Referendum pe tema regionalizării, în Dolj

1
402

Liderii USL au trimis adrese preşedinţilor PSD şi PNL de Consilii Judeţene pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativă, întrebarea propusă de Ponta şi Antonescu fiind: “Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, referendumul va fi organizat în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de desfiinţare a judeţelor. Şeful administraţiei judeţene a explicat că, deocamdată, nu au fost estimate costurile referendumului privind reorganizarea administrativă a ţării. Prioteasa a menţionat că schimbarea graniţelor judeţelor impune, prin efectul legii, organizarea de referendum.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Ne aşteptăm şi la o reacţie adversă foarte puternică, pentru că, în ultimă instanţă, prefectul de Dolj va trebui să pună în operă ceea ce stabileşte Consiliul Judeţean Dolj în legătură cu organizarea alegerilor în toate cele 111 localităţi, cam după modelul alegerilor parlamentare”.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, consideră că tema regionalizării are un scop pur electoral şi spune că este un proiect “făcut pe genunchi”, care va afecta vieţile a mii de oameni. «Regionalizarea este o temă care aprinde România în aceste zile, în care se discută foarte intens despre acest subiect. Încă din anul 2009, într-o întâlnire avută cu europarlamentarii la Filarmonica „Oltenia”, am vorbit despre ceea ce ar urma să se întâmple în România în perioada următoare. O reîmpărţire administrativă a României se impunea după anii ’60, atunci când a fost făcută în sens invers, respectiv de la regiune se ajunsese la judeţ, din motive pe care le desluşim în aceşti ani şi mai bine – şi anume faptul că la vremea respectivă Ceauşescu avea în vedere într-un fel desfiinţarea regiunii Mureş-Autonomă Maghiară. Practic, în acest zile concetăţenii noştri maghiari doresc să impună majorităţii o doleanţă a lor de care nu s-au despărţit niciodată în aceşti ani, ar dori să se revină la regulile staliniste din 1958. Această temă a regionalizării are un scop pur electoral, este un proiect care a fost făcut pe genunchi, un proiect care a fost adus într-un moment în care poate să aburească opinia publică şi să o trimită în ceaţă pentru a putea ascunde fenomenele şi problemele foarte grave cu care se confruntă oamenii în acest moment», a afirmat Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

“Toate ţările civilizate au făcut reorganizarea administrativă în folosul cetăţeanului”

În opinia şefului administraţiei judeţene, dispariţia Consiliului Judeţean nu ar însemna numai dispariţia “unui grup de oameni foarte pregătiţi”, ci dispariţia unei entităţi care are legătură directă cu cetăţeanul. Acesta a dat drept exemplu ţările din Uniunea Europeană, care, atunci când au făcut reorganizarea administrativă, au făcut-o în folosul cetăţeanului. “Nu a văzut nimeni nici un fel de document, am văzut reacţii ale liderilor marcanţi din PDL care spuneau cu două săptămâni înainte că nici nu se gândesc la aşa ceva şi iată că preşedintele-jucător a venit şi le-a prezentat doleanţa lui referitoare la cum ar trebui să fie împărţită România şi când. Am auzit despre o aşa-zisă revoltă a baronilor locali din PSD, care i-au impus la o anumită vreme lui Năstase şi acum le impun lui Ponta şi lui Crin Antonescu punctul lor de vedere. Eu nu mă consider baron şi cred că modul în care se doreşte să se facă această reorganizare administrativă va afecta vieţile a mii de oameni. Toate ţările civilizate care au făcut o reorganizare administrativă, au făcut-o în folosul cetăţeanului, astfel încât toate instituţiile să fie cât mai aproape de el. Chiar şi la sovietici a existat un palier care s-a numit raion, unul care s-a numit plasă, aşa că dispariţia Consiliului Judeţean nu înseamnă numai dispariţia unui grup de oameni foarte bine pregătiţi, ci este ruperea din context a unei entităţi care ar avea legătură directă cu cetăţeanul”, a opinat Prioteasa.

