Corpul de Control al Primului-Ministru face verificări la Spitalul Judeţean din Craiova

0
353

În urma scandalului dezinfectanţilor diluaţi, Corpul de Control al Primului-Ministru a ajuns la Spitalul Judeţean din Craiova, acolo unde desfăşoară verificări privind modalitatea în care au fost achiziţionate produsele Hexi Pharma. Vizat de aceeaşi procedură este şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.spital

În ambele unităţi sanitare controalele au fost declanşate inopinat. “Corpul de Control al Primului-Ministru desfăşoară, începând de ieri (n.r – luni), 16.05.2016, controale inopinate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în continuarea controalelor care au avut loc săptămâna trecută la mai multe spitale din Bucureşti. Obiectul controlului îl constituie modalitatea în care au fost achiziţionaţi, de către aceste două unităţi, dezinfectanţi produşi de către Hexi Pharma”, se arată într-o informare de presă, de ieri, a Guvernului.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania amendată cu 40.000 lei.

Joia trecută, la SCJUC s-au operat doar „urgenţele”

Săptămâna trecută, Spitalul Judeţean din Craiova s-a aflat într-o situaţie critică după ce timp de o zi, tot ca o urmare a anchetei privind dezinfectanţii diluaţi, toate intervenţiile chirurgicale, cu excepţia celor de urgenţă, au fost oprite.

De asemenea, s-a luat măsura ca toate DSP-urile să raporteze situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, Spitalul de Pediatrie din Galaţi, Spitalul Judeţean Olt, Spitalul Judeţean Teleorman şi Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti, intervenţiile chirurgicale s-au desfăşurat doar în regim de urgenţă. Între timp, operaţiile au fost reluate, însă ancheta continuă.

Probe de dezinfectanţi verificate la Institutul Cantacuzino

Mai multe probe prelevate din dezinfectanţii Hexi Pharma folosiţi în spitalele unde analizele iniţiale au ieşit neconforme urmau să fie duse, ieri după-amiază, de echipe de poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice la un laborator din cadrul Institutului Cantacuzino din Bucureşti. Acţiunea a fost dispusă de procurorii care instrumentează dosarul penal de la Parchetul General. Astfel, specialiştii de la Institutul Cantacuzino urmează să facă mai multe teste iar apoi, în perioada următoare, să se pronunţe pe conţinutul şi tipul substanţelor din probele trimise de anchetatori.

În urmă cu cinci zile, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, preciza că produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, potrivit primelor teste oficiale. anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. „Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferenţe între concentraţii între valoarea declarată şi cea estimată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentraţie de substanţe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.