Proiect legislativ privind instituirea Zilei Dăruirii

0
405

Senatul a adoptat luni, în procedură de urgenţă, proiectul legislativ privind instituirea „Zilei Dăruirii” pe data de 25 septembrie. Iniţiatorul, Niculae Bădălău, a adus ca argument principal un citat din Blaise Pascal: “Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi”.

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei dăruirii pe data de 25 septembrie, a fost adoptată în plenul Senatului cu 58 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 11 abţineri.

“Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos: a de oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii. A dărui din inimă, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva, poate însemna şi a simţi că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun şi mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă (…) Scopul promovării acestei iniţiative legislative este acela de a creşte responsabilitatea cetăţenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societăţii, de a contribui la o moştenire culturală care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea şi implicarea socială prin instituirea unei Zile a dăruirii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe plan internaţional, ziua Dăruirii a fost lansată în Statele Unite ale Americii, în anul 2012, GivingTuesday. Această zi creează o mişcare care reuneşte ONG-uri, instituţii publice, companii şi oamebni pentru a încuraja implicarea în comunitate.

Conform proiectului de lege, Ziua Dăruirii poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în coordonarea şi subordonarea acestor, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări cultuale, educative, artistice, de voluntariat, cu caracter social, dedicate sărbătoririi Zilei Dăruirii.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat şi urmează să fie dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional. (Sursa: Mediafax)