Într-un comunicat al Guvernului României se precizează că “Prim-ministrul Mihai Tudose a avut astăzi (n.r. – ieri) o convorbire telefonică cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, despre posibilităţile de cooperare între cele două ţări în ceea ce priveşte infrastructura, turismul, dar şi în alte domenii pentru finanţarea cărora vor fi folosite fonduri europene. Cei doi premieri au agreat ca în septembrie să aibă loc o nouă reuniune comună a guvernelor român şi bulgar, la Varna, unde vor fi stabilite detaliile înfiinţării unei trilaterale între România, Bulgaria şi Grecia, pe agenda căreia va fi inclusă şi stimularea turismului în regiune. De asemenea, în contextul deţinerii de către Bulgaria a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2018, s-a discutat despre posibilităţile de cooperare pe proiecte comune între cele două state în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi Mării Negre. Premierul Mihai Tudose a propus, de asemenea, conectarea capitalelor Bucureşti – Sofia – Atena printr-o linie feroviară rapidă de persoane, aspect la care vor lucra miniştrii transporturilor din cele trei ţări. Tot pe partea de infrastructură, s-a agreat accelerarea proiectelor celor două poduri peste Dunăre, între Turnu Măgurele – Nicopole şi Călăraşi – Silistra”.
Dar lucrurile nu sunt tocmai noi. Ce găsim pe site-ul MAE? “Trilaterala România – Bulgaria – Grecia. A fost lansată la 26 august 1995, printr-o întâlnire la nivel de miniştri de externe, la Ioannina (Grecia). Acest tip de cooperare a funcţionat cu precădere la nivelul şefilor de stat sau de guvern. Obiective şi domenii de cooperare:
- dimensiunea politică: dialog privind evoluţiile în plan regional;
- dimensiunea economică: cooperare în domeniul infrastructurii de transport şi energetice şi aspecte generale privind dezvoltarea economică;
- dimensiunea de stabilitate regională:
- combaterea migraţiei ilegale, a traficului de droguri şi a crimei organizate;
- cooperarea în domeniul afacerilor interne: la 8 septembrie 1998, la Sofia a fost semnat Protocolul între Guvernele României, Bulgariei şi Greciei privind cooperarea în combaterea criminalităţii transfrontaliere;
- răspuns în cazuri de urgenţă la calamităţi dezastre naturale.
Reuniuni la nivel înalt (şefi de stat): prima reuniune a avut loc la Delphi (Grecia), în perioada 3-4 octombrie 1998, urmată de reuniunea de la Boroveţ (Bulgaria) în 1999 şi de la Snagov (România), în perioada 18-19 aprilie 2002.
Cu acest prilej a fost adoptată o Declaraţie comună care subliniază importanţa şi viabilitatea acestei structuri pentru consolidarea spiritului de colaborare, dialog şi convergenţă regională. Se remarcă orientarea spre obiective concrete în domeniul cooperării economice, a proiectelor de stabilizare şi consolidare a securităţii regionale, precum şi sprijinirea eforturilor de integrare europeană şi euro-atlantică ale României şi Bulgariei.
Cu ocazia prezenţei preşedinţilor României şi Bulgariei la ratificarea de către Parlamentul elen a Tratatelor de Aderare ale celor două ţări la UE, s-a organizat la 2 noiembrie 2005, la Atena, o nouă reuniune a Trilateralei. Cei trei demnitari au adoptat o Declaraţie comună care subliniază că, prin aderarea României şi Bulgariei la UE „vocea balcanică a UE va fi astfel mult mai puternică”.
Cea mai recentă reuniune România-Bulgaria-Grecia a fost cea a miniştrilor afacerilor externe de la Bucureşti, din 21 mai 2010. Cu această ocazie a fost adoptată o Declaraţie comună privind Balcanii de Vest, document ce reiterează importanţa cooperării în format trilateral. Cu acelaşi prilej, a fost semnată o scrisoare comună adresată Înaltului Reprezentant UE, Catherine Ashton şi comisarului pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, ce cuprinde obiectivele celor trei state în regiunea Mării Negre”.