Muzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian: „Când intru în Filarmonică, uit câţi ani am!”

0
830

Gheorghe Fabian 1Zi specială, ieri, pentru muzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian, care, înconjurat de prieteni şi oameni care îl apreciază pentru inspirata şi energica sa activitate, a fost sărbătorit la împlinirea a 75 de ani de viaţă, dintre care 50 de carieră în Filarmonica „Oltenia”. Mai întâi secretar muzical – consultant artistic (1968-1993), apoi director artistic (1993-2000) şi director general (din 2000 până în 2003, anul pensionării), Gheorghe Fabian îşi confundă existenţa cu această instituţie reprezentativă a Craiovei. La aniversare, a primit unele dintre cele mai frumoase cadouri: cuvinte de laudă, mulţumiri, urări de sănătate şi mulţi ani, Premiul „Iosif Sava” din partea revistei „Lamura”, un tort decorat cu note muzicale şi un frumos buchet de trandafiri. A primit, de asemenea, şi o propunere: aceea de a aşeza între două coperte istoria Filarmonicii „Oltenia”, fiind considerat unul dintre cei mai îndreptăţiţi autori, căci jumătate din ea a trăit-o. Bucuria i s-a citit pe chip sărbătoritului, care, deşi la venerabila-i vârstă, nu refuză nici o provocare artistică. „Când intru în Filarmonică, uit câţi ani am!”, a mărturisit, zâmbind, Gheorghe Fabian, care astăzi îşi continuă activitatea în funcţia de consultant artistic al instituţiei.

Gheorghe Fabian s-a născut la 18 iunie 1941, în localitatea Butin, judeţul Timiş, şi este Diplomat în Artă al Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

La aniversare, profesorul şi muzicologul Gheorghe Fabian şi-a primit oaspeţii unde altundeva decât la Filarmonica „Oltenia”, al cărei prag l-a călcat pentru prima dată în anul 1968. Prieteni, colegi sau simpli melomani care, de-a lungul timpului, i-au urmărit activitatea au venit, ieri, să-l felicite. Primul care i-a urat „La mulţi ani, viaţă cât mai lungă şi realizări – căci mai are încă multe de spus!” a fost mai tânărul coleg de birou al domniei sale, Radu Jianu, de asemenea consultat artistic în cadrul Filarmonicii craiovene.Gheorghe Fabian 2

«Domnul Gheorghe Fabian a fost manager încă din anul 2000, când cuvântul acesta era aproape necunoscut în instituţiile de cultură. Atunci, Filarmonica inaugura ceea ce astăzi este ceva cu totul obişnuit: concerte şi recitaluri în diverse spaţii neconvenţionale. A fost, aşadar, un pionier în acest domeniu. De asemenea, a avut o mare contribuţie la înfiinţarea Festivalului „Craiova Muzicală”, care a ajuns anul acesta la a 43-a ediţie», a amintit acesta doar câteva dintre meritele sărbătoritului. Un mesaj a venit din partea actualului manager al Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu: „Îi mulţumesc foarte mult pentru tot ce a făcut în toţi aceşti ani şi pentru că a sprijinit întotdeauna tot ceea ce înseamnă noutatea în muzică şi în viaţa culturală craioveană”.

Constantin Secară: «Este o legendă vie a Filarmonicii „Oltenia”»

De 20 de ani – când i-a luat un interviu pentru revista „Actualitatea muzicală” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – mărturiseşte că îl cunoaşte şi muzicologul Constantin Secară. «Sunt două calităţi pe care imediat le remarci la domnia sa: strategie şi competenţă. Ele constituie datele generice ale profesionistului. Eu aş îndrăzni să spun că Gheorghe Fabian a fost manager încă din anii ’70 sau ’80, atunci când a iniţiat Festivalul „Craiova Muzicală”, când a promovat programe îndrăzneţe cu muzică nouă, cu lucrări ale compozitorilor români contemporani, când a realizat concertele-lecţii. Activitatea şi viaţa sa profesională s-au confundat, într-adevăr, cu instituţia Filarmonicii, dar, iarăşi îndrăznesc să spun, este el însuşi o instituţie. Este o legendă vie a Filarmonicii „Oltenia”», a spus Secară.Gheorghe Fabian 4

