiere. În acest sens, în faţa mass – media au venit noul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, adjunctul acestuia, cel care a deţinut duncţia de inspector – şef până în urmă cu câteva zile, şi şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj. Rezultatele arată că Doljul stă bine la statistică, putând vorbi de o  reducere a accidentelor rutiere, care s-au soldat cu vicctime.

Datele nu iartă, sunt clare, dar trebuie şi prezentate. Astfel, într-o conferinţă de presă, comisar – şef de poliţie Marius Daniel Mîrzacu, împuternicit la comanda IPJ Dolj, a precizat : “Am găsit o echipă fparte bună aici , iar rezultatele o dovedesc. Lângă mine sunt domnii comisar – şef Laurenţiu Dumitrescu, aflat, până în urmă cu câteva zile, la şefia IPJ, şi comisar -şef Sorin Gae, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Dolj. Ştiu mai bine situaţia din teritoriu, iar aceştia vă vor da mai multe date. Dar, încă o dată, vreau să spun că e o echipă bună la Dolj şi vom merge pe lina combaterii infracţiunilor rutiere “.

Infrastructura rutieră, o problemă

Din punct de vedere al infrastructurii rutiere,unul din factorii care influențează în mod decisiv calitatea traficului rutier, deci, implicit și riscul în trafic, îl constituie rețeaua de drumuri publice. “În judeţul Dolj, rețeaua de drumuri este constituită din 14 drumuri naționale,  cu o lungime de 474 de km, 46 de drumuri județene cu o lungime de 1079 de km,  167de drumuri comunale cu o lungime de 877 de km și 1.202 străzi în municipiul Craiova și celelalte două municipii și  patru orașe, cu o lungime de 738 km. La acestea se adaugă rețelele stradale din celelalte 104 unităţi administrativ teritoriale din județ. Un aspect foarte important de menţionat este că județul Dolj este şi un județ de tranzit, printre cele mai importante drumuri menționăm: D.N. 6 București – Alexandria – Caracal – Craiova-  Drobeta Turnu Severin – Caransebeș – Timiș – Cenad, fiind unul dintre drumurile nationale care leagă municipiul București de municipiul Timișoara și de granița cu Ungaria; D.N. 65 Pitești – Slatina – Craiova, parte a drumului european E574, care în partea de nord a municipiului Craiova are o mică ramificație, de aproximativ 14 km -D.N. 65 F; D.N.55 Craiova-Bechet-Port, fiind de asemenea un drum important în județul Dolj, care leagă reședința de județ cu Portul Bechet; D.N. 56 Craiova – Calafat – Port (aflat pe Coridorul IV Pan-European) ce face legătura între Craiova și portul Dunăre-Calafat, care, după reabilitarea infrastructurii cunoaște o creștere constantă a valorilor de trafic, în special de mărfuri; D.N. 56A Drobeta Turnu Severin- Cetate – Calafat – Port, folosit în special pentru transportul de mărfuri. În ceea ce priveşte parcul auto, se poate observa o creștere exponențială a numărului de autovehicule de la 137.153 în anul 2010, la 246.862 în anul 2018, 281.159 în anul 2020, ajungând la 315.596 la începutul anului 2024 (+178.443). Aceste date reprezintă exclusiv autovehiculele înmatriculate în județul Dolj, la numărul acestora adăugându-se şi cele înmatriculate în alte state, în sistem leasing, rent-a-car, precum și cele înmatriculate temporar în alte județe sau aflate în tranzit pe raza administrativ-teritorială a județului Dolj. Şi numărul posesorilor de permise de conducere a cunoscut o creştere semnificativă, de la 196.138  în anul 2010, la 247.231 în anul 2018, 258.870 în anul 2020, ajungând la 276.644 în 01.10.2024 (+80.506). La nivel european, anul 2021 marchează începutul unui nou Cadru de politică al U.E. privind siguranța rutieră 2021-2030, prin care se stabilește drept obiectiv comunitar reducerea deceselor și vătămărilor grave cu 50% până în anul 2030, o etapă intermediară în atingerea obiectivului strategic de a ajunge la nici un deces și nici o rănire gravă pe drumurile din Uniunea Europeană până în 2050 (”Viziunea zero”)”, a precizat Laurenţiu Dumitrescu.

