Un dirijor din Franţa şi un violonist din Marea Britanie, pe scena Filarmonicii

0
338

 

Concertul simfonic al Filarmonicii „Oltenia” din această seară îi aduce în scenă pe doi muzicieni de peste hotare: dirijorul François Robert Girolami, din Franţa, la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituţiei, şi violonistul Hugo Ticciati, din Marea Britanie. În această interpretare audiaţi „Anotimpurile din Buenos Aires” pentru vioară şi orchestră de coarde, de Astor Piazzolla (aranjament: Leonid Desyatnikov), Divertismentul nr. 3 în Fa major, K. 138, de Wolfgang Amadeus Mozart, şi Simfonia simplă pentru orchestră de coarde, de Benjamin Britten. Concertul începe, ca de obicei, la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei întreg şi 8 lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari.

François Robert Girolami este un reputat dirijor, cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior. Originar din Haute-Corse, a obţinut Diploma de licenţă în filosofie, o perioadă predând această disciplină de studiu la mai multe licee, precum şi la Universitatea din Provence.

Şi-a desăvârşit studiile muzicale în capitala Franţei, la Conservatoire National Supérieur de Musique (unde a obţinut mai multe premii) şi la École Normale de Musique. În domeniul dirijatului de orchestră a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Pierre Dervaux, Igor Markevitch, Sergiu Celibidache şi Leonard Bernstein. Pe parcursul carierei muzicale a fost invitat să dirijeze numeroase ansambluri europene şi majoritatea repertoriului de operă pe scenele marilor teatre şi festivaluri de profil.

A compus muzică pentru Radio France şi a realizat înregistrări pentru televiziuni din Franţa, Olanda, Germania, Spania şi Rusia. De asemenea, a compus muzică de film, lucrări simfonice şi oratorii. Din 1981 este invitat frecvent să dirijeze concerte la Filarmonica din Sibiu, unde deţine în prezent statutul onorific de director artistic asociat.

Hugo Ticciati a început studiul viorii la Londra, absolvind apoi cursurile Universităţii din Toronto. A continuat pregătirea de specialitate în Suedia şi a urmat mai multe stagii de perfecţionare în Marea Britanie. De la debutul său, la vârsta de 12 ani, la Festivalul de la Edinburgh şi pe scena Queen Elizabeth Hall, a concertat ca solist cu numeroase orchestre: în Anglia, Suedia, România, Slovacia, Ucraina, Estonia, Brazilia, Rusia, Extremul Orient şi SUA.

Susţine frecvent recitaluri pe scene prestigioase de concert, atât în Europa, cât şi în statele Extremului Orient, fiind acompaniat la pian de Leslie Howard, Staffan Scheja, Svetlana Navarssadian, Sophia Rahman, Michael Tsalka şi Henrik Mawe. De asemenea, participă consecvent la festivaluri renumite. Organizează cursuri de măiestrie artistică şi seminarii internaţionale pe diferite teme muzicale (în toamna anului 2008 a fost invitat să predea cursuri de vioară şi de istoria muzicii la Universitatea din New York).

Înzestrat cu o dotare muzicală de excepţie şi cu o rară sensibilitate artistică, Hugo Ticciati manifestă un interes constant pentru diversificarea pasiunilor sale intelectuale în diferite domenii ale cunoaşterii. Instrumentul pe care cântă este o valoroasă vioară „Baron Knoop” Vincenzo Ruggieri (Cremona, aproximativ 1700).