O sută de copii, salvaţi de chirurgi români şi italieni

0
343

Autorităţile sanitare au anunţat că programul derulat de medicii italieni şi români în domeniul pediatriei cardiovasculare a salvat până acum viaţa a nu mai puţin de o sută de copii care aveau nevoie urgentă de intervenţii chirurgicale.

În urmă cu aproape un an, îm luna iulie 2014, a fost semnată extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România. Proiectul s-a dovedit a fi unul de succes:  până acum au fost efectuate 100 de intervenţii ce au avut o rată de succes de sută la sută. Practic, au fost salvaţi 100 de copii cu malformaţii cardiace fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări.

Una din componentele programului o reprezintă cea de instruire a personalui medical în domeniul chirurgiei cardiace. De altfel, se doreşte ca în anul 2016, după doi ani de la înființarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervențiile, fără coordonarea medicilor din Italia.

Medicii români, specializați pe parcursul acestui program

În luna februarie 2014, în România a sosit o echipă de cinci medici şi patru asistenţi medicali italieni de la clinica San Donato din Milano, care împreună cu cinci medici şi opt asistenţi medicali români au efectuat timp de câteva zile mai multe operaţii la copii pentru corectarea unor malformații congenitale cardiace. Din personalul medical român care a asistat la aceste intervenţii au participat specialiștii italieni în timpul operațiilor, doi medici şi patru asistente medicale s-au aflat deja în programul de formare în chirurgia cardiovasculară pediatrică. În plus, oficialii din Ministerul Sănătăţii dau asigurări că activitatea chirurgicală din cadrul Departamentului de cardiochirurgie al Spitalului „Marie Curie” va deveni tot mai susținută în perioada următoare, urmând a fi complet funcțională cu specialiștii din România formați până la sfârșitul programului.

2.000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace

Specialiştii au precizat, de asemenea, că este nevoie de un plan concret şi de o strategie clară pentru dezvoltarea acestui sector. Mortalitatea infantilă cauzată de malformaţiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an. Numărul anual de copii cu probleme cardiace, printre nou-născuţi, este de aproximativ 2.000 de cazuri noi pe an. Cert este că, dacă în urmă cu 20 de ani copiii care se năşteau cu malformaţii cardiace aveau sub 50 la sută şanse să supravieţuiască, noile metode chirurgicale le permit medicilor să salveze mult mai multe vieţi acum.

Aceste boli reprezintă a treia cauză de mortalitate în lume. Mulţumită însă noilor tehnologii şi aparaturii tot mai performanţe, riscurile pentru aceşti copii vor fi din ce în ce mai mici. Malformaţiile congenitale cardiace apar încă din viaţa intrauterină. 40 la sută dintre acestea nu sunt identificate în timpul sarcinii, aşa că micuţii se nasc cu această problemă, iar singura lor şansă la viaţă este operaţia.

În Dolj, Raportul stării de sănătate a comunităţii pe anul 2013, publicat de Direcţia de Sănătată Publică relevă faptul că mortalitatea infantilă era în creştere faţă de anul 2012 – mai scăzută în urban decât în mediul rural. În ceea ce priveşte mortalitatea maternă, indicatorul a înregistrat în 2013 o valoare în creştere faţă de anii 2011 şi 2012, perioadă în care nu s-au înregistrat decese materne potrivit raportului DSP.