2.257 de elevi doljeni susţin sesiunea a doua a bacalaureatului

0
386

Emoţii mari pentru cei 2.257 de candidaţi doljeni înscrişi pentru susţinerea bacalaureatului în sesiunea de toamnă. Examenul începe astăzi cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se va desfăşura până pe 19 august. Cei 409 candidaţi care susţin această probă  vor extrage un bilet pe care vor găsit un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare şi apoi să răspundă la mai multe  întrebări legate de text. Aceştia nu vor primi note, ci calificative – utilizator de nivel mediu, utilizator experimentat sau utilizator începător. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va susţine în zilele 19 şi 20 august pentru 434 de elevi, iar proba competenţelor digitale care are loc pe 21 şi 22 pentru 411 candidaţi.

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat se desfăşoară în perioada 18 august – 4 septembrie. În total, la nivelul judeţului Dolj s-au înscris  2257 de elevi a susţine din nou examenul maturităţii. În cazul în care nu au promovat examenul de bacalaureat şi vor să le fie recunoscute unele probe din anii anteriori trebuie să plătească o sumă de bani în funcţie de numărul de probe pe care le mai au de susţinut. De asemenea, cei care susţin examenul de BAC pentru a treia oară trebuie să plătească o taxă de 230 de lei.

Probele scrise încep pe 25 august

 Probele scrise vor începe pe 25 august, cu limba şi literatura română care va fi susţinutî de peste 1.270 de candidaţi, urmată pe 26 august de proba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 27 august, la care s-au înscris 1.470 de elevi iar cea la alegere a profilului şi specializării, în 29 august, fiind susţinută de 1.539 elevi. Afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an se va face pe 1 septembrie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, urmând să fie rezolvate în perioada 2 – 3 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 4 septembrie. Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene, sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice.

“Toate probele se desfăşoară sub supraveghere video”

Potrivit Metodologiei de desfăşurare şi organizare a examenului de Bacalaureat, candidaţii care copiază sunt eliminaţi din examen şi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. Le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior. “Nu există nici o modificare în ceea ce priveşte modul de organizare a examenului de Bacalaureat. Absolut toate probele se desfăşoară sub supraveghere video, chiar şi cele de evaluare a competenţelor. În ceea ce priveşte condiţiile în care candidaţii pot participa la examen fără a risca o eliminare, înseamnă că trebuie să intre în sala de examinare decât cu obiectele de scris, altfel, indiferent dacă utilizează sau nu, orice obiect sau hârtie care poate fi considerată ajutătoare pentru rezolvarea subiectelor, ei vor fi eliminaţi. Metodologia prevedere acest lucru încă din anul 2011. Ceea ce nu înţeleg mulţi dintre candidaţi este că şi dacă au în buzunar un telefon închis sau fără baterie se consideră tot tentativă de fraudă şi sunt eliminaţi din examen. Eliminarea din examen atrage după sine imposibilitatea participării la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului şi de asemenea, nerecunoaşterea niciuneia dintre notele obţinute anterior”, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Trei sesiune de bacalaureat din 2015

Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori). Cei care nu promovează bacalaureatul nici în vară, nici în toamnă mai au o şansă în primăvară şi vor susţine examenul doar la materiile la care au picat. Aşa prevede o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea Educaţiei şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Sesiunea specială de bacalaureat ar putea fi organizată în februarie-martie. De asemenea, absolvenţii vor putea merge la cursuri gratuite de pregătire. Meditaţiile ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire. Pe de altă parte, în ordonanţa de urgenţă se mai spune şi că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, dar şi că primarul care finanţează o unitate de învăţământ va face parte din consiliul de administraţie.