Peste 350 de milioane de euro, atrase de Consiliul Judeţean Dolj în ultimii ani

Cei aflaţi la putere spun că reorganizarea administrativă se va face şi pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene – în România intrând 32 de miliarde de euro care ar trebui absorbite până în anul 2013 –, dar preşedintele Consiliului Judeţean Dolj contrazice această motivaţie, explicând că la Ministerul Transporturilor “nu a fost consumat nici un ban”. “De ce se doreşte să se facă această reorganizare administrativă? Se spune că în mod special pentru absorbţia fondurilor europene. Cum au fost absorbite fondurile europene? Vorbim despre 32 de miliarde de euro care au venit în România şi care în această perioadă, până în anul 2013, ar fi trebuit să fie absorbite. Am împărţit aceşti bani în şase Programe Operaţionale şi, de multe ori, când citim cifrele, ni se face ruşine. La Ministerul Transporturilor nu s-a consumat nici un ban şi aşteptăm cu sufletul la gură să vedem un ghid în care să putem să aplicăm pentru Aeroportul din Craiova sau pentru altceva la nivelul judeţului Dolj. Celelalte Programe Operaţionale Sectoriale au fost consumate în proporţie de 4-5% şi doamna Udrea se laudă cu 20%, bani care au fost consumaţi de Programul Operaţional Regional şi în care contractele au fost făcute în proporţie de 70-90%. Cine a făcut aceste programe? Exact eşalonul pe care Boc şi Băsescu vor să-l dea jos acum şi să dispară. Numai la nivelul judeţului Dolj în ultimii ani au fost atrase peste 350 de milioane de euro, vorbesc doar de CJ Dolj, nu şi de cele 111 primării din judeţ”, a mai declarat şeful administraţiei judeţene.

“Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului dumneavoastră?”

Ion Prioteasa a explicat că schimbarea graniţelor judeţelor impune, prin efectul legii, organizarea de referendum care va avea loc în cel puţin 21 de judeţe ale României. Întrebarea la care electoratul trebuie să răspundă este următoarea: “Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”. «Legea ne îndreptăţeşte pe noi, Consiliul Judeţean Dolj şi în mod special pe preşedintele Consiliului Judeţean şi pe consilierii – în primul rând cei din PSD şi PNL – să ne întrunim într-o şedinţă şi să analizăm posibilitatea organizării unui referendum pe plan judeţean. Acest referendum se va organiza în cel puţin 21 de judeţe ale României, adică cele 16 judeţe PSD şi cinci judeţe PNL. Referendumul are un singur punct la ordinea de zi şi o singură întrebare la care se va răspunde cu “DA” sau “NU”. Legea referendumului ne dă voie nouă, Consiliilor Judeţene, să organizăm această consultare populară pentru că art. 13 din Legea 3/2000 spune că proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie, asta spune legea şi asta vom face. Întrebarea noastră va suna în felul următor: “Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”», a explicat Prioteasa.

“Într-o singură şedinţă de Guvern, Boc poate să modifice ceea ce s-a întâmplat până acum, să ia banii care nu s-au cheltuit şi să-i aducă pe proiectele care sunt gata făcute. Numai la Măsura 3.2.2. la nivel de ţară cred că sunt mii de proiecte gata făcute, cu vize şi cu aprobări luate, pe care ar putea să se cheltuiască banii imediat”, a spus Ion Prioteasa.


Aparatul Consiliului Judeţean Dolj lucrează, în aceste zile, la estimarea costurilor organizării referendumului privind reorganizarea administrativă a ţării. “Referendumul nu poate fi organizat decât din bugetul Consiliului Judeţean Dolj, care va trebui să fie modificat în acest sens. Chiar în această zi (n.r. – 17 iunie) într-o şedinţă care a avut loc de dimineaţă cu întreg aparatul, am stabilit să se evalueze costurile având ca element de comparaţie ultimele alegeri parlamentare la nivelul judeţului Dolj şi astfel o să ştim o sumă aproximativă”, a explicat şeful administraţiei judeţene.

 

1 COMENTARIU

  1. Pai nu putem fi de acord ca nu ar mai fi presedinte dl PREOTEASA si vicepresedinte dl.petrescu !!! Hai psd-ul..???

Comments are closed.