„Atelierul lui Faur”, la final

0
379

Desfăşurat în ultimele şapte luni, proiectul „Atelierul lui Faur” – realizat de Asociaţia „Călător prin Europa” în judeţul Dolj şi finanţat prin programul european „Tineret în Acţiune”, măsura „Iniţiative ale tinerilor” – a ajuns la final. Promovând educaţia non-formală, „Atelierul lui Faur” a urmărit să dezvolte competenţe şi aptitudini ale tinerilor participanţi prin activităţi de realizare a unor săpunuri şi creme handmade. Lucrând în echipă, voluntarii asociaţiei împreună cu zece participanţi din mediul rural au creat produse artizanale, folosind ingrediente fără substanţe chimice şi respectând normele ecologice.

„Am considerat că ideea învăţării artei săpunului şi a cremelor naturale handmade poate constitui un exemplu de bună practică şi de spirit antreprenorial”, declară Cristina Morariu, unul dintre membrii voluntari ai Asociaţiei „Călător prin Europa”. «În „Atelierul lui Faur” am învăţat, alături de ceilalţi participanţi, cum să ducem la capăt această iniţiativă. Pentru tinerii din mediul rural, acest proiect a oferit o nouă perspectivă: ei au învăţat că săpunul „de casă” nu trebuie să fie neapărat procesat „la cald”, aşa cum obişnuiau să facă bunicile odinioară, lăsându-l pe foc ore în şir, ci poate fi obţinut din ingrediente 100% naturale, folosind ustensile moderne şi tehnica „la rece”. În plus, la fel de uşor şi rapid se pot realiza şi creme cu diverse întrebuinţări şi cu proprietăţi terapeutice. Pentru fiecare dintre acestea, am găsit forme inedite şi interesante de ambalare şi promovare, imaginând posibile strategii de marketing», a adăugat Cristina Morariu.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că mulţi dintre noi ştiu puţine lucruri despre diferenţa dintre produsele de îngrijire standard, care pot fi găsite în orice magazin de cartier sau supermarket, şi cele handmade. Un săpun 100% natural, spre exemplu, are dublu rol: de curăţare şi de îngrijire a pielii. Folosirea anumitor ingrediente face ca acestea să devină terapeutice. Deşi oamenii din lumea satului sunt mai aproape de natură, în ultimii ani au renunţat la multe dintre valorile şi obiceiurile specifice pentru a se adapta „modernităţii” şi ritmului de viaţă orăşenesc. Astfel, tratamentele naturale şi sănătoase au fost înlocuite cu cremele ieftine, multe pline de parabeni şi compuşi chimici.

Potrivit inițiatorilor proiectului, există o diferenţă între uleiurile esenţiale, cele care sunt naturale 100%, şi uleiurile aromatice, obţinute din substanţe sintetice. Puţini cunosc beneficiile unor astfel de produse naturale handmade, şi mai puţini se încumetă să le facă, gândindu-se la complexitatea procedeului. În „Atelierul lui Faur”, tinerii voluntari au experimentat mai multe reţete, dezvoltându-şi abilităţi practice şi alegând din numeroasele combinaţii pe care doar imaginaţia le poate struni, din miile de cărţi, tutoriale, site-uri şi bloguri la un loc. „Crearea unor produse handmade a fost însă un pretext pentru a genera un context care să permită participanţilor să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, de relaţionare, de empatie, disponibilitate şi implicare”, mai spune Cristina Morariu. „Atelierul este o altfel de şcoală, unde înveţi şi ești stimulat prin joc. În funcţie de activităţile derulate, tinerii au participat la dezbateri, focus-group, role-play, jocuri de intercunoaştere şi de energizare, jocuri de rol, interviuri, analize etc.”.

Având asigurată finanţarea şi creând premisele unui spaţiu în care tinerii să poată depăşi barierele impuse de dificultăţile economice, geografice şi culturale, „Atelierul lui Faur” şi-a dorit nu să uniformizeze, ci să ofere fiecărui participant libertatea de a se exprima şi de a se manifesta dezinvolt, ţinând cont şi chiar accentuând caracterul individual şi originalitatea. În perioada următoare, o parte din produsele obţinute va fi expusă în cadrul Târgului handmade „Bizarre Bazaar”, organizat de Asociaţia „Carousel Project” la Craiova.