Carderii opriţi din drumul spre Franţa, condamnaţi la Tribunalul Dolj

0
385

Şapte bărbaţi, membri ai unei grupări de carderi care se pregătea să „dea atacul” la bancomate din Franţa şi arestaţi în luna mai, în urma unei acţiuni a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni, au fost condamnaţi. Inculpaţii şi-au recunoscut faptele în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, au cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea limitelor de pedeapsă şi au primit pedepse cuprinse între 2 ani şi 8 luni cu suspendare şi 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Atât inculpaţii cât şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care i-au trimis în judecată, pot ataca hotărârea cu apel.

Gruparea formată din Marin Boatcă, Florentin Adam, Leonard Ogrezeanu, Alexandru Sorin Sîrbu, Alexandru Titirică, Ion Ţucă şi Ştefan Coman a fost destructurată de poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova în urma unei acţiuni demarate în dimineaţa zilei de 1 mai a.c. Astfel, în jurul orei 04.00, oamenii legii i-au prins în flagrant, în Autogara Rahova, din Bucureşti, pe Marin Boatcă, de 34 de ani, din Bucureşti şi pe Florentin Adam, de 34 de ani, tot din Bucureşti. Cei doi membri ai grupului urmau să plece în Franţa cu autocarul, pentru a monta aparatură de skimming pe bancomate, aparatura fiind găsită ascunsă în bagajele lor, printre obiectele de îmbrăcăminte. În continuarea acţiunii, poliţiştii din cadrul BCCO Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Bucureşti, DGPMB – SAS, SJIPI Dolj şi IPJ Dolj – SAS şi au efectuat simultan un număr de 7 percheziţii, 4 în Bucureşti şi 3 în Craiova, la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat, fiind găsite şi ridicate 8 „guri de bancomat”, 4 baghete modificate, circuite electronice, componente artizanale, minicamere video disimulate şi încărcătoare adaptate artizanal, un laptop, 3 hard – disk-uri, 267 de CD/DVD, 8 telefoane mobile, 19 SIM-uri, 5 carduri cu bandă magnetică şi 4 carduri de memorie. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au fost aduşi Marin Boatcă, Florentin Adam, Leonard Ogrezeanu, de 31 de ani, din Bucureşti, Alexandru Sorin Sîrbu, de 32 de ani, din Craiova, “cunoscut” al oamenilor legii întrucât a mai fost cercetat tot pentru infracţiuni informatice şi Alexandru Titirică, de 32 de ani, din Craiova. După audieri, cei cinci au fost reţinuţi de procurorul de caz, pe bază de ordonanţă, ulterior fiind arestaţi preventiv.

Şi-au recunoscut faptele

Pe 18 iulie s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei cinci, împreună cu Ion Ţucă şi Ştefan Coman, alţi membri ai grupării, de au fost arestaţi pe 23 mai, au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate şi vânzarea, importul sau distribuirea de dispozitive, programe informatice, parole ori coduri de acces, în scopul săvârşirii de infracţiuni.

Cu toţii şi-au recunoscut faptele şi au cerut să beneficieze de prevederile art. 320 ind. 1 din Codul de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că, vineri, 13 septembrie a.c., magistraţii au pronunţat soluţia în dosar. Astfel, Alexandru Sorin Sîrbu ( fost Sîrbu-Matei) a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare, la care judecătorii au adăugat o pedeapsă mai veche primită de inculpat tot de la Tribunalul Dolj, acesta urmând să execute 5 ani şi 4 luni închisoare. Ion Ţucă a primit 3 ani de închisoare cu executare, Leonard Ogrezeanu a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare tot cu executare, faţă de aceşti inculpaţi fiind menţinută şi arestarea preventivă. Alexandru Ionuţ Titirică, Marin Boatcă şi Florentin Adam au primit câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani şi 8 luni, iar Coman a primit 3 ani cu suspendare pe un termen de 5 ani, toţi cei care au primit pedepse cu suspendare fiind puşi în libertate vineri. Inculpaţii au de achitat sume cuprinse între 857 lei şi 2.157 lei cheltuieli judiciare şi pot face apel împotriva acestei sentinţe.