Miercuri, 14 mai 2025, la Liceul „Charles Laugier” a avut loc manifestarea cultural-ştiinţifică „Cinstim memoria, continuăm viziunea” dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea dr. Charles Laugier. Parteneri ai evenimentului: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopşor, al Academiei Române, Muzeul Olteniei Craiova. Activitatea a fost coordonată de director Luminiţa-Filofteia Georgescu, director adj. Alina Marcu, prof. Sorin Bîrsan şi prof. Alina Scarlat. La manifestare au participat elevi şi profesori din Franţa, Croaţia şi Italia, parteneri în proiectele Erasmus+ derulate de unitatea de învăţământ.
Despre personalitatea complexă a marelui savant se poate scrie mult, graţie neobositei sale aplecări către domenii de cercetare diversificate din patrimoniul cultural al Olteniei, pentru care a luptat neobosit şi cu roade lăsate moştenire viitoarelor generaţii. Fondator al revistei „Arhivele Olteniei”, printre alte remarcabile iniţiative ale sale, dr. Laugier revine în memoria noastră iată, acum, la un secol şi jumătate de la naşterea sa, drept un simbol al pioneratului în sănătatea publică, în crearea revistelor de cultură şi de devotament pentru comunitatea în care şi-a desăvârşit opera.
Invitaţi de onoare la eveniment au fost descendenţi ai lui Charles Laugier: Andreea Iliescu, Ioana-Maria Munteanu, Paula-Anastasia Razi, Călin Eugen Razi.
Moştenirea lăsată noilor generaţii
Instituţiile de cultură şi învăţământ sus-menţionate au prezentat elemente semnificative din activitatea medicală, culturală şi ştiinţifică a doctorului Charles Laugier. Om de ştiinţă cu viziune modernă, francez de origine, născut în România, dedicat regiunii în care a trăit şi pe care a slujit-o cu devotament, Laugier poate fi considerat un model de integrare culturală şi profesională. „Aceasta este, de fapt, adevărata lecţie a lui Charles Laugier: că viitorul se construieşte prin educaţie, solidaritate şi curaj. Iar liceul nostru, prin implicarea în proiecte internaţionale, duce mai departe acest mesaj, formând generaţii de tineri responsabili, curioşi şi deschişi către lume”, a precizat prof. Sorin Bîrsan.
File din istoria Liceului Charles Laugier: o călătorie între generaţii
Cei prezenţi la eveniment au avut prilejul să descopere, din prezentarea realizată de către elevii Dobre Casandra, Mormonea Daniel, Pleniceanu Bianca, evoluţia şcolii sanitare craiovene, care, începând cu anul 1994 avea să îi poarte numele marelui savant Charles Laugier. Originile merg înapoi în timp până în anul 1889, când călugăriţe din Ordinul englez Mary Ward înfiinţează la Craiova Institutul „Sfânta Maria”, o şcoală catolică pentru fete din familiile înstărite. În intervalul 1920-1925, şcoala este administrată de călugăriţele din Ordinul Sf. Benedict, fiind cunoscută ca „Santa Benedicta”, iar în perioada 1935-1944, funţionează sub denumirea de „Şcoala Catolică de Fete Santa Maria”. Programa de învăţământ cuprindea învăţarea limbilor străine (franceza şi germana), arte (muzică şi desen), educaţie casnică pentru a dobândi abilităţi practice, etichetă (bune maniere şi dezvoltarea unei ţinute corespunzătoarea în societate).
Transformată în Şcoala de Moaşe (1948-1955), ulterior i se alătură şi Şcoala de Felceri şi se va forma Grupul Şcolar Sanitar, structură păstrată până în 1964. Se transformă mai apoi în Şcoala Tehnică Sanitară ce va pregăti exclusiv asistente medicale având un rol crucial în reducerea deficitului de cadre medicale din spitale şi dispensare, mai ales în mediul rural. Sub numele de Liceul Sanitar a funcţionat în perioada 1976-1994, ultima promoţie de asistente care au obţinut diploma de asistent-medical fiind 1994, marcând sfârşitul unei ere în educaţia medicală din Craiova, după cum au mai precizat autorii prezentării. După 1994, numele doctorului Charles Laugier a fost atribuit Grupului Şcolar ce includea Liceul Teoretic de Biologie-Chimie şi Şcoala Postliceală Sanitară. Alegerea numelui marelui savant a fost un gest firesc de racordare la o tradiţie profesională onorabilă şi de confirmare a identităţii locale craiovene în lumea educaţiei sanitare.
Charles Laugier – Spiritul neobosit al ştiinţei şi culturii în Oltenia
Contribuţia ilustrului erudit la dezvoltarea cultural-ştiinţifică a Olteniei a fost una covârşitoare. Înzestrat cu o adevărată „vocaţie a ctitoriei”, Laugier s-a numărat printre creatorii mai multor societăţi economice, culturale şi medicale, precum: „Cercul Medico-Farmaceutic” (1902), „Prietenii Ştiinţei” (1915), „Universitatea Liberă” (înfiinţată în 1922), Societatea cooperativă de credit şi economie, precum şi de întreprinderi comerciale, cooperative cu caracter sanitar „Sănătatea Doljului” (1915), constituirea Băncii „Creditul Agricol şi Comercial” S.A. (1923) şi a Băncii „Creditul craiovean” (1926).
