Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi de viceprimarul Cristina Calangiu au mers, ieri, în vizită la Slatina pentru a se interesa cum se pot implementa proiecte ieftine şi bune. După ce a luat la puricat proiectele primarului Darius Vâlcov, coleg de generaţie, dar cu mai multe mandate, Olguţa a ajuns la concluzia că investiţiile acestuia sunt destul de frumoase, dar şi destul de costisitoare. O dovadă în acest sens este cartierul de locuinţe private al Slatinei – vândute proprietarilor la preţul de 40.000 de euro –, care nu poate fi o soluţie pentru cele 4.000 de apartamente promise în campanie de edilul din Bănie.
Continuând seria vizitelor de informare, deschisă cu o incursiune la Piteşti, primarul Lia Olguţa Vasilescu a mers, ieri, şi la Slatina, dorind să se intereseze îndeosebi cum se colectează gunoiul menajer. “În campania electorală aveam o problemă pe care nu ştiam cum să o rezolv şi ce să le spun oamenilor. În Craioviţa, unde blocurile sunt foarte aglomerate, ghena este sub fereastra unui cetăţean de la parter şi mirosea îngrozitor. La vremea respectivă nu ştiam soluţia. Astăzi am văzut cum arată pubelele. Totul este igienic, nu mai există posibilitatea ca unele persoane să meargă şi să caute prin gunoi, să vină câinii vagabonzi să se strângă în jurul pubelelor aşa cum este la mine lângă bloc şi trebuie să te duci să arunci gunoiul din maşină. Eu zic că arată foarte bine şi asta mă convinge, o dată în plus, să implementăm masterplanul de deşeuri”, a declarat primarul Craiovei, la conferinţa de presă de după vizita la o platformă de gunoi.
La Slatina, lucrurile în materie de salubrizare stau cu totul altfel decât la Craiova. Nu există serviciu local de salubritate, iar toată activitatea care ţine de curăţenie şi de transportul gunoiului a fost vândută, în 1998, unei firme private, SC Salubris SA. La iniţiativa primarului Darius Vâlcov – care a importat şi el ideea dintr-o localitate de lângă Madrid –, patronul firmei a trecut la implementarea sistemul Easy, unul destul de pretenţios. “Sistemul este complet automatizat. Un braţ telescopic articulat, dotat cu camere video, este ghidat electronic de şofer pentru ridicarea unor containere subterane. Ele sunt manevrate într-o suprastructură compactoare, care se găseşte în autoutilitară, şi este golit aici. După golire, cu ajutorul aceluiaşi mecanism, containerul este introdus la loc cu o precizie de 0,5 centimetri, braţul telescopic memorând exact locul de unde a fost ridicat”, a explicat patronul Katona Nandor, în timpul unei demonstraţii la faţa locului.
Masterplanul de deşeuri, şansa Craiovei
Până acum, în Slatina au fost amplasate 30 de containere subterane şi 8 containere supraterane. Toate deservesc 19 puncte de colectare, ceea ce înseamnă că nu au ajuns să acopere întreg municipiul. “În următorii 2 ani vor fi amplasate încă 100 de containere, ajungându-se astfel să se acopere toate blocurile din oraş”, a spus însă patronul societăţii de salubritate. Admirându-i efectele – nu se mai produce mizerie în jurul containerelor şi dispare mirosul neplăcut din jurul lor –, autorităţile locale au ajuns la concluzia că nu pot, totuşi, să viseze la un astfel de proiect, care necesită o investiţie foarte mare: numai autospeciala costă 350.000 de euro. În lipsa unui investitor privat, autorităţile au arătat că şansa Craiovei stă în masterplanul de deşeuri al judeţului, care prezintă inconvenientul păstrării unei gropi de gunoi pe malul Jiului, dar care vine cu o investiţie de 15 milioane de euro pentru partea de dotări. Şi aici autorităţile din Olt sunt cu un pas înainte, masterplanul lor (cu o valoare de 40 de milioane de euro, faţă de 50 milioane de euro cât este al Doljului) aflându-se deja în faza de licitaţie.
Scor la reabilitare: 200 contra 8
Slatina ne bate clar şi la capitolul reabilitării termice a locuinţelor. În timp ce în Craiova nu s-a reuşit decât anveloparea a opt blocuri, primarul Darius Vâlcov are în şantier, numai pentru acest an, 197 de scări de bloc, pe lângă altele 200 reabilitate în anii trecuţi. La lucrări se folosesc numai bani de la buget, locatarul unui apartament având o singură obligaţie: să-şi monteze termopane. “După ce toţi de pe scară fac acest lucru, intervenim noi şi facem anveloparea de rigoare, care constă în aplicarea unui strat de 10 centimetri de izolaţie pe pereţii exteriori”, a precizat Vâlcov, arătându-le autorităţilor craiovene un bloc în lucru de pe strada “Testiliştilor”. În urma reabilitărilor, factura locatarilor scade la jumătate. Comparativ cu ce plătesc craiovenii, un locatar din Slatina, care locuieşte într-un bloc izolat, plăteşte într-o lună de iarnă 1,5 milioane de lei vechi în loc de 2,5 milioane de lei. De remarcat că, în acest municipiu, nu mai există Regie de Termoficare, căldura fiind furnizată numai de la centrale de bloc. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a recunoscut că nu există bani la buget pentru suportarea unor astfel de lucrări, dar că reabilitarea blocurilor din Bănie se va face bine şi ieftin: cu bani europeni.
Se caută soluţii pentru cele 4.000 de locuinţe de campanie
O palmă pe obrazul autorităţilor din Craiova a fost şi cartierul nou de locuinţe “Eugen Ionescu”. Aici se regăsesc 600 de apartamente, promise în campanie de actualul primar şi realizate în mandatul trecut. Potrivit lui Vâlcov, apartamentele au fost construite de la bugetul local şi vândute direct proprietarilor. O astfel de locuinţă s-a vândut cu un preţ de 40.000 de euro, majoritatea cumpărătorilor făcându-şi credite la bancă pentru a le putea achiziţiona, după cum au precizat autorităţile din Slatina. Într-un cvartal de blocuri se găseşte chiar şi o piscină, care a intrat în preţul locuinţei. Are caracter închis şi îi dă dreptul proprietarului la un şezlong pe care să-l folosească gratuit. “Eu am promis 4.000 de locuinţe, ceea ce e mai greu de realizat”, a recunoscut primarul din Craiova, după ce a admirat blocurile cu piscină. Edilul din Bănie a precizat însă că nu îşi permite să construiască aşa ceva cu bani de la buget, precizând că rămâne la proiectul imobiliar, implementat de primarul Radu Mazăre la Constanţa. “Se poate gândi altfel, eu vreau mai mult locuinţe sociale. La Constanţa s-au construit cu 500 de euro pe metru pătrat, dar cred că eu pot să le scot cu 400 de euro. Oricum, locuinţele sunt prioritatea mea în acest mandat şi le voi face”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.