Apreciat de oamenii de cultură ai urbei drept „un model de urmat”

„Un model de urmat” au afirmat că este Gheorghe Fabian oameni de cultură care îi cunosc prea bine activitatea din urbea Craiovei. „Întâlnirea aceasta cred că este un eveniment necesar. Și important pentru sărbătorit, dar şi pentru comunitate, pentru că şi ea evoluează pe bază de modele. Avem nevoie de repere, iar asemenea momente sunt pentru a le reconfirma”, a afirmat prof. Nicolae Marinescu, directorul revistei „Mozaicul”, cu convingerea că Gheorghe Fabian „ar trebui să fie cât mai curând Cetăţean de Onoare al Craiovei”.

«Ce admir cel mai mult dintre toate calităţile domniei sale este aceea de luptător. Tot timpul a avut această atitudine. Pentru o instituţie centenară ca Filarmonica „Oltenia”, este nevoie de asemenea oameni», a menţionat George Obrocea, directorul Direcţiei pentru Cultură Dolj. Pentru pagina pe care a scris-o în istoria culturală a Craiovei, fostul director al acestei instituţii, Dan Lupescu, i-a înmânat din partea revistei „Lamura” Premiul „Iosif Sava” profesorului Gheorghe Fabian, «cronicar muzical, autor de eseuri muzicale şi muzicolog inspirat, secretar muzical riguros, director luminat al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova în deceniile învolburate de la cumpăna mileniilor al doilea şi al treilea». Prezent, de asemenea, la evenimentul aniversar, Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional din Craiova, a felicitat Filarmonica „Oltenia” „pentru iniţiativa de a-şi sărbători modelele”.

„75 de ani de tinereţe şi 50 de ani de entuziasm şi creativitate”

Alături i-au fost sărbătoritului şi actuali sau foşti colegi, împreună cu care a reuşit, de-a lungul vremii, să concretizeze idei şi proiecte artistice. Pentru violoncelistul Mircea Suchici, Gheorghe Fabian rămâne „o figură luminoasă şi pozitivă”, iar Dorin Măciucă, artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, îi poartă tot respectul pentru atitudinea pe care a avut-o faţă de muzicieni, mai cu seamă pentru cei de-o vârstă. „Merită din plin să fie sărbătorit. Aş face însă nişte… corecţii: domnul Gheorghe Fabian sărbătoreşte 75 de ani de tinereţe şi 50 de ani de entuziasm şi creativitate! Și mai adaug o cifră: 35 de ani de colaborare cu domnia sa, pe care aş vrea să îi transform în mult mai mulţi!”, i s-a adresat maestrul dirijor Alexandru Iosub.Gheorghe Fabian 3

Pe de altă parte, profesorul şi dirijorul Pavel Șopov l-a felicitat pentru demersurile făcute pentru înfiinţarea, în 2003, a Departamentului de Muzică în cadrul Universităţii din Craiova, unde Gheorghe Fabian a fost profesor asociat, predând Istoria muzicii. O altă iniţiativă – înfiinţarea Clubului Melomanilor, în toamna anului 2002 – a fost reamintită, cu acest prilej, de prof. Maria Barbărasă, care i-a urat sărbătoritului „multe idei muzicale, în continuare!”.

***

Cu satisfacţie şi bucurie a primit profesorul şi muzicologul Gheorghe Fabian toate aceste aprecieri, dar şi cu disponibilitatea de a-şi continua activitatea în slujba culturii, în general, şi a Filarmonicii „Oltenia”, în special. «Când intru în Filarmonică, uit câţi ani am! Urc scările de-aici de cel puţin zece ori pe zi, cum o făceam şi înainte – sigur, acum mă mai opresc câteodată să mă odihnesc… În rest, am idei „cu carul”! Mă aflu în postura celui care poate fi întrebat, dar am şi energia necesară pentru a face!», a afirmat domnia sa. Semn că nu prea resimte vârsta pe care o are…