Craiova: A încercat să o înșele prin metoda “Accidentul” pe mama unui jurnalist craiovean și a fost prins în flagrant

0
671

Poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Craiova au prins în flagrant un tânăr de 21 de ani, din județul Vâlcea, care încerca să înşele o femeie de 68 de ani, din Craiova,  prin metoda „accidentul”. Este vorba despre mama unui jurnalist craiovean, Florin Băltărețu, care era acasă, cu ea, și care a preluat apelul, a stabilit întâlnirea cu bărbatul care voia 20.000 lei, bani necesari pentru o așa-zisă intervenție chirurgicală pentru fratele lui Florin, care ar fi suferit un accident. Jurnalistul craiovean a anunțat Poliția, stabilindu-se, ulterior, că, în aceeași noapte, tânărul din Vâlcea mai înșelase, în mod similar, o bătrână de 88 de ani, de la care obținuse aproape 10.000 lei. Banii au fost găsiți la pensiunea din Craiova unde autorul și iubita sa se cazaseră. Cercetările continuă în acest caz.

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, azi dimineață, în jurul orei 04.40, au fost sesizaţi de către un bărbat de 36 ani din Craiova, cu privire la faptul că, în jurul orelor 04.30, o persoană necunoscută de sex masculin a apelat-o atât pe telefonul fix cât şi pe telefonul mobil, pe mama sa în vârstă de 68 ani. Bărbatul s-a recomandat ca fiind doctor, i-a spus femeii că fiul său a suferit un accident de mașină, este internat în spital și trebuie operat de urgență, solicitând suma de 20.000 lei pentru achiziționarea unei tije metalice. Craioveanul de 36 de ani este jurnalistul Florin Băltărețu, care și-a auzit mama vorbind la telefon, a înțeles rapid ce se întâmplă și a preluat el apelul, explicându-i celui de la telefon că el este fratele mai mic al celui care suferise accidentul și este dispus să le dea banii. În urma discuției, au stabilit  telefonic să se întâlnescă pe strada Pașcani, în fața Liceului Adventist Craiova, pentru a-i înmâna suma de bani solicitată unui reprezentant al CAS Dolj, după cum susținea vocea de la telefon. După ce a anunțat Poliția, Florin Băltărețu a plecat către locul de întâlnire, unde ar fi trebuit să lase banii jos, în iarbă, și să plece, dar a reușit să pună mâna pe cel care venise să ridice banii conform înțelegerii stabilite. Bărbatul a fost identificat de poliţişti, stabilindu-se că este vorba despre un tânăr de 21 ani, din comuna Lădești, judeţul Vâlcea.

Din cercetări s-a stabilit faptul că în cursul nopţii de 17/18 mai a.c., bărbatul a mai înşelat, folosind acelaşi mod de operare, o femeie de 88 de ani din Craiova, de la care a primit suma de 9.950 lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate. Banii au fost găsiți în camera pe care tânărul din Vâlcea o închiriase, împreună cu iubita, la o pensiune din Craiova. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune.

PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILOR PRIN INTERMEDIUL TELEFONULUI

 

MODURI DE OPERARE FOLOSITE

 

  • Victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, recomandându-se ca fiind rude apropiate, medici sau avocaţi ai acestora şi, sub pretextul că au provocat accidente rutiere sau alte evenimente nefericite, le solicită sume de bani pentru soluţionarea problemelor (despăgubire, plata cauţiunii, costul intervenţiei chirurgicale etc).

În general, victimele sunt alese din rândul persoanelor în vârstă sau cu o situaţie materială bună si sunt apelate pe telefonul fix.

 

  • Victimelor li se indică să achiziţioneze cartele telefonice cu credit, urmând ca acestea să transmită escrocilor codurile de reîncărcare. În momentul în care victimele sunt apelate, autorii le indică acestora să menţină legătura telefonică pe toată durata efectuării tranzacţiilor astfel încât să nu aibă posibilitatea verificării veridicităţii câştigurilor.
  • Victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor societăţi de telefonie mobilă sau posturi de televiziune şi, sub pretextul câştigării unor sume foarte mari de bani, le solicită acestora să trimită contravaloarea unor aşa-zise taxe de câştig, (TVA sau sume necesare deblocării premiului câştigat), în vederea intrării în posesia premiului.

 

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

 

  • Nu acceptaţi în nicio împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie bănească !

 

  • Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării !

 

  • Nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor;

Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit/debit, etc. pe mail/fax.

 

  • Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist).

 

  • Nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului !!

 

  • Nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru ridicarea unor premii, aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior !