Craiova – la cel mai bun start în elită, din ultimii 14 ani

0
360

UNIVERSITATEACe s-a întâmplat şi de atunci încoace

Universitatea Craiova a pornit excelent în noul campionat, acumulând 9 puncte în primele patru runde, zestre care, pentru a fi depăşită, trebuie să ne întoarcem în timp nu mai puţin de 14 ani. Atunci, mai exact în debutul stagiunii 2002-2003, echipa fanion a Olteniei strângea 10 puncte: 3-1 (a) cu Astra Ploieşti, 3-2 (d) cu FCM Bacău, 3-1 (a) cu Steaua şi 2-2 (d) cu FC Argeş. Erau vremuri tulburi pentru Ştiinţa, care venea după un sezon în care îşi pierduse toţi jucătorii importanţi, plecaţi cu fostul finanţator Gigi Neţoiu la rivala de moarte, Dinamo. Antologică râmâne partida cu FC Naţional, din ultima etapă a sezonului 2001-2002. Cu o victorie pe “Ion Oblemenco”, vizitatorii şi-ar fi asigurat titlul de campioană, în dauna aceleiaşi Dinamo. N-au obţinut-o (1-2), iar pentru prima dată în istoria fotbalului românesc şi, probabil, mondial, suporterii unei echipe gazde i-au susţinut frenetic pe adversari, huiduind copios, la fiecare atingere de balon, jucătorii propriei formaţii, care, deşi purtau pe piept emblema Universităţii Craiova, semnaseră deja cu Dinamo.

În anul 2002 a avut loc şi o reorganizare a clubului, Universitatea Craiova trecând sub numele de FC Universitatea Craiova SA. Noul patron era Dinel Staicu.

Revenind la cele petrecute în startul sezonului 2002-2003, deşi plecase ca din puşcă, pentru ca mai apoi să înregistreze un lanţ de 9 meciuri fără înfrângere (între etapele 19 şi 27), record stagional, Craiova, cu Sorin Cârţu la timonă, avea să se claseze la final doar pe locul 7 şi suferea încă o decepţie pricinuită de Dinamo, care îi sufla ultimul loc ce ducea în Cupa UEFA doar la golaveraj.

În 2003-2004, Craiova obţine 7 puncte în primele patru runde şi încheie campionatul în imediata vecinătate a podiumului, pe 4. Aceasta nu avea să anunţe nicicum ce s-a petrecut în sezonul următor, când Universitatea (3 remize în primele 4 partide) a retrogradat după 41 de ani neîntrerupţi pe prima scenă.

Ştiinţa, cu Adrian Mititelu finanţator, avea să promoveze încă din primul an, devansând cu 3 puncte în ierarhia Seriei a 2-a pe Unirea Urziceni.

În 2006-2007, Universitatea (5 puncte în primele 4 runde) avea să termine pe un loc la mijlocul clasamentului, pe 9. Pe aceeaşi poziţie avea să încheie Craiova şi anul următor (2007-2008), deşi a început dezastruos, cu doar 3 puncte din 24 posibile, obţinute chiar în runda inaugurală, după un 4-0 cu Farul Constanţa. În 2008-2009 Craiova a obţinut 7 puncte în primele patru jocuri, iar la final a sosit pe 7. A urmat un sezon 2009-2010 slab (4 puncte în primele 4 etape), la capătul căruia alb-albaştrii au avut emoţii cu retrogradea până către final. Au încheiat pe locul 13, cu doar două “lungimi” peste prima echipă aflată sub linia supravieţuirii, Pandurii.

În stagiunea 2010-2011, “U” (două puncte în primele 4 etape) avea să retrogadeze din nou şi timp de doi ani avea să dispară de pe harta fotbalistică a ţării, după ce a fost dezafiliată de FRF din toate competiţiile, ca urmare a unor procese “stufoase” în care a fost implicat finanţatorul.

În 2013-2014 clubul pleacă la drum în Liga a II-a, unde a luat startul şi o echipă nouă înfiinţată cu sprijinul municipalităţii, CS U Craiova. Aceasta promovează în elită, în timp ce concitadina renunţă în plin campionat.

CS U va câştiga apoi palmaresul, iar în primul sezon în elită, început cu două puncte în primele 4 etape, va încheia pe locul 5, după ce a înregistrat o serie fenomenală de 19 partide fără eşec, din etapa a 7-a până în a 25-a. Săndoi şi Cârţu antrenau atunci echipa.

În precedentul sezon, Craiova a început tot cu două puncte în primele 4 etape, terminând pe 8 şi ratând astfel accederea în play-off. În play-out a încheiat a doua, la egalitate de puncte cu liderul Iaşi, şi a irosit, la meciurile directe, o prezenţă în preliminariile Europa League, după ce Dinamo şi ASA n-au avut drept de participare.

În actualul sezon, alb-albaştrii au început cu un eşec la Pandurii, 1-2 (d), după care au trecut, pe rând, de ASA – 2-1 (a), de campioana Astra – 2-1 (d) şi de Poli Iaşi – 2-0 (a).