Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Consiliului Concurenţei cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înfiinţare, în semn de înaltă apreciere pentru asigurarea unui mediu concurenţial modern, care are drept scop protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei, în vederea promovării intereselor consumatorilor. Preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Ofiţer Consiliului Concurenţei.
Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:
„Domnule Preşedinte al Consiliului Concurenţei,
Stimaţi membri ai Consiliului Concurenţei,
Doamnelor şi domnilor,
Încep prin a felicita Consiliul Concurenţei, a cărui conducere o reprezentaţi, pentru împlinirea a 20 de ani de activitate în slujba concurenţei din economia României.
În toată această perioadă, aţi urmărit cu profesionalism şi responsabilitate îndeplinirea rolului instituţional al Consiliului, acela de a susţine concurenţa, de a depista şi sancţiona încălcarea regulilor privind concurenţa.
Am decis, astfel, să acord instituţiei dumneavoastră Ordinul «Meritul Industrial şi Comercial» în grad de Ofiţer.
Pentru România, această perioadă de economie post-comunistă a fost aidoma unui drum sinuos. Am traversat cu greu etapa de tranziţie, pentru a ne găsi calea către economia de piaţă, o economie funcţională, în acord cu dezideratele comune ale noastre şi ale Uniunii Europene.
Astfel, mediul de afaceri românesc a prins rădăcini solide, de care trebuie să avem grijă să se consolideze şi în continuare.
În toată această perioadă, Consiliul Concurenţei a avut un rol important şi contribuţii meritorii.
Mă bucur să descopăr determinarea dumneavoastră de a continua cu şi mai multă dăruire, pentru a crea în România condiţii concurenţiale echitabile, astfel încât agenţii economici să «joace» după aceleaşi reguli, în beneficiul tuturor.
Este binecunoscut faptul că aplicarea legislaţiei privind concurenţa nu este deloc o sarcină simplă.
Deşi nu dumneavoastră faceţi în mod direct regulile, expertiza pe care o aveţi este esenţială pentru a perfecţiona şi simplifica, pe cât posibil, cadrul de reglementare menit să susţină libera concurenţă. Doar astfel mediul de afaceri poate beneficia de încredere, stabilitate şi predictibilitate economică.
Instituţia dumneavoastră şi-a construit o bună şi binemeritată reputaţie. În ultima perioadă aţi reuşit să finalizaţi nu mai puţin de 140 de investigaţii, pe diverse sectoare ale economiei, iar termenele de rezolvare au fost semnificativ reduse.
Aşa cum am spus şi în alte ocazii, avem nevoie de autorităţi care să nu aibă doar rol strict sancţionator, ci şi unul preventiv, educativ, în special în privinţa concurenţei, care este esenţa economiei de piaţă şi a spiritului antreprenorial.
Doamnelor şi domnilor,
În plan european, o politică puternică şi eficientă în domeniul concurenţei a constituit, încă de la bun început, un pilon esenţial al proiectului pieţei comune. Mai buna noastră integrare în economia europeană şi în zona euro se va sprijini şi pe un mediu concurenţial performant, pe creşterea competitivităţii economice şi susţinerea liberei iniţiative.
Din acest punct de vedere, România este aliniată standardelor şi bunelor practici recunoscute la nivel internaţional, performanţă la care Consiliul Concurenţei a contribuit în mod semnificativ.
Eficienţa autorităţilor naţionale de reglementare derivă, în bună măsură, din gradul lor de independenţă instituţională, iar acest principiu este obligatoriu să fie respectat în continuare în România, şi nu doar în privinţa concurenţei.
Avem nevoie de autorităţi credibile, aflate la distanţă egală, şi de dorit cât mai mare, faţă de influenţele din sfera politică şi din partea operatorilor aflaţi în jocul concurenţei.
Pentru ca activitatea Consiliului Concurenţei să fie la fel de eficientă şi în viitor, trebuie să perfecţionăm în continuare cadrul legislativ şi de reglementare.
Privind cu responsabilitate la rolul instituţional pe care vi l-aţi asumat, sunt convins că veţi contribui şi în continuare la consolidarea economiei noastre.
Vă mulţumesc şi vă urez mult succes!”