Săptămâna Europeană a Mobilităţii, sărbătorită la Craiova

0
439

Direcţia de Sănătate Publică Dolj în parteneriat cu Consiliul Municipal Craiova şi  Inspectoratul Şcolar Dolj celebrează în perioada 16–22 septembrie a.c. Săptămâna Europeană a Mobilităţii,  ce are anul acesta sloganul „Alege! Schimbă! Combină!”.

Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, UE a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie pentru a fi atinse până în anul 2020. Acestea includ reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră; creşterea cu 20% a eficienţei energetice; o cotă de 20% din consumul total de energie să fie energii regenerabile; conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

Aşadar, prin Săptămâna Europeană a Mobilităţii se încearcă promovarea formelor alternative de transport ecologic şi de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale.

Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor

Acţiuni de Informare-Educare-Comunicare privind mobilitatea alternativă se desfăşoară  în şcoli cu sprijinul cadrelor didactice şi al personalului medical. Populaţia şi, în primul rând, tinerii sunt încurajaţi să înţeleagă de ce rolul mişcării şi al sportului sunt atât de importante pentru bunăstarea fizică şi mentală a cetăţenilor.

Comisia Europeană îşi intensifică sprijinul pentru oraşe, prin pachetul de măsuri în mobilitatea urbană, adoptat recent. Comisia va consolida schimbul de cele mai bune practici, va acorda sprijin financiar direcţionat şi va investi în cercetare şi dezvoltare. În plus, este încurajată dezvoltarea de planuri de mobilitate urbană alternativă pentru a stimula o trecere la un transport mai curat în zonele urbane. Cu Pachetul Mobilitatea Urbană, Comisia susţine măsurile de sprijin în domeniul transportului urban, prin încurajarea schimbului de experienţe (cele mai bune practici şi stimularea cooperării);  furnizează sprijin specific financiar concentrându-se pe cercetare şi inovare în furnizarea de soluţii pentru provocările de mobilitate urbană; consolidarea cooperării internaţionale. În anul 2014 a fost creată o platformă europeană de planuri de mobilitate urbană alternativă, pentru a coordona cooperarea UE cu privire la dezvoltarea conceptului şi instrumentelor relevante.

Poluarea are un impact tot mai mare asupra sănătăţii

Traficul tot mai aglomerat din ultimii ani, în special în oraşele Uniunii Europene, a însemnat nu doar o creştere a accidentelor rutiere. Indirect, transportul motorizat are un impact asupra sistemelor respirator şi cardiovascular, fiind totodată şi cauză a stresului. Efectul mediului asupra sănătăţii este o problemă majoră pentru cetăţenii europeni. Într-un studiu recent, în jur de 90% persoane au pretins că sunt îngrijorate de potenţialul impactului mediului asupra sănătăţii. În plus, noile tehnologii şi modificarea stilului de viaţă au efecte neaşteptate asupra mediului cu influenţă asupra sănătăţii.

Deşi cetăţenii UE nu sunt încă pregătiţi să-şi lase maşina în garaj pentru a se deplasa cu mijloacele de transport în comun, treptat, mentalităţile evoluează. În acest sens, în 2014 a fost lansat ghidul cu cele mai bune practici pentru Săptămâna Mobilităţii Europene 2014, care descrie exemple de mobilitate alternativă din cele zece oraşe europene finaliste pentru Premiul Săptămânii Europene a Mobilităţii 2013. Acest ghid cu cele mai bune practici este publicat în fiecare an, pentru a oferi inspiraţie oraşelor care doresc să se alăture campaniei.

Europenii sunt de două ori mai susceptibili de a utiliza o maşină în fiecare zi, decât să folosească transportul în comun sau bicicleta. Patru din zece europeni se confruntă cu probleme atunci când călătoresc în oraşe şi în jur de 70% dintre europeni cred că poluarea aerului, congestionarea traficului rutier, costurile de călătorie, accidentele şi poluarea fonică sunt probleme importante în oraşe.