Ieri, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din judeţul Dolj, membre ale Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, au protestat, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, împotriva condiţiilor din învăţământ şi a salarizării. Profesorii şi cadrele nedidactice au avut şi o altă nemulţumire, ţinând cont că, în seara precedentă, Primăria Municipiului Craiova a anulat autorizaţia de miting.
Cadrele didactice şi nedidactice din cadrul Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) – Filala Dolj, au ieşit ieri, în stradă, pichetând Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, exprimundu-şi nemulţumirile faţă de condiţiile din învăţământul preuniversitar din România şi a legii salarizării. Greu de înţeles decizia Primăriei Craiova, care, în seara zilei de 16 mai , a anulat autorizaţia manifestării: „Având în vedere că , în aceeaşi dată şi în spaţiul solicitat de dumneavoastră sunt programate acţiuni ce ţin de funcţionarea instituţiilor publice de cultură, respectiv manifestări legate de organizarea Zilelor „Mihai Viteazul”, ediţia a VI-a eveniment realizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în ziua de 17 mai”. Este cel puţin, o lipsă de comunicare, dacă nu mai mult, Zilele „Mihai Viteazul” desfăşurându-se în 19 – 20 mai, iar, ieri, nici măcar desene pe asfalt nu au apărut pe asfalt, în Piaţa Prefecturii. În fine, problemele Serviciului Imagine al Primăriei Craiova poate se vor rezolva, dar râmân cele ale profesorilor ieşiţi , ieri, în stradă. „Am ieşit să ne strigăm păsurile şi ne deranjează atitudinea celor din Primăria Craiova. Protestăm pentru poziţionarea, în grila de salarizare, conform Legii nr.153/2017, în ultima treime, între 1,65 – debutantul şi 2,76 maximul obţinut de un cadru didactic. De asemenea, cerem acordarea de urgenţă, prin OUG, a majorării de 20% pentru personalul din învăţământ, care a fost omis de la majorarea din 1 martie 2018 (inclusiv personalul nedidactic din inspectoratele şcolare), precum şi stabilirea unui cost standard real, care să fie în concordanţă cu realităţile din unităţile de învăţământ, asigurator pentru plata salariilor şi a cheltuielilor materiale, de asemenea cerând alocarea sumelor necesare pentru achitarea tuturor hotărârilor judecătoreşti restante, aşa cum au decis instanţele de judecată, unele având o vechime de şapte – opt ani”, au precizat prof. Contantin Rada şi Bogdan Manea, preşedinte, respectiv vicepreşedinte ai Filialei Dolj a USII. Am luat şi pusul celor prezenţi la manifestare, redând două dintre declaraţii: „Suntem ameninţaţi că nu vom primi salariile, în fiecare lună. Niciodată nu s-a acordat 6% din PIB, aşa cum scrie în Constituţie, pentru învăţământ. Ni s-au pus în faţă două variante: salariul net întreg, diminuat prin contribuţiile transferate de la angajator la angajat, sau contribuţiile plătite de angajator, dar atunci ne scade salariul” – Constantina Constantinescu, Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”; „Nu este vorba numai de salarii, ci şi de ceea ce se întâmplă în învăţământ. Nu este posibil să nu ai, la începutul anului şcolar, manuale, ca să dau numai un exemplu. Unde sunt investiţiile în procesul educaţional?” – Eugenia Bodogea, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Craiova.
stimati profesori,solicitati drepturi salarale la nivel de judecatori,insa rezultatele activitati profesionale sunt mediocre,nu este permis sa trimiti un elev din casele 1-8 la meditatie contra cost si domniile voastre sa urle altceva:SINDICATELE AU ADUS TARA INAPOI CU 50 ANII!
asta este realitatea dureroasa.
Comments are closed.