„Portativul veseliei”, un concurs în care au ieşit talentele la rampă

0
826

Exuberanţă maximă, atât din partea copiilor, cât şi din partea părinţilor şi a publicului la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului – Concurs „PORTATIVUL VESELIEI”, organizat de CLUB ARTI CRAIOVA, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj,  Enciclopedia Muzicală a României şi Radio România „Oltenia” Craiova. Pe scenă, amplasată într-o locaţie estivală, de la marginea Craiovei, copiii, cu vârste între 4-16 ani, trecând şi peste emoţii, au oferit recitaluri de valoare, primite cu aplauze de către audienţă. Mai mult, membrii juriului, concurenţii şi organizatorii s-au arătat mulţumiţi de cele oferite de gazde.

Ieri, puţin după ora 10:00, a început Festivalul „PORTATIVUL VESELIEI”. Concurenţi, de diverite vârste, foarte mulţi aflaţi în primele clase şcolare, din aproape toate zonele ţării, au participat la această manifestare, aflată la cea de-a IX-a ediţie. În urmă cu un an, a fost înfiinţată şi secţiunea „Muzică populară”. Pe scenă, au urcat toţi copiii, care au ţinut să-şi etaleze talentul. „Sunt bucuroasă, când văd un astfel de  entuziasm. Am emoţii, ca la fiecare ediţie, mai multe decât aceşti copii, care au calităţi extraordinare. Sunt convinsă că se va putea vorbi despre o reuşită, ca şi în anii precedenţi”, a declarat Daniela Neagoie, director al Festivalului.

Daniela Neagoie

O mai mare implicare din partea autorităţilor

Enciclopedia Muzicală a României participă, pentru prima dată, la Craiova, la un asemenea festival, iar cele văzute şi trăite dau speranţe, dar mai trebuie găsite răspunsuri şi pentru multele întrebări ridicate de-a lungul anilor. „Noi încercăm să găsim o soluţie pentru aceşti copii talentaţi, astfel încât aceştia să îşi formeze o carieră. Până când nu va fi găsită o soluţie legislativă, care să implice , în primul rând, Ministerul Culturii, îi vom promova noi, aşa cum avem, deocamdată, posibilitatea, pe aceşti copii. Le vom oferi servicii integrate de promovare şi-i vom ajuta. Suntem pentru pima dată la Craiova şi suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am găsit aici. Am fost la mai multe acţiuni de acest gen, dar, ca să nu fim foarte duri, în unele locuri am văzut persoane care se ocupau de organizarea unui asemenea festival, însă fără a da dovadă de competenţă, ceea ce nu este cazul la Craiova. Ne-a mai impresiont ceva: participarea publicului. A fost, la o fetiţă din Dobrogea, dacă nu greşim, un moment ceva mai delicat, care, din cauza unei greşeli, în loc de „negativ” a fost pus „pozitivul” melodiei, micuţa avut emoţii, dar sala a aplaudat-o şi a făcut-o să treacă peste acest inconvenient. Nu ar fi rea organizarea unui fel de campionat al festivalurilor pentru copii, cu un clasament, pentru că, astfel, ar putea dispărea cei care nu au competenţe în domeniu. Însă, pentru un asemenea demers, este nevoie şi de implicarea celor abilitaţi, în primul rând Ministerul Culturii”, au declarat  Simona şi Dan Culea, staff-ul Enciclopediei Muzicale a României.

Membriii juriului, mulţumiţi

Preşedinţii juriului celor două secţiuni ale concursului – Muzică populară şi Muzică uşoară , Sita Pescariu Novac, respectiv compozitorul  Claudiu Bulete s-au arăta mulţumiţi de cele găsite la Craiova. „Mi se pare un concurs foarte bun, iar repertoriul ales de către participanţi a fost unul bine ales, toţi concurenţii fiind foarte talentaţi şi sunt convinsă că dintre ei vor apărea voci  mari. Pentru ei este o muncă deosebită, lucrând, zi de zi, pe lângă cursurile de la Palatele Copiilor sau Şcolile Populare de Artă, şi în particular” – Sita Pescariu Novac. Claudiu Bulete are o experienţă vastă, la Craiova: „Sunt de la prima ediţie aici şi, an de an, văd ceva nou şi bun. Aceste concursuri îi formează pentru viaţă, iar ei au învăţat să treacă peste emoţii. Toţi sunt foarte talentaţi şi îşi pot forma o carieră.”

Emoţii şi pentru copii şi pentru părinţi

Părinţi şi copii erau, ieri, cuprinşi de febra festivalului. Unii dintre ei nu se aflau la prima experienţă de acest gen, cum este cazul Alexandrei Savu, judeţil Mehedinţi. Avea ceva emoţi, dar i s-au risipit: „Am fost la mai multe concursuri de acest gen şi nu mai am o foarte mare teamă”. Era susţinută şi de către tatăl său, Vasile Savu:”Venim a doua oară la Craiova, dar am participat la un număr, dacă nu greşesc, de 37 de festivaluri. Cred că pentru aceşti copii este o lecţie de viaţă”. Lângă cei doi, soţii  Ramona şi Cristi Volintiru, tot din Mehedinţi, o susţineau pe fata lor, Elena: „Fata noastră este la prima participare, la Craiova, dar a mai fost la alte trei competiţii de acest gen. Suntem lângă ea mereu, are talent, iar la Craiova ne-am simţit foarte bine.” Împreună cu concurentele prezentate şi familiile acestora era şi  Lorena Ene, laureată a „Next Star”, care nu mai avea niciun fel de emoţie: „Sunt obişnuită cu scena, mi-a plăcut aici, la dumneavoastră în oraş. Îmi doresc o carieră în muzica populară, de aceea particip la astfel de concursuri, deoarece aşa cred că mă pregătesc cel mai bine”. Luareaţii au fost desemnaţi vineri seara.