Auditoriul a putut afla detalii despre ceea a fost una dintre cele mai efervescente iniţiative culturale din Oltenia: Societatea „Prietenii Ştiinţei” – filiala Craiova, unde nucleul fondator era format din Charles Laugier, G. Ţiţeica, C. D. Fortunescu şi V. Anestin.
„Charles Laugier a fost ales preşedinte activ, funcţie pe care o va deţine până la finalul vieţii (1 februarie 1915-15 august 1930). Activitatea Societăţii „Prietenii Ştiinţei” Craiova s-a desfăşurat pe o perioada de trei decenii, cu o întrerupere în perioada Primului Război Mondial (1916-ianuarie 1919). Au fost abordate teme medicale şi subiecte din toate domeniile: istorie, economie, literatură, sociologie etc. La tribuna Societăţii s-au perindat de-a lungul timpului mari oameni de ştiinţă: istorici, economişti, literaţi, sociologi, oameni de stat etc. Pentru exemplificare, vom menţiona doar câteva dintre aceste mari personalităţi reprezentative ale ştiinţei şi culturii româneşti: Nicolae Iorga, C. D. Fortunescu, Ştefan Ciuceanu, C.M. Ciocazan, G. I. Buşilă etc. Despre Nicolae Iorga putem afirma că era un mare prieten al erudiţilor Craiovei şi era tratat pe măsură de intelectualitatea şi administraţia oraşului” a evidenţiat cercet. şt. III dr. Narcisa-Maria Mitu, din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopşor.
Tot sub conducerea sa a apărut şi Revista „Arhivele Olteniei”, editată în prezent de Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova C.S. Nicolăescu-Plopşor al Academiei Române. Creată în 1922, publicaţia a avut de la bun început un caracter enciclopedic, redactorii fiind convinşi de faptul că „Oltenia este leagănul tuturor mişcărilor mari ale neamului”. Laugier a avut şi curajul şi răspunderea de a îşi asuma această apariţie în piesajul revistelor de cultură, iar validarea iniţiativei sale avea să vină repede, graţie colaborării cu mari intelectuali români, oameni de ştiinţă şi cultură, printre care: Nicolae Iorga, Ion Bianu, A. Sacerdoţeanu, Ion Conea, Simion Mehedinţi, Iorgu Iordan, Tache Papahagi, Ion Muşlea, V. Mihăilescu, Raul l. Călinescu, dr. O. Marcu, dar şi cu intelectuali precum: Ch. Laugier, C. D. Fortunescu, C. S. Nicolăescu-Plopşor, I. Dongorozzi, Elena Farago, Şt. Ciuceanu, G. Gerota, T. G. Bulat ş.a.
Aflată în prezent la numărul 38 Serie Nouă, revista continuă cu demnitate o misiune asumată încă de la înfiinţarea sa, în 1922: aceea de a publica în paginile sale cercetări din domenii diverse: arheologie, istorie, drept, etnologie, filologie, filosofie, economie, semnate de personalităţi recunoscute ale mediului academic, precum şi ale lumii ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Portretul unui om aflat mereu în slujba sănătăţii
Elemente din biografia reputatului medic au fost dezvăluite celor prezenţi, parcurgându-se evolutiv implicarea sa în domeniul sanitar. Medicul Charles Laugier (1875–1930), născut în comuna Cernele, judeţul Dolj, a fost una dintre cele mai respectate figuri ale medicinei româneşti din prima jumătate a secolului XX. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, s-a remarcat prin implicarea activă în combaterea epidemiilor de holeră şi tifos în timpul războaielor balcanice şi Primului Război Mondial. În 1908 a fost numit medic primar al judeţului Dolj, unde a înfiinţat o Şcoală de Agenţi Sanitari. După 1919, ca Inspector General Sanitar pentru Oltenia, a implementat măsuri moderne de sănătate publică. „A contribuit la refacerea, înfiinţarea şi dotarea a numeroase dispensare în localităţile Olteniei, precum şi a unor spitale noi, precum cel înfiinţat la Strehaia. De asemenea, după planurile sale, a fost construit, în urma unei colecte publice, sanatoriul antituberculos de la Leamna, în apropierea Craiovei” a precizat muzeograf prof. dr. Lucian Popescu Vava, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova.
Charles Laugier a fost decorat cu ordine prestigioase, precum „Steaua României” şi „Meritul Sanitar”. A fost apropiat al doctorului Ion Cantacuzino şi rămâne un simbol al devotamentului faţă de sănătatea publică în România.
Charles Laugier dăinuie ca o figură emblematică în istoria medicinei româneşti, fiind supranumit „Carol Davila al Olteniei” pentru eforturile sale în modernizarea serviciilor sanitare şi promovarea sănătăţii publice. Figura sa transcende graniţele profesiei medicale, fiind un simbol al spiritului umanist şi al responsabilităţii faţă de binele public. Aceast simpozion a subliniat importanţa moştenirii lăsate de Charles Laugier şi a reafirmat angajamentul comunităţii locale de a păstra vie amintirea şi valorile promovate de acesta.
Cercet. şt. III, dr. Anca Ceauşescu
Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova C.S. Nicolăescu-Plopşor