Combaterea traficului de persoane, prin artă, la Craiova

0
492

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează, în perioada 15 – 21 octombrie 2023, o serie de evenimente dedicate marcării “Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane” – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”. Centrul Regional Craiova face parte din acest proiect, dar vine cu ceva inedit, dacă se poate spune aşa: prezentarea pericolului traficului de persoane, prin intermediul artei. Este ceva, să recunoaştem, ieşit din cotidian. . Manifestarea a avut loc la Liceul de Arte “Marin Sorescu” din Craiova.

În acest sens, prin intermediul Centrelor Regionale ale A.N.I.T.P. sunt desfășurate o serie de acțiuni la nivel național: acțiuni de informare în punctele de trecere a frontierei, în unitățile de învățământ, în comunitățile defavorizate, întâlniri de lucru cu specialiști și parteneri instituționali și organizaționali, dezbateri pe tema traficului de persoane, flashmob-uri. “Centrul Regional Craiova va organiza diverse activități informativ-preventive, cu specialiștii din domeniu, activități preventive în unități școlare, iar, în data de 18 octombrie, marcarea acestei zile europene se va desfășura la Liceul de Arte “Marin Sorescu” din Craiova, unde mesajul antitrafic va fi transmis într-o manieră artistică, cu sprijinul elevilor și al cadrelor didactice de la insituția-gazdă și de la Palatul Copiilor Craiova, în prezența partenerilor”, a precizat comisar-şef de poliţie Daniela Ivănuş, coordonator al Centrului Regional Craiova. Şi aşa s-a şi întâmplat.

Este nevoie de colaborare

Sala de festivităţi a Liceului de Arte “Marin Sorescu” din Craiova a fost, în ziua de 18 octombrie,  arhiplină. Elevii, nu conta instituţia de învăţământ preuniversitar din care provin, au fost prezenţi la întâlnire. “Ne dorim să arătăm ceea ce înseamnă pericolul traficului de persoane, început de la vârste fragede. Am deschis şi am venit în faţa tuturor, cu prezentarea unor aspecte artistice, de la recitaluri ale copiilor, până la o piesă de teatru, pusă în scenă de elevi ai Palatului Copiilor, coordonaţi de prof. Daniela Cazacu “, a precizat Daniela Ivănuş. Prof. Ileana Mirea, consilier pe “arte”, la “Marin Sorescu”, a menţionat: “Copiii vin şi învaţă. Este un proiect extraordinar, prin care, să arătăm, prin artă, pericolul traficului de persoane. În această zi, avem elevi care cântă la pian sau la vioară, care vor să arate, prin artă, pericolul acestui flagel. Unul dintre partenerii noştri este ONG “Eliberare”, din partea acestuia fiind prezentă doamna Dora Hrelea, iar conceptul este unul singur – “Inspirând libertate”. Mai mult …” . Un asemenea proiect nu putea fi pus în  aplicare fără sprijinul altor instituţii de profil. “Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj sprijină aceste activităţi. Ne dorim cu toţii să lichidăm acest flagel , dacă se poate, dar, dacă nu,  măcar să-l reducem”, a spus prof. Monica Sună, inspector pentru managementul instituţional, în cadrul ISJ Dolj. O voce puternică, din toate punctele de vedere, este cea a lui Florin Stancu (FOTO), fost prefect de Dolj, actual manager al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) : “Este importantă apropierea dintre copii, părinţi ai acestora, cadre didactice şi autorităţile care au competenţe în domeniu. Fără această colaborare strânsă, este greu să se realizeze ceva”.