Studenţi de pe patru continente vin să înveţe medicină la Craiova

0
532

medicina AZeci de tineri din Europa, Asia, Africa şi America de Nord s-au înscris anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Studenţii sunt atraşi de taxele de şcolarizare mult mai mici, dar şi de diplomele de studiu recunoscute în Uniunea Europeană.

În ultimii ani, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a devenit tot mai atractivă pentru studenţii din afara graniţelor mai ales prin prisma faptului că diploma de absolvire le oferă posibilitatea să se angajeze în spitalele europene. Un alt avantaj îl reprezintă taxa de şcolarizare, mai puţin de jumătate faţă de ce înseamnă taxă de şcolarizare pentru o universitate vestică.

Cei mai mulţi străini, din Israel

Anul acesta, cei mai mulţi studenţi străini vin din Israel, nu mai puţin de 29. Sunt urmaţi de studenţi din Grecia (12), Italia (8), Irak (7) şi Siria (6).  Tot la Craiova vor studia în anul universitar 2016-2017 şi tineri din Germania, Afganistan, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Algeria, Egipt, Sudanul de Sud, Africa de Sud, Nigeria, Statele Unite ale Americii sau Sri Lanka.

Conform metodologiei pentru primirea la studii şi şcolarizarea cetăţenilor străini din state terţe UE în învăţământul de stat şi particular acreditat din România, trebuie respectate mai multe condiţii. Astfel, pot accede în sistemul naţional de învăţământ persoanele din state terţe UE care au documente ce atestă cetăţenia statului de provenienţă şi care solicită înscrierea la studii în România pe cont propriu valutar. De asemenea, aceştia trebuie să deţină acte de studii eliberate de instituţii de învăţământ recunoscute în ţara de provenienţă. În plus, o altă obligaţie este aceea să-şi fi depus dosarul în termenul stabilit şi să opteze pentru o instituţie de învăţământ de stat sau particular acreditată şi o specializare sau un program de studii acreditată. Nu în ultimul rând, trebuie să aibă acceptul unităţii sau instituţiei de învăţământ unde doresc să studieze.

Totodată, în procesul de admitere al cetăţenilor străini la studii în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România se vor aplica o serie de criterii de selecţie. În primul rând se cere respectarea condiţiilor de eligibilitate. Apoi, sunt luate în calcul rezultatele obţinute pe parcursul studiilor preuniversitare sau universitare. Contează apoi şi activitatea academic a candidatului în domeniul de cunoaştere pentru care a optat. Nu în ultimul rând, selecţia se face în funcţie de capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi de alte criteria impuse de universităţi prin metodologia proprie.

Conform calendarului de admitere a cetăţenilor străini, în perioada 1-8 septembrie a.c. este programată rezervarea locului de către candidaţi prin achitarea a jumătate din taxa de şcolarizare aferentă programului de studiu pentru care au optat. Apoi între 26-28 septembrie a.c. se va desfăşura testul de limbă.studenti

An pregătitor pentru a învăţa limba română

Cetăţenii străini din state terţe UE sunt înscrişi în învăţământuluniversitar şi postuniversitar doar după absolvirea anului pregătitor sau pe baza certificatului care atestă cunoaşterea limbii române. În timpul anului pregătitor îşi însuşesc cunoştinţele necesare de limba română, precum şi cunoştinţele specifice, correlate cu profilul viitoarei pregătiri (anatomie, fizică, chimie, desen tehnic), dacă programul de studii este organizat în limba română. Durata cursului pregătitor pentru studii preuniversitare şi universitare de licenţă este de un an şcolar, iar pentru studii universitare de masterat, doctorat şi studii postuniversitare de rezidenţiat este de cel puţin şase luni.

Examinarea poate fi făcută în instituţia de învăţământ superior la care candidatul doreşte să studieze, dacă această instituţie de învăţământ superior desfăşoară o specializare sau program de studii de limba şi literatura română autorizat provizoriu acreditat, ori în cadrul altei instituţii de învăţământ superior acreditate care desfăşoară o astfel de specializare sau un astfel de program de studii. În urma acestei examinări se va elibera un certificate de competenţă lingvistică.

La programele de studii acreditate în care procesul didactic se desfăşoară în limbi străine, UMF organizează un test de limbă străină. Sunt exceptate de la acest test persoanele care provin din ţări unde limba oficială a statului este limba în care se ţin cursurile şi cele care deţin un atestat lingvistic cu recunoaştere internaţională.