Proiectul „Pâine şi mâine”, implementat în patru sate din Dolj

0
407

Unul dintre cele mai sensibile subiecte de pe agenda publică este cel al ratei abandonului şcolar din România, care a atins valoarea de 18%, comparativ cu media din Uniunea Europeană, de 11%. Mai mult, 74% din cazurile de abandon şcolar se înregistrează în mediul rural, conform unui studiu realizat de World Vision România. Cauzele principale sunt sărăcia (45%) şi rezultatele slabe la învăţătură (37%).lidl

Aceste procente îngrijorătoare au fost motorul care i-a determinat pe reprezentanţii fundaţiei World Vision România să iniţieze proiectul „Pâine şi mâine”, ce are ca scop principal atragerea copiilor la şcoală prin oferirea unei mese calde, chiar în cadrul şcolii. Totodată, după terminarea orelor de curs, cei mici se bucură şi de un program after school. Iniţiativa beneficiază de sprijinul Lidl România încă din momentul zero, printr-o donaţie de 100.000 de euro, care să susţină implementarea proiectului în etapa pilot din 6 sate, patru fiind din Dolj (Palilula, Sărbătoarea, Leordoasa, Salcia) şi  două din Vâlcea (Urşi şi Geamăna).

„Ziua Porţilor Deschise”

Zilele trecute Lidl şi World Vision au organizat „Ziua Porţilor Deschise”, în cadrul căreia s-au vizitat cele două sate din Vâlcea unde se implementează programul. Având susţinerea comunităţii, dar şi a Inspectoratului Şcolar General din Rm. Vâlcea, începând cu 20 aprilie, elevii celor două şcoli au primit o şansă la un viitor mai bun. „Am ales să donăm suma de 100.000 euro pentru a susţine etapa pilot a proiectului „Pâine şi mâine” din dorinţa de a le oferi copiilor şansa la o dezvoltare fizică şi cognitivă normală. Situaţia cu care peste 225.000 dintre copiii de la sate se confruntă în acest moment, de a merge la culcare flămânzi în fiecare seară, este una îngrijorătoare. Masa caldă pe care  o primesc 213 copii şi cele 2 ore de after school vor putea îmbunătăţi rezultatele lor şcolare. În plus, îi va ajuta pe aceştia să îşi dezvolte diverse abilităţi personale şi sociale, care le vor fi de folos atunci când va veni vremea să îi construiască o carieră şi să îşi aleagă drumul în viaţă. Am fost convinşi încă din prima clipă că este un proiect în care merită să ne implicăm, pentru că toţi copiii merită şansa la un viitor mai bun”, ne spune Maria Pârvuleasa, PR&CSR Manager Lidl România.lidl1

„Vom valida un model care să fie extins în cât mai multe comunităţi vulnerabile”

În plus, pentru a susţine dezvoltarea cognitivă a elevilor, aceştia participă la diverse activităţi prin care este încurajată lectura independentă. Astfel, în cadrul bibliotecii şcolii sau al celei judeţene, sunt organizate periodic cluburi de lectură. Şi în ceea ce priveşte dezvoltarea personală, cadrele didactice îi ajută pe cei mici să dobândească încredere în sine, dar şi în ceilalţi şi cultivă atitudinea pozitivă faţă de sine, stimulând abilităţile lor de comunicare şi de gândire. „Pâine şi Mâine este şansa copiilor din mediul rural de a primi o educaţie şi de a-şi crea un viitor luminos, de a rupe cercul vicios al sărăciei. Programul pilot a început deja în acele comunităţi rurale în care există atât nevoia, cât şi şansele de succes, pentru a demonstra valoarea programului. Astfel, vom valida un model care să fie extins în cât mai multe comunităţi vulnerabile. Acesta este doar începutul unui program extrem de necesar în România zilelor noastre”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision România.

Oana Cuzino, ambasador World Vision România:  „Din păcate, 1 din 8 copii se duc la culcare flămânzi, se duc la şcoală pentru a-şi lua acel corn şi lapte pe care îl mai împart şi cu frăţiorii mici de acasă. Pentru că nu au hrană suficientă, aceşti copii vor prezenta deficit de atenţie, alterarea performanţelor şcolare, IQ scăzut, deficit de memorare, dificultăţi de învăţare, abilităţi sociale reduse, limbaj limitat, şi abilităţi scăzute de rezolvare a problemelor. Pe scurt, fără hrană, copiii nu vor avea randament la şcoală!”.