Cum stă statistica

Referitor la situaţia operativă, datele statistice se prezintă astfel: Riscul rutier – accidente rutiere grave – În primele 9 luni ale anului 2024, numărul total de accidente rutiere grave, din județul Dolj, a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 74 la 59 (-20,3%). În ceea ce priveşte victimele rezultate în urma accidentelor rutiere grave, se constată o scădere pe toate palierele. Astfel, numărul persoanelor decedate a scăzut de la 46 la 43 (-6.5%), numărul răniților grav a scăzut de la 42 la 26 (-38%), iar numărul de răniți ușor a scăzut de la 30 la 27 (-10%). Principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost reprezentate de indisciplina pietonală (traversarea neregulamentară a pietonilor şi pietoni pe partea carosabilă – 18,64%), viteza( sub cele două forme – viteza neadaptată la condițiile de drum și viteza neregulamentară/excesivă – 16.94%) şi neacordarea priorităţii vehiculelor (13,55%). Ţinând cont de timpul producerii evenimentelor, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în intervalul orar 06.00-22.0073%, iar în ceea ce priveşte locul producerii, 63% dintre acestea au fost în localitate, iar 37% în afara localităţii. Raportat la zilele săptămânii sau din punct de vedere al lunilor calendaristice, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de miercuri şi duminică (35.12%), respectiv lunile aprilie (20.33 %) şi februarie (17,56%). În ceea ce priveşte distribuţia pe categorii de drumuri, pe drumurile naţionale s-au produs 44% din numărul total de accidente grave, pe drumurile judeţene 25 %, pe drumurile comunale 2 %, iar pe strazile din interiorul localităţilor din judeţul Dolj s-au înregistrat 29 % dintre accidente. Având în vedere obiectivul Poliției Române, respectiv reducerea mortalității în domeniu, eforturile polițiștilor rutieri se vor concentra în continuare pe diminuarea riscului rutier.

Infracțiuni la regimul rutier

 Pentru reducerea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, dar şi a comportamentelor de natură să pună în pericol siguranța participanților la trafic, în perioada analizată, poliţiştii doljeni au intensificat activităţile de control în trafic, în special în ceea ce priveşte consumul de alcool sau substanţe psihoactive. În această perioadă au fost organizate şi executate 1496 de acţiuni, 1174 cu efective proprii, iar 322 în colaborare cu alte formaţiuni de poliţie sau alte instituţii. Dintre acestea, 407 acţiuni au privit consumul de alcool sau substanţe psihoactive, ocazie cu care au fost efectuate 3206 testări cu aparatele drugtest şi peste 30.000 de testări cu aparatele etilotest. Totodată, au fost organizate 446 de acțiuni pentru impunerea respectării regimului legal de viteză, dar şi 227de acțiuni privind neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor. În urma activităţilor desfăşurate au fost constatate 117 infracţiuni privind conducerea sub influența substanțelor psihoactive, 118 de infracţiuni privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 135 de infracțiuni privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere sau cu permisul de conducere retras, anulat sau suspendat, precum şi 78 de infracţiuni privind alte fapte.

Sancțiuni contravenționale

 Pe linie contravenţională, în această perioadă, poliţiştii rutieri au aplicat 33.764 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002 R privind circulaţia pe drumurile publice, astfel:

 

 

  • 915 pentru nerespectarea regimului legal de viteză
    • 383 pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h
    • 215 pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 70 km/h
  • 423 contravenții aplicate pietonilor
  • 076 sancțiuni aplicate bicicliștilor
  • 693 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor sau vehiculelor
  • 450 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului electric
  • 333 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice
  • 246 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea
  • 183 pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic
  • 111 de sancțiuni aplicate conducătorilor de trotinete electrice
  • 334 pentru alte abateri. De asemenea, pe linia transportului de mărfuri generale au fost aplicate 370 de sancțiuni contravenționale, pe linia transportului public de persoane au fost aplicate 184 de sancțiuni, iar pe linia de transport taxi au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale

 Permise de conducere

 Polițiștii au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 5.027 de permise de conducere, dintre care 451 pentru consum de alcool, 2.598 pentru depășirea limitei legale de viteză, dintre acestea, 215 fiind pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70km/h, 450 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului electric, 693pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor sau vehiculelor, 246 pentru nerespectarea normelor privind depășirea vehiculelor, iar 589 pentru alte abateri.

