Numărul doljenilor care suferă de cancer creşte de la an la an. Din păcate, aproape la fel de mulţi pierd lupta cu această cumplită maladie. Numai în 2011, în clinicile din judeţ specializate pe tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice au fost diagnosticate 2.600 de cazuri noi, iar în primul trimestru al acestui an alte 526.
Medicii oncologi din judeţul Dolj se arată îngrijoraţi de numărul mare al bolnavilor de cancer aflaţi în diferite stadii, dar şi de scăderea vârstei pacienţilor pe care trebuie să-i îngrijească. Alarmant este că tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu această boală. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în judeţul Dolj sunt înregistraţi 20.167 de pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice. Practic, în fiecare lună, în evidenţele medicale ale DSP apar în plus câteva zeci de persoane care suferă de diferite tipuri de cancer.
Cele mai multe noi cazuri înregistrate anul acesta sunt cele de cancer bronhopulmonar – nu mai puţin de 75, urmate de cancerul colorectal – 68 de pacienţi, cancerul de sân – 44 de persoane, cancer al pielii – 35 de bolnavi şi cancer de vezică urinară – 26 de pacienţi.
Pe lângă durerile cauzate de boală, tratamentele necesare pentru îngrijirea pacienţilor cu astfel de afecţiuni sunt scumpe şi nu de puţine ori au lipsit din farmacia spitalelor.
526 de cazuri noi numai în prima parte a acestui an
Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, numai în cursul acestui an s-au înregistrat peste 500 de noi cazuri de cancer. Şi mai grav este că în ciuda progreselor înregistrate de medicină, rata de succes a tratamentelor rămâne destul de scăzută şi ţine, mai degrabă, de o serie de factori, cel mai important fiind diagnosticarea precoce a bolii.
În schimb, doctorii susţin că riscul de cancer poate fi diminuat prin câteva măsuri simple. Printre acestea se numără o alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitatea fizică, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.
atunci cand spuneti ca riscul de cancer poate fi diminuat cu cateva masuri simple dovediti ca nu stiti nimic despre ac boala
tratati ca si cand ar fi un pojar sau chiar mai simplu
eu am suferit si stiu mult mai mult decat ceea ce spuneti, conteaza ereditatea si nu stiu cum putem evita asta
din suflet va rog sa va documentati mai mult, cunoasteti cat costa markerii tumorali care se fac la 3 luni si nu se fac cu casa?
Comments are closed.