Primarul şi contabilul Primăriei Giurgiţa, arestaţi pentru 29 de zile

0
471

Primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi contabilul Marian Nică au fost reţinuţi joi, 16 iunie a.c., pentru 24 de ore, fiind suspecţi de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local. Ieri, cei doi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, cu propunere de arestare preventivă.

Mitrică Valentin

În urma cercetărilor poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, s-a stabilit că primarul Valentin Mitrică şi contabilul Marian Nică, în perioada 2007-2009, au atribuit fără drept ori au plătit lucrări de investiţii fără organizarea de licitaţii, au dispus şi plătit lucrări neefectuate sau executate necorespunzător. De asemenea, au folosit şi traficat în interesul altor persoane fondurile bugetului local, au angajat, ordonanţat ori efectuat plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local; au întocmit şi semnat în fals documente justificative cu scopul de a ascunde activitatea infracţională. Prejudiciul adus bugetului local este de aproximativ 1.300.000 lei.

“Este vorba de un dosar privind achiziţiile publice. Ei sunt audiaţi de colegii de la Investigaţii Economice”, a confirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, comisarul Florentina Popescu. Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar Leonard Băndoi, a afirmat şi el că poliţiştii cercetează achiziţiile publice făcute de Primăria Girgiţa în perioada 2007-2009, a căror valoare se ridică la 1,3 milioane de lei.

Primăria Giurgiţa

Şi-a asigurat soţia din banii publici

În urma unui control al inspectorilor de la Camera de Conturi Dolj, s-a constatat că în perioada 2006-2008 Valentin Mitrică a făcut mai multe plăţi ilegale către unii angajaţi ai Primărie şi către consilieri locali, cărora le-au fost plătite indemnizaţiile fără să participe la şedinţe. Tot Valentin Mitrică şi-a plătit asigurare de viaţă din banii publici şi a găsit de cuviinţă să facă acelaşi lucru şi pentru soţia sa, tot pe banii contribuabililor. A încasat pentru muncă dificilă depusă în Comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar sporuri de 40%. În total, primarul şi viceprimarul au încasat suma de 7.026 lei, iar cheltuielile totale de personal efectuate şi evidenţiate de Primărie prin acordarea în mod nelegal a acestui spor de dificultate primarului şi viceprimarului au fost în sumă totală de 8.946 lei.

A acordat, nejustificat, avansuri în valoare de 626.548 de lei

Inspectorii Camerei de Conturi Dolj au sesizat instanţele de judecată competente, imediat ce au încheiat controlul, cu privire la neregulile efectuate de Valentin Mitrică şi unii angajaţi ai Primăriei Giurgiţa. Au fost făcute unsprezece astfel de înştiinţări, printre care şi cum un angajat al Primăriei Giurgiţa şi-a plătit din bani publici taxa de masterat, cu acordul lui Valentin Mitrică. A făcut plăţi nelegal către SC Adigab şi SC House Mode Cosette SRL. 24.630 de lei au încasat cele două firme de la Primăria Giurgiţa. 20.000 de lei au fost plătiţi, în aceleaşi condiţii, către SC SED IMPEX SRL Giurgiţa. Valentin Mitrică a plătit nelegal o sumă totală de 527.202 lei către SC SED IMPEX Giurgiţa şi SC Trustul Construcţii SRL Bucureşti şi s-au acordat nejustificat avansuri în valoare de 626.548 de lei şi altor firme. Nu a fost uitate nici Patronatul Serviciilor Publice şi Asociaţia Comunelor din România, unde Valentin Mitrică a ocupat anumite funcţii. Primarul comunei Giurgiţa şi contabilul au continuat să încalce legea şi în 2009 şi 2010, raportul Camerei de Conturi Dolj fiind unul destul de stufos. Vineri, în jurul orei 15.30, Judecătoria Segarcea a eliberat mandat de arestare preventivă de 29 de zile pentru primarul Valentin Mitrică şi contabilul Marian Nică, după ce în prealabil se reclamaseră reciproc, pe unde găsiseră de cuviinţă.

Cornel Andrei

Urmează primarul de la Cârna?

Primarul comunei Cârna, Cornel Andrei, a primit şi el vizita procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea. Deocamdată nu se ştie care sunt acuzaţiile care i se aduc, dosarul acestuia fiind în lucru la procurori, dar nu este departe de a fi acuzat de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local, acuzaţii ce i se aduc şi primarului comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică. Acesta nu ar fi primul dosar al primarului Cornel Andrei, de la toate locurile de muncă pe care le-a avut acesta alegându-se cu câte unul. A avut unul ca poliţist la TF, unul pentru când a lucrat la Vama Bechet pentru contrabandă şi tot pentru contrabandă a avut dosar când lucra la Piscicola Dunăreni.