Certificate de înmatriculare și starea tehnică a vehiculelor

În această perioadă, polițiștii rutieri au organizat și executat acțiuni în colaborare cu specialiștii Registrului Auto Român, în cadrul cărora au fost aplicate 470 de sancțiuni contravenționale. Printre neregulile constatate se numără defecțiuni la mecanismul de direcție, sistemul de frânare sau sistemul de lumini. De asemenea, în cadrul tuturor activităților desfășurate, pentru abaterile constatate au fost retrase 1.140 de certificate de înmatriculare, 447 fiind pentru deficiențe tehnice, dar şi 353 de seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare.

Informări către administratorul drumului public

 

În primele 9 luni ale anului 2024, au fost transmise 55 de informări către factorii de decizie care au în administrare reţeaua de drumuri, principalele nereguli constatate fiind lipsa unor indicatoare rutiere sau deteriorarea acestora, existenţa unor gropi în partea carosabilă, necesitatea efectuării de marcaje pietonale sau de delimitare a benzilor de circulație, precum şi semnalizare rutieră corespunzătoare, în special în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitaTotuşi, pentru încălcarea prevederilor art.105 din O.U.G. nr.195/2002 R privind circulaţia pe drumurile publice, în această perioadă, poliţiştii au aplicat 48 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 70.000 de lei.

 Activităţi preventive

 Pentru atingerea obiectivelor propuse pe linie de siguranţă rutieră şi pentru atragerea societății civile în activități preventiv-educative, au fost încheiate protocoale de colaborare/programe parteneriale în domeniul prevenirii și combaterii accidentelor rutiere cu instituții care au atribuții în domeniul rutier, respectiv: cu Inspectoratul Școlar Județean, Registrul Auto Român – Reprezentanța Dolj și Societatea pentru Lucrari de Drumuri si Poduri Dolj / Consiliul Judetean Dolj, inclusiv cu unitățile de învățământ preuniversitar din Craiova, având loc şi întâlniri cu grupurile ţintă. În unitățile de învățământ preuniversitar de pe raza judeţului Dolj, poliţiştii rutieri, împreună cu polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalităţii şi Biroului Siguranţă Şcolară, au desfăşurat peste 180 de activităţi educative, fiind folosit şi laboratorul mobil achiziţionat în cadrul Proiectului Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră. De asemenea, în cadrul proiectului ,,Roadpol Safety Days”, poliţiştii au acţionat pentru conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere şi în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, vă recomandăm:

 

– înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare;

– nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit. Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol, ci şi a celorlalţi participanţi la trafic;

– respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi viteza la condiţiile de trafic şi carosabil;

– folosiţi centura de siguranţă şi respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți scaunul special pentru copii);

– pentru că se apropie sezonul rece, vă recomandăm să vă informaţi din timp cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pietonilor le recomandăm:

– să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea, sau numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
– să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi după o asigurare temeinică; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;

– să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversaţi un drum public, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier.

– când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie!Aici nu aveţi prioritate; Bicicliștilor / conducătorilor de trotinete electrice le recomandăm:

– să folosească căștile de protecție și elementele reflectorizante, pentru propria protecție, dar și pentru a crește vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu bicileta/trotineta electrică este de 14 ani, iar în cazul trotinetelor, numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

– dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum, nu pe trotuare.

– cei care învață mersul pe bicicletă, în special copiii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau zonele din afara drumului public. În cazul copiilor de vârste mici, este obligatorie supravegherea părinților.

– traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau pe trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier. Traversarea se va face doar mergând pe jos, pe lângă bicicletă sau trotinetă, după ce, în prealabil, v-ați asigurat că intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto și că aceștia pot opri în condiții de siguranță.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *