“Ziua Mondială a Siguranței Pacientului”, marcată la Prefectura Dolj

0
615
Ieri, în Sala Mare a Instituţiei Prefectului Judeţul Dolj, a avut loc ,,Conferinţa Siguranţa Pacientului în Sistemul Sanitar” organizată de Oficiul Teritorial Sud-Vest al ANMCS pentru a marca Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului. La eveniment au participat reprezentanţi ai CAS, DSP, UMF, spitalelor, evaluatorii din aria de competenţă a Oficiului şi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Pacienţi. Din punct de vedere al stării de sănătate, populaţia României prezintă unii dintre cei mai defavorabili indicatori din întreaga zonă europeană, nu doar de la nivelul UE.
Nu doar comparaţia cu alte state ale UE arată situaţia îngrijorătoare a sănătăţii şi a sistemului de sănătate din România, dar şi comparaţia între diferite regiuni ale ţării şi între diferite grupuri populaţionale arată discrepanţe majore atât în accesul la servicii de sănătate cât şi în ceea ce priveşte indicatorii sanitari. Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Pucărescu a subliniat faptul că există zone ale României în care numărul personalului medical este mult sub jumătate din media naţională, iar accesul la serviciile medicale de bază este puternic restricţionat, mediul rural continuând să fie în cea mai dificilă poziţie din acest punct de vedere.
Ieri seara, Palatul Victoria s-a colorat în portocaliu pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Guvernul susţine Campania de informare “Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă”, demarată ieri de Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică, și care are drept scop realizarea unui act medical mai sigur.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului în 2004, program care îşi propune să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.
Vasile Cepoi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Managemnt a Calităţii în Sănătate, prezent la Craiova a atras atenţia că din punct de vedere al stării de sănătate, populaţia României prezintă unii dintre cei mai defavorabili indicatori din întreaga zonă europeană, nu doar de la nivelul UE. Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora. Sistemul sanitar răspunde în continuare ineficient problemelor majore de sănătate ale românilor, modelul actual punând accentul pe asistenţă curativă şi preponderent pe cea spitalicească, în defavoarea celei ambulatorii şi de asistenţă primară. Cu jumătate din populaţie care locuieşte în mediul rural, unde spitalele funcţionale sunt practic inexistente, acest aspect duce la probleme majore în accesibilitatea la servicii de sănătate de bază.